przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa
Tradycyjna kuchnia Kasikolejne składniki obiadu . Makaron z pieczoną dynią ( porcja dla 5 osób ) 500 gram spaghetti 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczonej dyni 2 cebule 5 cienkich plasterków wędzonego boczku 0, 5 opakowania fety sól + pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia wody w garnku na makaron. Gdy woda się gotuje zabieramy się za obranie czosnku i cebuli i kroimy(...)kosteczkę. Boczek też kroimy w mniejsze kawałeczki. Dynię obieramy ze skórki ( piekłam ją ze skórką, to zależy od rodzaju dyni – moja była za twarda do prostego obrania:)), i kroimy w kostkę ( kostka będzie się rozpadać ale tym się nie przejmuj ). Fetę kroimy w kostkę. Gdy do gotującej się wody wrzucimy makaron, zabieramy się za patelnię i postawienie
Kuchnia na wzgórzumusi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad(...)łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka octu z czerwonego
karmelowyśredniej wielkości ziemniaków - 2 marchewki - 1 sporą cebulę - 1 łyżka masła - 300ml mleka - 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% - sól, pieprz - suszony tymianek - 20dag wędzonego boczku - spory pęczek zielonej pietruszki Na początek pokrojoną w kostkę cebulę i kawałki lekko szklę na maśle. Następnie dodaję ziemniaki, zalewam zimnym mlekiem i uzupełniam wodą, w sumie powinno być ok. 2 litrów płynu(...)Zupę gotuję do miękkości warzyw, a w tym czasie kroję w kostkę boczek i porządnie go wysmażam, skwarki odsączam na papierze kuchennym. Miksuję zupę blenderem, solę i pieprzę. Dodaję prawie całą śmietanę i tymianek, jeszcze raz krótko zagotowuję. Na każdą porcję gorącej zupy daję maleńki kleks śmietany, kilka chrupiących skwareczków boczku i sporo posiekanej zielonej pietruszki. Jeszcze przed
I tu będę miała takie temusimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas. Chciałabym też Wam powiedzieć(...)śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag sera żółtego (gouda) 1 czerwona cebula 1/2 żółtej papryki 15 dag surowego wędzonego boczku kilka papryczek jalapeno z zalewy octowej olej do smarowania blachy Sposób wykonania: Drożdże kruszymy w dużej misce i obsypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy(...)całą powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
Qchnia po prostuciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę(...)zwykły sposób zalewając je wodą i gotując na kuchence. Brokuły po ugotowaniu nie powinny się rozpadać. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż będzie rumiany. Podgrzewam mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam
Gotuj Się Kto Możekarkówki pieczonej w worku z warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków, 300 – 400g pieczarek, 1 duża czerwona papryka, 4 niewielkie cebule, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku(...)skórki i kroję w łódki. Cebulę obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pieczarki myję i kroję w ćwiartki. Paprykę myję, pozbawiam nasionek i kroję w dość duże kawałki. Boczek kroję w słupki. Mięso, boczek i warzywa umieszczam w rękawie albo worku do pieczenia, wsypuję przyprawy, zamykam i wytrząsam porządnie aby przyprawy rozsypały się równomiernie po wszystkich składnikach dania. Karkówka
Gotuj Się Kto Możegotowe. Na ten konkretny przepis wpadłem przypadkiem, chyba podczas rewolucji Gesslerowej i odkąd zrobiłem pierwszy raz, wpisała się na stałe w menu. Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 400g boczku 200g serek kanapkowy naturalny 2 cebule główka czosnku 3 średnie ziemniaki 50g masła Majeranek Sól, pieprz Przygotowanie banalnie proste. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na maśle, zdejmujemy z patelni(...)którą następnie wrzucamy drobno posiekany boczek i wysmażamy. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami Smaczny i bardzo treściwa
Smacznie Pysznie Kaloryczniejego przyrządzeniu toczyć walki z górą naczyń. Samo gotowanie zajmuje niewiele czasu, więcej potrzeba na krojenie i obieranie warzyw, dlatego ja wcześniej przygotowuje sobie większość składników począwszy od boczku i kiełbasy, następnie oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję paprykę, ściągam skórkę z pomidorów, a dopiero później "odpalam" kuchenkę. Leczo to samo zdrowie - w końcu już papryka daje nam porządny zastrzyk(...)Cukinię osobiście polecam najlepiej zieloną i choć dużą - to nie przerośniętą, gdyż ma wtedy twardą skórkę i jest niesmaczna. Składniki: (Porcja na duży 5-litrowy garnek) ok 15 dag boczku 4 laski kiełbasy kilka papryk z każdego koloru - czerwona, zielona, żółta ( u mnie 9 różnej wielkości) ok 1,5 kg pomidorów duża cukinia dwie cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka
Nie do chrzanu!poznańskich restauracji. Wykorzystuje go do wielu potraw i zawsze się sprawdza. Dla dwóch osób: 600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia sos: 1 duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz 100 g żółtego sera opcjonalnie(...)feta. koperek do posypania Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Podgardle i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Wytopiony tłuszcz przelać do osobnego naczynia. Przygotować sos: Cebulę poszatkować, podsmażyć na maślę wraz z vegetą. Śmietanę, jajko
Jadło i czytadłoSmaczny i prosty obiad. Nie potrzebuje wiele składników. Najlepiej smakuje na drugi dzień :) Składniki: * Fasola piękny jaś 500 g * Kiełbasa żywiecka 350 g * Chudy boczek 150 g * Cebula * puszka pomidorów krojonych * majeranek łyżeczka * tymianek łyżeczka * koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki * sól * pieprz * słodka papryka Przygotowanie: Fasolę wsypać do garnka moczyć w wodzie przez całą noc. ( wody musi być ponad fasolę, ponieważ(...)zostanie wsiąknięta przez pęczniejącą fasolę). Przed gotowaniem wymienić wodę na nową.Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem majeranku. ( czas gotowania 1-1,5h). W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z fasolą następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę ( na oleju, który wytopił się z boczku). oraz kiełbasę, którą wcześniej kroimy w kostkę lub paski
Kulinarne przygodysałatki . Dziś proponuje prosta do przygotowania, jest na prawdę smaczna. Składniki: opakowanie miksu sałat 2 jajka ugotowane na twardo kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie: *Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę(...)nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli. * Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą oraz natka pietruszki
Z Majeczką w kuchniinnego! Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę(...)spód 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 1½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 350 – 400 ml ciepłej wody Nadzienie na pizzę z jajkiem 2 jajka 4 plastry boczku 100 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 10 szparagów 12 pomidorów koktajlowych 3 łyżki sosu do pizzy, tutaj przepis sól morska do smaku suszone płatki chili i oregano do posypania
codojedzeniaskładniki razem wymieszać. dodatkowo: liście sałaty 1 cebula sałatkowa pokrojona w cienkie krążki 1 pomidor, pokrojony w plasterki 2 ogórki kwaszone lub korniszonowe, pokrojone w plasterki 8 plasterków boczku patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, musztardę, odciśnięty z mleka chleb tostowy, natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kulki, spłaszczamy(...)smażymy na patelni do grillowania lub zwykłej po 5 minut z każdej strony. Kotleciki przekładamy na talerz, trzymamy w cieple. Krok 2. Na tej samej patelni podsmażamy plasterki boczku, aż będą złocistobrązowe i chrupiące, następnie tak samo bułeczki (wcześniej przekrojone na połówki). Każdą połówkę bułeczki smarujemy sosem jogurtowo-pomidorowym. Na połówce bułeczki kładziemy liść sałaty, kotlecika z kurczaka
Moja Książka Kucharska