boczek - 14002 przepisów (strona:314/934)

Jajeczno-serowe muffinki z papryką i mięsem 158

czasu w dni treningowe. Z ulubionym sosem są świetną przekąską np. na kolację. Do środka można dodać swoje ulubione dodatki - warzywa, czy kiełbaski. U nas zazwyczaj jest to to boczek, szybka, papryka, zioła i ostre papryczki. Składniki (12 porcji) -12 jaj -1/2 szkl. mąki -100 g sera żółtego -100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę -2 plasterki chudej wędliny(...)misce i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Doprawić do smaku i wymieszać. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub delikatnie wysmarowanej oliwą nakładać po 1 łyżce masy. Wkładać kawałki boczku i papryki. Kłaść po kolejnej łyżce masy, znowu dodatki i następną porcję masy. Gdy wykończymy całe "ciasto: w każdą mauffinkę wetknąć popołówce jalapeno. Piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut

Zielona Kuchnia
Ruskie pierogi 162

Farsz : • 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 300 g sera białego • 2 duże białe cebule • pieprz, sól, gałka muszkatołowa • 3-4 łyżki oleju do smażenia do okraszenia : • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula Przygotowanie : 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno(...)układać na oprószonej mąką stolnicy. 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę. Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką z boczkiem

KUCHNIA POLSKA
Soljanka 180

moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa i sycąca. Idealna na jesienno - zimowe  wieczory, ale i na wiosenne obiadki też nie zaszkodzi :) 200 g. salami 50 g. boczku wędzonego 300 g. wędzonej cienkiej kiełbasy 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 10 zielonych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 liść laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)litra rosołu 1 łyżka cukru sól pieprz papryka słodka śmietana (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i salami pokroić w paski, boczek w kostkę, a cebulę w piórka. Paprykę pokroić w paski, czosnek posiekać natomiast ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Do garnka z grubym dnem wlać małą ilość oleju. Wrzucić kiełbasę, boczek i salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z brokułem i wędzonym boczkiem 165

Dzisiaj pomysł na bardzo szybki obiad - makaron świderki podany z wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulką i brokułem. Danie bardzo proste do przygotowania.  Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu świderki 1 duży brokuł 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, np. czerwona 100 ml śmietany 30% sól, pieprz do dekoracji natka pietruszki Etapy przygotowywania dania  Makaron(...)Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i dodać go do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, aż do jego lekkiej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnię i przesmażyć boczek. Gdy wytopi się tłuszcz to dodać posiekaną cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości cebulki. Następnie dodać makaron i różyczki brokuła. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać

Ugotować
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 147

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 1 polędwica wieprzowa (ok 600g) 150g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem i rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę(...)szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące

Kuchnia w czekoladzie
schab ze śliwką wędzoną z rękawa w marynacie klasycznej do mięs... 183

Składniki: schab świeży bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 200 gram boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka większa, przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia śliwki(...)wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na śniadanie, szybkie do zrobienia i smaczne ! 123

też ;) I tak powstało to szybkie i pyszne śniadanie. Przepis na śniadanie ( tu wersja dla 1 osoby ) 4 zielone szparagi 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 cienki plasterek boczku kilka pieczarek 1 pomidor 1 jajko 1 kawałek selera naciowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki masła 2 łyżki wody     Szparagom oderwałam zdrewniałe końcówki(...)Pomidora umyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę pokroiłam w kosteczkę, drugą w ćwiartki. Selera naciowego pokrój w drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni podgrzałam olej i wrzuciłam na niego boczek porwany palcami na mniejsze kawałeczki, cebulę i czosnek oraz selera naciowego, całość podsmażyłam około 2 minut. Dorzuciłam szparagi i pieczarki zamieszałam i zostawiłam na patelni na 3 minuty, potem dorzuciłam

Kuchnia na wzgórzu
Makaron z boczkiem w sosie carbonara 204

przywieźliśmy z Anglii od naszej córki Mai. Smakowało super, więc musieliśmy spróbować zrobić sami  i podzielić się z Wami.       Składniki: - makaron "sznurki" - 30 dkg wędzonego boczku - 250 ml słodkiej śmietany - 2 zółtka - mała cebula - 5 dkg żółtego sera ( np. cheddar ) -pieprz biały, pieprz czarny - sól - odrobina oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę(...)paseczki. Ser ścieramy na tarce. Mieszamy śmietaną z żółtkami. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju. Na drugiej patelni podsmażamy boczek. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Do podsmażonej cebulki wlewamy śmietanę z żółtkami i zagotowujemy. Dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy do patelni ze skwarkami i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron odcedzamy. Polewamy go sosem

Maminek kulinarny
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 187

przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z pieczoną dynią i fetą 147

kolejne składniki obiadu .   Makaron z pieczoną dynią ( porcja dla 5 osób ) 500 gram spaghetti 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczonej dyni 2 cebule 5 cienkich plasterków wędzonego boczku 0, 5 opakowania fety sól + pieprz do smaku   Zaczynamy od wstawienia wody w garnku na makaron. Gdy woda się gotuje zabieramy się za obranie czosnku i cebuli i kroimy(...)kosteczkę. Boczek też kroimy w mniejsze kawałeczki. Dynię obieramy ze skórki ( piekłam ją ze skórką, to zależy od rodzaju dyni – moja była za twarda do prostego obrania:)), i kroimy w kostkę ( kostka będzie się rozpadać ale tym się nie przejmuj ). Fetę kroimy w kostkę. Gdy do gotującej się wody wrzucimy makaron, zabieramy się za patelnię i postawienie

Kuchnia na wzgórzu
Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans 168

musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad(...)łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka octu z czerwonego

karmelowy
Krem ziemniaczany 120

średniej wielkości ziemniaków - 2 marchewki - 1 sporą cebulę - 1 łyżka masła - 300ml mleka  - 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% - sól, pieprz - suszony tymianek - 20dag wędzonego boczku - spory pęczek zielonej pietruszki Na początek pokrojoną w kostkę cebulę i kawałki lekko szklę na maśle. Następnie dodaję ziemniaki, zalewam zimnym mlekiem i uzupełniam wodą, w sumie powinno być ok. 2 litrów płynu(...)Zupę gotuję do miękkości warzyw, a w tym czasie kroję w kostkę boczek i porządnie go wysmażam, skwarki odsączam na papierze kuchennym.  Miksuję zupę blenderem, solę i pieprzę.  Dodaję prawie całą śmietanę i tymianek, jeszcze raz krótko zagotowuję. Na każdą porcję gorącej zupy daję maleńki kleks śmietany, kilka chrupiących skwareczków boczku i sporo posiekanej zielonej pietruszki. Jeszcze przed

I tu będę miała takie te
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 189

musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas.  Chciałabym też Wam powiedzieć(...)śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki.  Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizza z wędzonym boczkiem na cienkim spodzie 135

łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag sera żółtego (gouda) 1 czerwona cebula 1/2 żółtej papryki 15 dag surowego wędzonego boczku kilka papryczek jalapeno z zalewy octowej olej do smarowania blachy Sposób wykonania: Drożdże kruszymy w dużej misce i obsypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy(...)całą powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym

Qchnia po prostu
Zapiekanka brokułowa 89

ciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę(...)zwykły sposób zalewając je wodą i gotując na kuchence. Brokuły po ugotowaniu nie powinny się rozpadać. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż będzie rumiany. Podgrzewam mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam

Gotuj Się Kto Może

Proponowane wyszukiwania