boczek - 14002 przepisów (strona:327/934)

Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami 197

odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam! Składniki: 1 opakowanie  kiełbasek piekło w gębie  Hańderek 1 opakowanie kiełbasek góralskich  Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka 2 cebule białe 2 cebule czerwone Garść listków szałwii Przyprawa do grilla Rozmaryn suszony Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą(...)wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku. Cebulę biała i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula

Wanilia i Kardamon
Łazanki Z Młodą Kapustą 150

dodatku bardzo smaczny, inny niż łazanki z bigosu świątecznego :) Składniki na dwie osoby: około 2 kubeczki młodej kapusty z poprzedniego dnia 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego ewentualnie kawałek boczku makaron łazanki lub inny 1. Jeśli mam boczek, to kroje go na kosteczkę i przesmażam na odrobinie oleju. 2. Młoda kapustę zagotowuje, dodaje boczek (ewent.) dodaje koncentrat, najpierw 1 łyżkę

Gotowanie...to proste !
Roladki z polędwicy z grilla ze szparagami 134

Polędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)cukru i wrzucam szparagi na 3 minuty i gotuję. Wyjmuję i studzę. Na polędwicy układam pokrojone kulki mozzarelli, po trzy szparagi i spinam wykałaczkami w formie rolady. Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię

wesoła kuchnia
Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 837

świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta, oliwkami, cebulką.  Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło(...)szklanka mleka 0,25 szklanki cukru 2 jajka 25 g drożdży świeżych 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 100 g startego żółtego sera (u mnie królewski) szynka, boczek w plastrach 0,5 szklanki passaty pmidorowej - u mnie Passata Rustica Cirio 1 ząbek czosnku suszone oregano listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie:  Drożdże rozrobić w ciepłym mleku

Kulinarne Inspiracje
Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym 173

ponoć grzyby już rosną. Ja użyłam suszonych. Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki) Sos: garść suszonych grzybów 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g chudego boczku 100 g sera z niebieską pleśnią rozmaryn, tymianek, majeranek pół szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz do smaku olej Grzyby pokruszyć, zalać szklanką wody i gotować w garnku(...)wyparowania płynu. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę z boczkiem, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać ser, ugotowane grzyby oraz zioła i przyprawy. Gdy ser się rozpuści, wlać

Czerwień i błękit
Jajko sadzone ze szparagami i boczkiem 116

sadzone ze szparagami to świetne danie na śniadanie, jest bardzo sycące. Korzystajmy ze szparagów póki mamy jeszcze na nie sezon. Składniki: 250 gram zielonych szparagów 2 jajka 50 gram boczku wędzonego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na suchej(...)powinien być lekko zrumieniony. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wbijamy jajka i smażymy do momentu aż białko będzie ścięte. Na talerzu układamy ugotowane szparagi i jajka, posypujemy przesmażanym boczkiem

Bajeczna Kuchnia
Grillowane roladki z śliwkami, boczkiem i cukinią 126

Bardzo proste w przygotowaniu danie grillowe. Połączenie smaku lekko słodkawych śliwek, wyrazistego boczku i ostrej musztardy smakuje nieco jak BBQ. Składniki: 100g suszonych śliwek cienkie plasterki parzonego boczku 30dag 2 małe cukinie ostra musztarda Sposób przygotowania : Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienka warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii

Pyry na Gaz
Kresowe buleczki 125

łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g  margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 100 g kaszy gryczanej niepalonej (może być w torebce)* 4 ziemniaki 100 g boczku 2 małe cebulki sól pieprz tymianek * - kasza gryczana palona również się nada, jednak wtedy ugotować nieco więcej ziemniaków, aby nie zdominowała smaku całości Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)białko odstawiamy. Posłuży do posmarowania gotowych bułeczek. Dodajemy do mąki masło oraz zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na minimum 1 godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i topimy. Najlepiej jest wrzucić go na ledwo ciepłą patelnię i stopniowo ogrzewać. Wtedy uzyskamy najwięcej tłuszczu. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulkę i rumienimy. Ściągamy

Kuchnia od dwojga
Pieczony boczek na czerwonej fasoli z warzywami korzeniowymi 193

PIECZONY BOCZEK NA CZERWONEJ FASOLI Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI to nasza... Artykuł Pieczony boczek na czerwonej fasoli z warzywami korzeniowymi pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Łazanki z boczkiem i oscypkiem 100

dbają <3 Dziękujemy Wam za to <3 Przede wszystkim za moc, którą nas obdarowujecie <3 :* Składniki 250 g makaronu łazanki 1/2 młodej kapusty 300 g surowego boczku 1 cebula 1/2 oscypka 250 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy , cały czas mieszając, do chrupkości boczku. Do całości dodajemy poszatkowaną kapustę, ½ część pokrojonego w drobną kostkę sera

R'n'G Kitchen
Szparagi z boczkiem, koperkiem i pieczonymi ziemniaczkami 165

Dzisiaj coś na szybko, ale bardzo smacznie. Nasze ulubione szparagi podsmażyłam na maśle klarowanym, potem dodałam boczek i na końcu koperek. Do tego pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-) Składniki: szparagi 1 opakowanie boczek w plasterkach koperek masło klarowane ziemniaki sól pieprz wędzona papryka olej do wysmarowania formy 1.Ziemniaki obieramy(...)Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i na małym ogniu podsmażamy. Jak będą robić się miękkie, to wrzucamy pokrojony w paski boczek. 3. Na talerz wykładamy szparagi i ziemniaczki :-). Smacznego

kruche babeczki
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 91

jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy 100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz. Na patelni(...)rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut. Smacznego! .   Artykuł Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną

Raj dla Podniebienia
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 403

proporcji powstają dwie małe foremki.  Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula ok 150 g różnych wędlin, u mnie to było po 50 g boczku wędzonego, schabu wędzonego oraz kiełbasy 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 50 g ostrego sera - ja użyłam parmezanu 2-3 łyżki mąki - użyłam kukurydzianej ale można też zwykłej pszennej(...)zmiksować na jednolitą masę. Ja użyłam tłuczka do ziemniaków i męża - w zupełności wystarczyło :-) Wędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju. Do podsmażonej wędliny dodać

Ze smakiem bez glutenu
Pierogi z botwiną i fetą 203

Pierogi  które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona(...)sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką Farsz: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki

wesoła kuchnia
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 159

choć zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Dzisiaj delikatne kotleciki z drobiem ale też z pysznymi dodatkami. Inspiracja był przepis z KUCHNI 05/2017. Proporcje zmieniłam po swojemu. Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem 400 g mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko(...)białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania