czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry(...)wody - sól - 2 liście laurowe, - 3 kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek - domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym
Kuchnia z widokiem na ogródserowym sosem gotuję krócej niż sugerowany czas gotowania na opakowaniu. Wtedy mam stuprocentową pewność, że makaron nie straci formy. Mac and cheese Składniki: na 4 porcje 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, waga sucha 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 ząbek czosnku szczypta chili 200 g utartego sera(...)cheddar, ekstra do posypania 125 g mozzarella 4 jajka natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Zrumień plastry boczku. Ostudzone pokrusz. Ugotuj makaron al dente. Odcedź ale zachowaj szklankę wody. Na rozgrzanej patelni zrumień mąkę. Następnie dodaj masło. Smaż aż masło z mąką ładnie się połączą i utworzą piankę. Dodaj gorące mleko energicznie mieszając trzepaczką do sosów. Dodaj utartą mozzarella
codojedzeniaWszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa
Kulinarne pyszności Molkipokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu(...)papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która
codojedzeniaręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie Wylepiłem ciastem okrągłą formę(...)gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem
R'n'G KitchenSkładniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie(...)wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową. Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy zacznie się rumienić dodajcie boczek, a po chwili cebulę. Ugotowane kluseczki podawajcie ze skwareczkami i twarogiem. Możecie wymieszać też
OliveandThymeziemniaków 1,5 litra wywaru drobiowego z domowej kostki rosołowej 1 mała marchew 2 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek startego parmezanu garść posiekanego szczypiorku ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 3 duże łyżki śmietany 18% gałka muszkatołowa pieprz sól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej(...)ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej boczek i posypcie szczypiorkiem. Wspaniała, aksamitna, a do tego niezwykle smaczna
OliveandThymeSkładniki 200--300 g makaronu (u nas soba) 2 duże pory (białe części) ok 100 g wędzonego boczku 2 garści mrożonego groszku 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki dobrego oleju/oliwy świeżo starty parmezan sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku) Przygotowanie Pory pokrójcie na półtalarki, boczek na cieniutkie paseczki. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)czasie gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni lub w rondlu olej. Wrzućcie boczek, chwilę go podsmażcie. Dodajcie pory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Jedzcie od razu :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć
OliveandThymeSkładniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru Przygotowanie Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki(...)opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu). Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem
OliveandThymeSkładniki na 8 sztuk: -4 piersi z kurczaka -8 cienkich plastrów boczku -4 plastry sera żółtego -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Plastry boczku rozkładamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż będą chrupiące. Piersi myjemy, Przekrawamy w poprzek na równe płaty. Jeśli jest konieczność rozbijamy je troszkę tłuczkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy(...)jednej stronie układamy ser i boczek, przykrywamy drugą stroną piersi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie na średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej
Niezły MłynekGołąb pieczony – jest to raczej danie jednoosobowe, jeżeli dla dwóch osób to bardziej na przystawkę :) Gołąb, 2-3 śliwki wędzone, rozmaryn, boczek wędzony surowy – 2-3 plastry, sól, Gołębia umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Do środka włożyć śliwki i kilka listków rozmarynu. Owinąć gołębia plastrami boczku. Gołębia ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni(...)około 45 - 50 minut. Po tym czasie zdjąć plastry boczku i piec, aż gołąb będzie miękki i pięknie się zrumieni. Podałam z puree z kasztanów. zastawa
królestwo garówzupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie
Pobite gary Barbarymączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki(...)gdyż wtedy ciasto zacznie się rozpadać podczas gotowania. Kartacze wyjąć na talerz łyżką cedzakową. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Można do cebuli dodać również pokrojony w kostkę boczek. Kartacze podawać okraszone cebulą i boczkiem, z kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Obiad gotowywtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;) Składniki 200 g makaronu świderki 250 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 150 g pieczarek 1 łyżka masła 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) maggi mielony kminek pieprz czarny mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy(...)miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu. Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchen