boczek - 14002 przepisów (strona:313/934)

Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 242

pewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam podwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki:  1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy(...)patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę. 3. Wszystkie składniki dajemy do miseczki. 4. Do rondelka dajemy ocet winny i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się nam roztopi a całość zagotuje. Odstawiamy i studzimy

kruche babeczki
SAŁATKA " KLEOPATRA " 187

może z Kleopatrą nic nie ma wspólnego , ale chrupiąc ją podczas oglądania filmu z Elizabeth Taylor  dostała taką ładną nazwę.Zapraszam. 0.5 sałaty garść borówki amerykańskiej 2 plastry boczku   0.5 papryki czerwonej koperek  Olej konopny sok z cytryny i limonki sól i pieprz ******************************** 1 .Warzywa oczyšcić , pokroić w paseczki ( sałatę porwać na kawałki(...)Przygotować sos z oleju konopnego ,z cytrusów ,soli i pieprzu. 3 . Boczek w cienkich plastrach wysmażyć do chrupkości na chipsy ,połamać drobno. 4 . Paprykę pokroić w paski , koperek posiekać. 5 . Na talerzu lub w misce układamy  sałatę , posypujemy pokrojoną papryką czerwoną , borówkami ,chipsami z boczku i świeżym koperkiem.Sałatkę polać sosem cytrynowo - limonkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 171

masz spokój na kilka obiadów, jeśli zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :)  SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu(...)rondla. Smażyć kilka minut, po czym dodać pieczarki. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Całość wrzucić do miski z grzybami. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż boczek się dobrze zrumieni i przełożyć do miski z farszem, razem z wytopionym tłuszczem. Przestudzoną kapustę rozebrać z liści, odciąć

Calzonella.com
Kluski śląskie - łatwy przepis 633

kluski śląskie - opisany bardzo dokładnie więc to danie może przygotowac każdy. Jest w sprzedaży wiele gotowych produktów , ale ja wolę jeść swoje własne, domowe, pyszne. Są mięciutkie, pachnące cebulką, boczkiem albo z sosem grzybowym, po prostu pychota. Można spędzić też trochę czasu z dziećmi w kuchni wspólnie lepiąc kluski. Z doświadczenia wiem, że przedszkolaki uwielbiają takie domowe prace. Kluski śląskie(...)łatwy przepis SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej 1 żółtko sół lyżka oleju 100g boczku i cebuli do okrasy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich są"sypkie" odmiany ziemniaków Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 części z ziemniaków, wyjąć

zielonacukinka
bigos z kiełbasą 176

się zmarnować. Dzisiaj pomyślałam o bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Beegees. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie :D Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam(...)wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę kminku.  Dodałam pokrojoną pekinkę i  marchewkę. Podsmażyłam na słonince 1,5 laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku :D Po tym jak już ugotuje się  wyciągam ją. Można wkroić do kapusty....albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas

Pieprzyć z Fantazją
babka ziemniaczana 149

motywację, by ją upiec :D Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły(...)odcisnęłam dość mocno. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 154

jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku(...)szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić na niezbyt małe kawałki, cukinię przekroić wzdłuż na połowę i posiekać. Cebulę, por  i czosnek obrać pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię  rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę,  zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z kurczaka z boczkiem i ananasem 158

Pyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne.  200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy

VioletoweKucharzenie
Naleśniki ze szparagami 165

oczywiście byłyby patyczkami, które się wyrzuca 😜 Ja też nie należę do osób, które wszystko lubią i wszystko zjedzą, ale akurat z nimi nie mam problemu. a już takie owinięte boczkiem, chrupiące mogłabym jeść do woli! To właśnie one były moją inspiracją do przygotowania tego dania. Kalorycznego powinnam dodać, bo wszystko smażone, ale co zrobić kiedy kalorie kochają mnie(...)Naleśniki: 1 jajko 150ml mleka 100ml wody niegazowanej Ok 1 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli Olej do smażenia Dodatkowo: 12 sztuk szparag zielonych (można oczywiście więcej) 12 długich plastrów boczku wędzonego (lub tyle samo co szparag) 50g roszponki 4 jajka Sól, pieprz 1 łyżka tartego parmezanu Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki- nie za cienkie ;) Szparagi

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczarkami 198

małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy(...)kaszę pod przykryciem przez około 12-15 minut. W międzyczasie pieczarki kroimy na ćwiartki – jeżeli mamy większe okazy, kroimy je na plasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Plastry boczku rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy na bok. Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki. Przygotowujemy jajka

Smaki Na Talerzu
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą 141

tyle. Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu... wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy
Domowy hamburger 202

będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata(...)smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno:          - umytą i osuszoną sałatę          - pomidora

Pysznie & Pięknie
Jajka sadzone ze szparagami i świeżym szpinakiem 159

rozpocząć dzień jedząc takie oto poniższe pyszności ze szparagami w roli głównej!Życzę smacznego Składniki/1 porcja: – 2 wiejskie jaja – garść świeżego szpinaku – kilka pomidorków kotajlowych – 1 plaster dobrego boczku – 3 zielone szparagi – zielona cebulka Przygotowanie: Szpinak i pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy plaster boczku i umyte wcześniej zielone szparagi. Grillujemy(...)szparagi będą miękie a boczek ładnie się zarumieni.Układamy na talerzu. Na patelnię wbijam ostrożnie 2 jaja i smażymy około 3-4 minuty na tzw. sadzone. Białko musi się ściąć a żółtka lekko zacząć gęstnieć. W tym momencie ściągamy delikatnie z patelni drewnianą łyżką i przekładamy na talerz. Tak przygotowane śniadanie możemy dowolnie przyprawić i gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem

I LOVE LIFE
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 170

dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi. W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań. Składniki: - 50 dag grochu żółtego, połówek - 50 dag  wędzonego boczku, ja użyłam od Hańderka - 50 dag dobrej kiełbasy - 2 duże(...)pieprzu - papryka wędzona słodka i ostra - olej - woda lub bulion ok. 3 litrów 1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy pokrojony boczek oraz kiełbasę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się

Apetyczna babeczka
Szaszłyki z przegrzebkami 218

przekąska z grilla która pobudzi apetyt i na moment zaspokoi głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę(...)miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy włóknistą część a pozostałą łamiemy na pół. Na patyk nabijamy pomidorka, kawałek szparaga, przegrzebka zawiniętego w boczek, ponownie kawałek szparaga i drugi pomidorek. Grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu dosłownie po 3 minuty z obu stron. Podszas grillowania skrapiamy przegrebki kilkoma kroplami soku z cytruny z obu górnych stron

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania