Pancakes, choć zazwyczaj kojarzą nam się z formą słodką - z syropem klonowym, czy marmoladą - wbrew pozorom są świetnym elementem do stworzenia dań na słono. Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem jedliśmy kiedyś w jednym z wrocławskich lokali. Po próbach odtworzenia smaku udało nam się go jeszcze ulepszyć. Jeśli lubisz syte śniadania z dużą dawką energii, to coś dla Ciebie(...)osoby. Składniki (2 porcje) -1 szkl. mąki -3 jajka -3/4 szkl. mleka -40 g rozpuszczonego masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -6 plastrów boczku wędzonego -4 łyżki musztardy -2 łyżki musztardy francuskiej (ziarenkowej) -2 cebule -6 łyżki oleju -50 g tartego sera żółtego -sól i pieprz Przygotowanie Mąkę, jajko, mleko, masło, proszek i sól umieścić
Zielona Kuchnianatomiast na żur - z mąki żytniej. Generalnie sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak i podobne są dodatki z którymi podaje się obie zupy: ugotowane na twardo jajka, biała kiełbasa, boczek, czosnek ... Obie zupy są wg mnie pyszne więc nie ma sensu główkować, która z nich jest lepsza 😉 Składniki: kawałek boczku wędzonego lub żeberek ok. 500-600g surowej białej kiełbasy(...)pietruszka kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. zakwasu na barszcz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżeczki dobrego chrzanu majeranek śmietana ukwaszona 18% sól pieprz Wykonanie: Żeberka (lub boczek) zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz białą kiełbasę. Gotujemy kolejne 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy z garnka
Walijskie Pichceniejajka – jajka w koszulce Składniki: na 2 kanapki 2 grube kromki chleba 2 łyżki oliwy 200 g sosu bolognese 1 łyżka utartego parmezanu 2 jajka 4 plastry boczku sól do smaku szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego sałata, kiełki Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Usmaż boczek i odłóż na papierowy ręcznik. Wyjmij grzanki i obłóż(...)sosem bolognese boczkiem. Posyp parmezanem. Zagotuj wodę z łyżką octu. Kiedy woda bulgocze, zacznij mieszać wodę i wlej jajko. Gotuj jajko przez 20 sekund cały czas mieszając wodę. Jajko najlepiej rozbij na dużą łyżkę za nim je włożysz do wrzątku. Gorące kanapki rozłóż na talerze, udekoruj sałatą i jakiem. Posyp solą i pieprzem. Smacznego! Spara Spara The post Jajeczne
codojedzeniasamej nazwie i jedną z czterech odmian bulionu. Tonkotsu Ramen to podstawowy ramen na bulionie z samych kości i racic wieprzowych. Tradycyjnie podaje się go z marynowanymi boczkiem i jajkiem oraz kilkoma innymi dowolnymi dodatkami. Składniki na 4 porcje na bulion: 2 kg racic i kości wieprzowych spory kawałek imbiru 2 cebule sól na marynowane jajka: 4 jajka 1/2 szkl.sosu(...)sojowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki mirinu łyżka startego imbiru dodatkowo: ugotowany świeży makaron ramen boczek Chashu np. z TEGO przepisu szczypior z dymki Mayu (olej z czarnym czosnkiem) sezam biały Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, następnie wylać całość, dokładnie opłukać racice i kości. Włożyć ponownie do garnka i zalać 2 litrami świeżej
wyzwania kuchennenajczęściej podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Dobre zrazy powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie(...)kilka suszonych grzybków *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki i skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki
Blog z ApetytemSmaczna, wartościowa sałatka na bazie bogatych w witaminy warzyw: pora, selera, marchewki, ziemniaków, która idealnie komponuje się ze smakiem marynowanych pieczarek i aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku. Składniki: 300g marynowanych pieczarek 3 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera 1 por 240g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 5-6 łyżek majonezu sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie(...)obrać i pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać. 2. Pieczarki odsączyć z zalewy, a jeśli są duże przekroić na połowę. 3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: • 200 g makaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 mała cukinia • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw(...)rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz dodać cebulę i czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dodać paseczki cukinii, doprawić solą. Kiedy cukinia zmięknie zdjąć z ognia. Do naczynia wlać śmietanę. Dodać żółtka i roztrzepać. Wrzucić starty na tarce o drobnych oczkach ser i wymieszać (troszeczkę sera można zostawić do posypania
KUCHNIA POLSKAZapiekana karkówka po flisacku to świetny pomysł na danie “jednogarnkowe”. W daniu znajduje się mięso, ziemniaki, marchewka, papryka, cebula i boczek, co sprawia, że jest bardzo syte. Pomysł na karkówkę po flisacku podsunął mi mój czytelnik A bazowy przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Przyznam, że karkówka w takiej wersji zachwyciła moje podniebienie, była miękka i aromatyczna(...)godziny Składniki 500 g karkówki czubata łyżka musztardy miodowej łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej do smażenia pół szklanki mąki 3 ziemniaki marchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki. 2 Następnie mięso
Kuchnia Bazyliipecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 2 żółtka 1 ząbek czosnku 100 g startego sera grana padano lub sera pecorino sól, pieprz Boczek pokrój w drobną kostkę, przełóż go na rozgrzaną patelnię(...)śmietany oraz starty ser. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na spodzie naczynia rozsyp garść startego sera. Pozostałą część śmietany wylej na patelnię, dodaj przesmażony wcześniej boczek, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną i serem. Całość dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Makaron
365 dni dookoła kuchniefekt końcowy (z powodzeniem zachwyci gości) :) Składniki na porcje dla minimum 4 osób: 1 kg mięsa na gulasz - u mnie akurat wieprzowe, ale można użyć też wołowego 200g surowego boczku - można ewentualnie zastąpić 1 kostką bulionową o smaku wędzonego boczku 2 cebule - średnie 4 ząbki czosnku 6 marchewek - duże 2 szkl. bulionu rosołowego - ja używam(...)kawałki. Natrzeć przyprawami - sól, pieprz, tymianek suszony - oraz oblać olejem i razem wymieszać. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki do zamarynowania. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną w kosteczkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Zawartość patelni wrzucić do garnka z grubym dnem w którym będziemy przyrządzać gulasz
Grunt to przepis!zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;) Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 cebule 400 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki czarnuszki ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg liści kiszonej kapusty 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy(...)ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt
R'n'G Kitchenbardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię. Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki(...)średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili sól
Kuchcik gotujeładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć
w mojej kuchnibardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu(...)kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu low 6-8 godzin lub w ustawieniu
Stare GaryJedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek(...)osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić
Kopystką po garach