boczek - 14002 przepisów (strona:306/934)

Klops z wieprzowiny i dzika z boczniakami 143

Składniki : ok.1/2 kg mięsa z dzika ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego, u mnie dość tłusty boczek 20 dag grzybów boczniaków 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka mielona ostra kilka plastrów słoniny Przygotowanie: Mięso z dzika i boczek zmielić Grzyby ugotować, odcedzić i również zmielić Składniki połączyć, dodać ubite na pianę jajka, przyprawy, wymieszać Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem(...)pieczenia, na wierzch położyć cienkie plastry boczku.            Piekłam w foremce 30 x 11 cm w temp. 180*C przez

Proste Potrawy
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 110

morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto, bo w sklepie nie było odpowiednio cienkiego bekonu. Z owoców morza użyliśmy drobnych, koktajlowych krewetek. O treści potrawy stanowi pure, kremowe, wyraziste dzięki obecności sera. Polecamy(...)kukurydzy 400 ml 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Pęczek szczypiorku Litr bulionu lub wody 2 łyżki oleju Pęczek szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój

Niedzielny kucharz
Soczewica Beluga z kabanosami 87

Idealne danie dla tych, którzy kochają fasolkę po bretońsku. Składniki 400 g soczewicy Beluga 2 cebule 300 g kabanosów z gęsi 100 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu z gęsi 600 ml bulionu warzywnego 400 g pomidorów krojonych w puszce 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano(...)łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Kabanosy na kawałki. Boczek smażymy na smalcu. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i kabanosy. Smażymy przez kilka minut, wlewamy gorący bulion i wsypujemy soczewicę. Dusimy

R'n'G Kitchen
szybkowar-smaczny,aromatyczny bigos-czyszczenie lodówki... 189

Składniki: smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier(...)łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu

W Mojej Kuchni Lubię
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 148

dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko(...)Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek oraz pokrojoną kiełbasę. Posyp odrobiną cebuli. Dodatków musi być tyle, aby mięso dało się szczelnie zwinąć. Gdy już to zrobisz, obwiąż rolady sznurkiem, aby nie rozwinęły się podczas gotowania. Obsmaż je na gorącym

Kulinarna Polska
Sałatka z chipsem z boczku, winogronem, suszonymi pomidorami i dressingiem miodowo - musztardowym 108

Właściwie to nie jest tak, że jak jesz sałatki to jesteś fit. Możesz jeść na przykład sałatki z boczkiem i nie być fit, ale jeść dużo warzyw i jakby głaskać fit życie, ocierać się o nie.  Sałatka dla tych co lubią dobrze i prawie zdrowo sobie zjeść. Ale przede wszystkim smacznie., Na drugim miejscu dopiero zdrowo. Amen.  Składniki(...)jedną porcję): garść roszponki  garść winogron  garść pomidorków koktajlowych  kilka suszonych pomidorów  3 plastry boczku  dressing miodowo- musztardowy:  łyżka musztardy fancuskiej, łyżka miodu, odrobina soku z cytrny, soli i pieprzu  Składniki dressingu wymieszaj. Na suchej patelni smaż boczek, aż stanie się chrupiący. Pokrój pomidorki, suszone pomidory i winogrona. Wszystkie składniki wymieszaj z dressingiem

Mango Papaja
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 129

przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki(...)tłuczkiem , niezbyt mocno . Każdy plaster obsypujemy przyprawą do gyrosa i solą do smaku . Obsmażamy na oleju z obu stron . Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię

Ogrodnik w podróży
Full English breakfast czyli angielskie śniadanie 174

Taką porcją naprawdę można się najeść. Składniki (na 1 porcję): 1 jajko 2 kiełbaski typu frankfurterki 2 duże pieczarki 2 łyżki pieczonej fasolki w sosie pomidorowym 2 plastry surowego boczku 1 pomidor 1-2 tosty Sposób przygotowania: 1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek

Kuchnia domowa Ani
Mięsny przysmak 135

domownicy zasmakowali tego specjału. Mięso nie jest trudne w przygotowaniu,jest raczej szybkie i pyszne oczywiście. SKŁADNIKI: 2 rozbite plastry karkówki 2 bitki z piersi kurczaka 2 plastry wędzonego boczku kilka plastrów wędzonej kiełbasy łyżka masła klarowanego łyżka oleju cebula WYKONANIE: rozbite mięso posypać ulubionymi przyprawami i ziołami:sól,pieprz,papryka, dodatkowo kurczaka posypać oregano.a karkówkę majerankiem-odłożyć na godz(...)cebulę wyjąć i odłożyć, na tym samym tłuszczu smażymy kurczaka z każdej strony około 5 min.(to zależy od grubości mięsa), odkładamy,  smażymy ostatnie elementy kiełbasę i boczek na złoty kolor, wkładamy karkówkę,kurczaka i cebulę,smażymy razem 2-3 min., składamy (jak na zdjęciu) porcję mięsa:karkówka,kurczak,boczek,kiełbasa,  posypujemy zeszkloną cebulą i podajemy

Kuchnia Beaty
Zupa fasolowa z kiełbasą podwawelską i boczkiem 131

Witajcie :) Co powiecie na pyszną rozgrzewającą zupę fasolową na kiełbasie i boczku. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe mroźne dni. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: 250 g  kiełbasy podwawelskiej Duda 150 g dobrego chudego boczku 6 ziemniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka natka pietruszki 1łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz(...)smaku 400 g  fasoli Jaś Radix-Bis   Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą najlepiej na noc. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Zalewamy wodą około 2 l i gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie, ja lubię gdy całkowicie się rozpada.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę można dać w całości. Natkę

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 266

roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno. Składniki: 850g fileta z indyka 5 łyżeczek przyprawy do mięs Natur Vegeta sól pieprz Farsz: 500g udźca z indyka 400g surowego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża garść świeżego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do mięs Natur Vegeta 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kopru włoskiego w całości sól pieprz Sałatka(...)delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron ze szpinakiem i boczkiem wg Aleex 118

Składniki: • 250 g makaronu, najlepiej świeżego • 200 g szpinaku, może być mrożony • 1-2 szalotki • 1-2 ząbki czosnku • olej • sól, pieprz • 100 ml śmietanki 30% • 100 g wędzonego boczku Sposób przygotowania: 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Może być al dente lub całkiem miękki, jak lubimy. 2. Na patelni zrumienić boczek. Odsączyć go na papierowym ręczniku. 3. Szalotkę pokroić(...)rozgrzać na patelni olej. Zeszklić szalotkę, dodać szpinak, może być mrożony, podsmażyć. 5. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. 6. Podgrzewać, aż odparuje 7. Do szpinaku dodać boczek, wymieszać. 8. Na patelnię dolewać śmietankę. Powinno jej być tyle, by sos osiągnął oczekiwaną przez nas gęstość. Doprawić solą i pieprzem. 9. Makaron odcedzić. 10. Ponownie przełożyć go do garnka

W mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 139

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania