boczek - 14002 przepisów (strona:342/934)

Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 163

sycąca jak przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę(...)pietruszkę w całości dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą i soczewicą. Ziemniaki również obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z porem i boczkiem 178

Składniki na ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18%, 250g jajko, 1 szt ser żółty, 200g olej, 2 łyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki(...)formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st. Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne). Zielone części płuczemy i kroimy w drobną kostkę lub w paseczki. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pory, smażymy, aż pory zmiękną i będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę

Gotowanie moimi oczami
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 176

recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami(...)szklanki startego parmezanu 1/4 szklanki mascarpone garść liści bazylii, posiekanych 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu sól i pieprz Przygotowanie: Na większej patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, podsmaż go do chrupkości i przełóż na papierowe ręczniki. Do tej samej patelni włóż karkówkę, dopraw ziołami, solą i pieprzem, podsmaż do zarumienienia i przełóż łyżką cedzakową do miski

karmelowy
Parówki owinięte boczkiem - na grilla i do piekarnika 243

Sezon grillowy w pełni, proponuję coś innego niż kiełbasa, karkówka czy szaszłyki a mianowicie... parówki. :-) Ale nie byle jakie, bo owinięte boczkiem, nadziane korniszonem i serem. A jeśli nie przepadacie za grillowaniem - zróbcie je w piekarniku. 6 parówek 6 plasterków wędzonego boczku 3 plastry sera 2 ogórki konserwowe keczup 1.  Ser kroimy w podłużne, dość cienkie paski. Ogórki przekrawamy(...)wzdłuż na pół, również kroimy w paski. 2. Każdą z parówek nacinamy wzdłuż. W środek wkładamy kawałki ogórka konserwowego i sera. Każdą parówkę owijamy plastrem wędzonego boczku. 3. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut lub grillujemy do zarumienienia. Podajemy polane keczupem, z grzankami

Szefowa kuchni
Zupa Krem z Grochu 90

grochu.  Składniki: 400 g grochu łuskanego  1 marchewka  1 pietruszka 1,5 l bulionu  2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pół szklanki mleka kawałek boczku liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyłam groch.   Dodałam do bulionu razem boczkiem, pokrojoną marchewką,pietruszką, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość gotowałam na małym ogniu do miękkości(...)groch zmiękł wyjęłam boczek ziele i liść. Całość zmiksowałam. Oliwę wymieszałam dokładnie z mąką, dolałam mleko i trochę zupy. Wlałam do garnka. Ponownie gotowałam na małym ogniu. Podałam z grzankami

Kukuleczki
Góralska kwaśnica 147

jadłam tak dobrej kwaśnicy jak ta. Zapraszam po przepis. Składniki: 0,5 kg żeberek wędzonych ( mogą być również same surowe) 0,5 kg surowych  25 dag wędzonego boczku 0,5 kg kiszonej kapusty z dużą ilością soku 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 liście laurowe 3 ziela angielskie  sól, pieprz  Przygotowanie: Do dużego garnka włożyłam odciśniętą kapustę(...)wlewam na samym końcu), dodałam liść, ziele,czosnek, umyte żeberka. Całość zalałam wodą. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.  Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Nie dodawałam oleju, ponieważ z boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam sok z pod kapusty, doprawiłam solą i pieprzem. Podałam

Kukuleczki
Szynka wędzona 205

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Moja rola ograniczyła się do przygotowania mięsa, dlatego nie opiszę dokładnego procesu wędzenia. Postępuję w ten sam sposób również przy wędzeniu innych mięs (boczku, drób czy nawet słonina). szynka wieprzowa majeranek czosnek Solanka: woda sól majeranek czosnek Szynkę umyć, osuszyć i podzielić na równe kawałki. Przygotować solankę. W misce z wodą rozpuścić sól. (Smak solanki(...)roztarty majeranek (wg smaku). Włożyć mięso (powinno być całe pokryte zalewą) i przykryć talerzykiem, aby nie wypływało. Całość odstawić w chłodne miejsce na około 5 dni (w miedzy czasie boczek przewrócić na drugą stronę). Po tym czasie mięso wyjąć, dokładnie osuszyć i porządnie natrzeć majerankiem i czosnkiem. Każdy kawałek włożyć w specjalną siatkę lub rajstopę, obwinąć sznurkiem i powiesić

Di gotuje
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1962

udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona  Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony(...)nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem, wykładam odłożonymi liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków przekładam boczkiem i ewentualnie kapustą, która mi została. Tak przygotowane gołąbki zalewam bulionem lub rosołem tak aby całośc była przykryta

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki wołowe z sosem grzybowym 222

około 2 h, ale z sosem grzybowym smakuje wyśmienicie. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar(...)poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej

Kuchcik gotuje
SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 166

grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak... Składniki:   80 dag młodych ziemniaków ok 20 dag wędzonego boczku 4 jajka mały pęczek koperku   Sos: 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka rosyjskiej musztardy sól,pieprz Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy(...)studzimy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w wąskie plasterki i podsmażamy bez tłuszczu na patelni.Studzimy. Jajka gotujemy na twardo,studzimy,kroimy na ćwiartki. Koperek siekamy. Sos: śmietanę mieszamy z musztardą,majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki łączymy z sosem,jajkiem,koperkiem i połową boczku.Mieszamy.Nakładamy na talerze bądź półmisek i posypujemy resztą

Niespełnione zdolności kulinarne
tagliatelle a la carbonara 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 -150 g boczku wędzonego 200 g serka topionego 120 ml śmietany 1/2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól, pieprz makaron tagiatelle (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 1 pęczek natki pietruszki lub 2-3 świeże liście jarmużu wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Śmietanę mieszamy(...)mąką i wlewamy do boczku. Dodajemy serek topiony. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Rozkoszna karkówka z boczkiem (z praski/szynkowara) 164

mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel , który w pełni spełnił moje oczekiwania. Z przypraw również jestem zadowolona. ( Szynkowar o pojemności 900g ) 415g boczku b/k ze skórą 415g karkówki b/k Dodatkowo: 3 łyżeczki soli (płaskie) 30g żelatyny 10g przyprawy "Rozkoszna" Płat boczku (umyty i osuszony) ponacinać (od wewnątrz) i ułożyć na dnie praski (skórą(...)posypać solą, 1/2 porcji przyprawy i 20g żelatyny. Karkówkę pokroić w grubszą kostkę, lekko pougniatać i wymieszać z resztą żelatyny. Mięso umieścić (ściśle, aby nie było wolnego miejsca) na boczku i posypać pozostałą przyprawą. Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową. Całość odstawić do lodówki na 6 dni. Po tym czasie na dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik

Di gotuje
Błyskawiczne piątki - Ryż z kurczakiem na zielono 162

wcześniej a później tylko odgrzać. Danie idealne na obiad i kolację. Polecam!  Składniki : * 200g ryżu białego * 2 łyżki oliwy z oliwek  * podwójna pierś z kurczaka * plaster wędzonego boczku  * pół cukinii * garść świeżego szpinaku * 4-6 zielonych szparagów * ulubione przyprawy : oregano, sól ziołowa lub czosnkowa, pieprz cytrynowy Przygotowanie : Ryż uparować na sypko z dodatkiem soli. Rozgrzać oliwę, pokroić(...)boczek i wysmażyć. Kurczaka pokroić w paseczki, dodać do boczku. Usmażyć razem z przyprawami. Dodać cukinię pokrojoną w pół plastry i szparagi. Całość poddusić razem ze szpinakiem. Przyprawić i podawać z ryżem

Magiczne Życie Marty
,,Szparagi otulone boczkiem zatopione w serku rikotta’’ 147

Jeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście(...)kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto

Podróż w kulinaria
Zboczki - idealna przegryzka na grilla 182

nieskomplikowanych składników, rewelacyjne w smaku.  Nie ma lepszej przekąski imprezowej ! Podane na gorąco, ciągnące się żółtym serem, z wędzonym posmakiem śliwki i bajecznym wprost zapachem grillowanego, tłuściutkiego boczku - krótko mówiąc: orgia smaku !  Tym razem zboczki przyrządziłam z wykorzystaniem grilla .  Sprzęcioch to był zdecydowanie w wersji mini - grill-miniaturka wręcz, Mistrzem Południowoafrykanskiego Grilla Braai na pewno z jego(...)Składniki - do kupienia chociażby w Delikatesach internetowych a lma24 - ilość poszcz.składników zależy od ilości końcowego produktu, który chcemy uzyskać: śliwki suszone ser żółty migdały blanszowane - bez skórki boczek wędzony - cienkie plasterki wykałaczki Instrukcja obsługi wykonania zboczków jest banalnie prosta. Ser pokroić w grube słupki. Każdą śliwkę nadziać blanszowanym migdałem. Śliwkę wraz z migdałem i słupkiem sera żółtego owinąć cienkim

Grunt to przepis!