boczek - 14002 przepisów (strona:311/934)

babka ziemniaczana 162

motywację, by ją upiec :D Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły(...)odcisnęłam dość mocno. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można

Pieprzyć z Fantazją
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 172

jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano Sól himalajska do smaku(...)szparagi umyć, ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, resztę pokroić na niezbyt małe kawałki, cukinię przekroić wzdłuż na połowę i posiekać. Cebulę, por  i czosnek obrać pokroić w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Dużą patelnię  rozgrzać wrzucić boczek i czosnek, gdy zacznie się topić dodać posiekany por oraz cebulkę,  zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć

Wanilia i Kardamon
Kotleciki z kurczaka z boczkiem i ananasem 177

Pyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne.  200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy

VioletoweKucharzenie
Naleśniki ze szparagami 183

oczywiście byłyby patyczkami, które się wyrzuca 😜 Ja też nie należę do osób, które wszystko lubią i wszystko zjedzą, ale akurat z nimi nie mam problemu. a już takie owinięte boczkiem, chrupiące mogłabym jeść do woli! To właśnie one były moją inspiracją do przygotowania tego dania. Kalorycznego powinnam dodać, bo wszystko smażone, ale co zrobić kiedy kalorie kochają mnie(...)Naleśniki: 1 jajko 150ml mleka 100ml wody niegazowanej Ok 1 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli Olej do smażenia Dodatkowo: 12 sztuk szparag zielonych (można oczywiście więcej) 12 długich plastrów boczku wędzonego (lub tyle samo co szparag) 50g roszponki 4 jajka Sól, pieprz 1 łyżka tartego parmezanu Sposób przygotowania: Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki- nie za cienkie ;) Szparagi

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczarkami 217

małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy(...)kaszę pod przykryciem przez około 12-15 minut. W międzyczasie pieczarki kroimy na ćwiartki – jeżeli mamy większe okazy, kroimy je na plasterki. Następnie podsmażamy na łyżce masła. Plastry boczku rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy na bok. Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki. Przygotowujemy jajka

Smaki Na Talerzu
Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą 157

tyle. Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę. Oesu... wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek(...)kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy całość do zrumienienia. Kapustę odsączamy i wrzucamy do boczku, mieszamy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy
Domowy hamburger 218

będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata(...)smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno:          - umytą i osuszoną sałatę          - pomidora

Pysznie & Pięknie
Jajka sadzone ze szparagami i świeżym szpinakiem 190

rozpocząć dzień jedząc takie oto poniższe pyszności ze szparagami w roli głównej!Życzę smacznego Składniki/1 porcja: – 2 wiejskie jaja – garść świeżego szpinaku – kilka pomidorków kotajlowych – 1 plaster dobrego boczku – 3 zielone szparagi – zielona cebulka Przygotowanie: Szpinak i pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy plaster boczku i umyte wcześniej zielone szparagi. Grillujemy(...)szparagi będą miękie a boczek ładnie się zarumieni.Układamy na talerzu. Na patelnię wbijam ostrożnie 2 jaja i smażymy około 3-4 minuty na tzw. sadzone. Białko musi się ściąć a żółtka lekko zacząć gęstnieć. W tym momencie ściągamy delikatnie z patelni drewnianą łyżką i przekładamy na talerz. Tak przygotowane śniadanie możemy dowolnie przyprawić i gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem

I LOVE LIFE
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 186

dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi. W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań. Składniki: - 50 dag grochu żółtego, połówek - 50 dag  wędzonego boczku, ja użyłam od Hańderka - 50 dag dobrej kiełbasy - 2 duże(...)pieprzu - papryka wędzona słodka i ostra - olej - woda lub bulion ok. 3 litrów 1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy pokrojony boczek oraz kiełbasę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się

Apetyczna babeczka
Szaszłyki z przegrzebkami 237

przekąska z grilla która pobudzi apetyt i na moment zaspokoi głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę(...)miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy włóknistą część a pozostałą łamiemy na pół. Na patyk nabijamy pomidorka, kawałek szparaga, przegrzebka zawiniętego w boczek, ponownie kawałek szparaga i drugi pomidorek. Grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu dosłownie po 3 minuty z obu stron. Podszas grillowania skrapiamy przegrebki kilkoma kroplami soku z cytruny z obu górnych stron

Mechanik w kuchni
Jajeczno-serowe muffinki z papryką i mięsem 174

czasu w dni treningowe. Z ulubionym sosem są świetną przekąską np. na kolację. Do środka można dodać swoje ulubione dodatki - warzywa, czy kiełbaski. U nas zazwyczaj jest to to boczek, szybka, papryka, zioła i ostre papryczki. Składniki (12 porcji) -12 jaj -1/2 szkl. mąki -100 g sera żółtego -100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę -2 plasterki chudej wędliny(...)misce i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Doprawić do smaku i wymieszać. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub delikatnie wysmarowanej oliwą nakładać po 1 łyżce masy. Wkładać kawałki boczku i papryki. Kłaść po kolejnej łyżce masy, znowu dodatki i następną porcję masy. Gdy wykończymy całe "ciasto: w każdą mauffinkę wetknąć popołówce jalapeno. Piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut

Zielona Kuchnia
Ruskie pierogi 180

Farsz : • 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 300 g sera białego • 2 duże białe cebule • pieprz, sól, gałka muszkatołowa • 3-4 łyżki oleju do smażenia do okraszenia : • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula Przygotowanie : 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno(...)układać na oprószonej mąką stolnicy. 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę. Można od razu podawać albo dodatkowo obsmażyć na oleju, posypać smażoną cebulką z boczkiem

KUCHNIA POLSKA
Soljanka 200

moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa i sycąca. Idealna na jesienno - zimowe  wieczory, ale i na wiosenne obiadki też nie zaszkodzi :) 200 g. salami 50 g. boczku wędzonego 300 g. wędzonej cienkiej kiełbasy 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 10 zielonych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 liść laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)litra rosołu 1 łyżka cukru sól pieprz papryka słodka śmietana (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę i salami pokroić w paski, boczek w kostkę, a cebulę w piórka. Paprykę pokroić w paski, czosnek posiekać natomiast ogórki kiszone pokroić w półplasterki. Do garnka z grubym dnem wlać małą ilość oleju. Wrzucić kiełbasę, boczek i salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z brokułem i wędzonym boczkiem 178

Dzisiaj pomysł na bardzo szybki obiad - makaron świderki podany z wędzonym boczkiem, podsmażoną cebulką i brokułem. Danie bardzo proste do przygotowania.  Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu świderki 1 duży brokuł 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, np. czerwona 100 ml śmietany 30% sól, pieprz do dekoracji natka pietruszki Etapy przygotowywania dania  Makaron(...)Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i dodać go do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, aż do jego lekkiej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać patelnię i przesmażyć boczek. Gdy wytopi się tłuszcz to dodać posiekaną cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości cebulki. Następnie dodać makaron i różyczki brokuła. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać

Ugotować
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 173

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 1 polędwica wieprzowa (ok 600g) 150g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem i rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę(...)szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące

Kuchnia w czekoladzie