boczek - 14002 przepisów (strona:319/934)

Królik w musztardzie i winie 122

daje danie o wyraźnym, wyostrzonym smaku.  Można je podać z kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika  - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego wina odrobina mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz, tymianek masło, olej rzepakowy śmietanka 30% - 3 łyżki Porcje mięsa oprószyć solą(...)pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w równą, niewielką kostkę i wysmażyć z niego tłuszcz. Boczek zdjąć z patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość

Ze smakiem bez glutenu
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 187

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna  styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc zaczynajmy!  Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI : 400g suchej fasoli 'Piękny Jaś' 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 400g dobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty

Moja Książka Kucharska
PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 201

cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu lub wody Do polania: - ok.200g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili(...)minut i były zbyt miękkie, drugą tylko 10 i były idealne. Można sprawdzić wyjmując jedną kluskę, przekroić ją na pół czy nie jest surowa wewnątrz. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulą na 2-3  łyżkach oleju na złoto. Pyzy wykładać łyżką cedzakową na talerz, podawać polane tłuszczem z boczkiem i cebulą. Pyzy można zamrozić, można również odsmażyć

Smaczne Zdrowe
Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka 219

sposób: na półmisku lub w misce, tworząc wymyślne wzory. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Podstawę sałatki tworzą: kurczak, niebieski ser pleśniowy, pomidory, boczek, jajka i awokado. Sałatka nazywana jest także eat cobb . Jest to skrót od angielskich nazw składników: E ggs, A vocado, T omatoes, C hicken, O nion, B acon(...)porcje: 1 sałata rzymska 1/2 małej lodowej sałaty spora garść roszponki 1 mała czerwona cebula garść małych pomidorków 1 dojrzałe awokado 3 jajka 10-12 cienkich plastrów boczku szczypior z 3 dymek 1 większa pierś z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią dodatkowo: sól, pieprz, słodka papryka - do przyprawienia mięsa 2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quiche lotaryński 146

proste w wykonaniu takie właśnie jest quiche lotaryński. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 250 g boczku – 250 g gęstej śmietany 18% – 120 g parmezanu lub sera żółtego ementaler – 3 duże jajka – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło(...)szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na patelni. Przełożyć do miski. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko wymieszaj razem z boczkiem Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż

I LOVE LIFE
Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem 147

świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek dżem z borówki Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe(...)placuszki na złoty kolor. Na drugiej patelni usmaż boczek i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaj placki z boczkiem i dżem lub jeśli wolisz z cukrem.   Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem 171

Dziś zapraszam Was na prostą, pyszną i sycącą propozycję obiadową. Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i kabanosem . Oczywiście nie jest, to tradycyjna wersja tego dania, a moja mała wariacja na ten temat. Często dodaję do łazanek różne rodzaje kiełbasy, kabanosy itd. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę i… co znajduje się w lodówce(...)spróbujecie mojej wersji. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego około 500 g kiszone kapusty 2 liście laurowe Skworcu 3-4 ziela angielskie Skworcu 1 czerwona cebula (większa) 100 g boczku – u mnie w plasterkach około 1/2 kiełbasy śląskiej (można pominąć) 2 opakowania wieprzowo-drobiowych kabanosów 2 x 120 g około 14 pieczarek sól himalajska do smaku pieprz czarny mielony

Słodkie okruszki
Carbonara- moja wersja 132

Składniki: 2 serki topione(najlepiej ziołowe) 4 plastry boczku wędzonego 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku 5 pieczarek szczypta bazylii szczypta oregano sól, pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek roimy na kawałki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. Dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. W garnku podgrzewamy olej z woda i roztapiamy w nim serek, cały czas(...)mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem

Olga Piecze i Gotuje
Tarta z kurkami, boczkiem i porem 140

Połączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:). Ciasto na tartę:   100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 300g kurek 150g boczku 1 por  olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany(...)ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi na tarce serami. 3. Na podpieczony spód

Szefowa kuchni
Boczek z nitkami chili 128

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE  Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i nacieramy peklosolą i dodajemy nitki chili. Pakujemy w próżnię i odkładamy na 5-7 dni do lodówki codziennie przez chwilę masujemy. Po tym czasie wieszamy na hakach aby obciekły i obeschły. Czas(...)Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu 45-60 min w temp 35-40 .Gdy boczki będą całkowicie suche i ciepłe zaczynamy dymić w temp 50-55.czas 3,5-4 godz .I na koniec podpiekamy bez dymu w temp. 80-90 czas około 50-60 min do osiągnięcia w wyrobie 68 st..Wyjmujemy z wędzarni do ostygnięcia.Następnie chowamy do lodówki. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bogracz 1496

Bogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam!   0,5 kg wołowego mięsa na gulasz(...)boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra wody lub bulionu       *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony *** *** Dodajemy

Blog z Apetytem
Bażant z pęczakiem i grzybami 130

można trafić na taką „perełkę”. bażant, 100 ml kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól, cukier, pieprz, tłuszcz gęsi lub olej, kilka plasterków boczku wędzonego, 100 g masła Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem, poddusić cebulę, na tłuszczu ze szczyptą cukru i solą. Następnie dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać opłukany(...)kasza wchłonie płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Bażanta umyć, oczyścić z resztek piór. Położyć na grzbiecie i naciskając złamać mostek. Bażanta wypełnić farszem. Obłożyć boczkiem i związać sznurkiem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przykryć plasterkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia

królestwo garów
Bigos z kiełbaską i grzybkami 156

kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy 3 szt cukier 1 łyżka przyprawa do potraw warzywna(...)wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy

Różowa kuchnia
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 591

Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D . Jest tutaj też wiele innych propozycji(...)Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute z żurku podane z konfitowanym boczkiem i perfekcyjnym żółtkiem to nowoczesne podejście do tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Dokładne przepisy na wszystkie wymienione sylwestrowe przekąski znajdują się na stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/przepisy.html?filter=%5Bslugified_parent_keyword_names_facet~typ-dania%20%5Bslugified_sub_keyword_names_facet~typ-dania-przystawki%5D%5D. Jest tutaj też wiele innych propozycji

Poezja Smaków - blog kulinarny
Plince z pomoćką czyli chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i twarogiem. 131

Pomoćka  100 g twarogu półtłustego 3 -4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany cebula ząbek czosnku ( lub dwa) sól i pieprz do smaku Oraz: kilka plastrów chudego wędzonego boczku szczypiorek Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i zostawiamy aby zmiękła. Twaróg  wyrabiamy z jogurtem,  dodajemy rozgnieciony czosnek i miękką cebulę. Doprawiamy pieprzem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Odstawiamy(...)sobie odpoczęło i naszło smakami. Na suchej patelni smażymy plastry boczku,  aż będą złote i rumiane, odsączamy na ręczniku. Na gorący placek kładziemy jeden lub dwa paski boczku, przykrywamy drogim plackiem. Całość polewamy pomoćką,  obficie posypujemy zieleniną  i gotowe. Ja od siebie dodałam jeszcze paprykę, bo nie dość, że wygląda to jeszcze doskonale smakuje

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania