boczek - 14002 przepisów (strona:312/934)

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 228

przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 700g łopatki wieprzowej, 200g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, 3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,, 1 litr wody, oliwa, sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z pieczoną dynią i fetą 176

kolejne składniki obiadu .   Makaron z pieczoną dynią ( porcja dla 5 osób ) 500 gram spaghetti 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczonej dyni 2 cebule 5 cienkich plasterków wędzonego boczku 0, 5 opakowania fety sól + pieprz do smaku   Zaczynamy od wstawienia wody w garnku na makaron. Gdy woda się gotuje zabieramy się za obranie czosnku i cebuli i kroimy(...)kosteczkę. Boczek też kroimy w mniejsze kawałeczki. Dynię obieramy ze skórki ( piekłam ją ze skórką, to zależy od rodzaju dyni – moja była za twarda do prostego obrania:)), i kroimy w kostkę ( kostka będzie się rozpadać ale tym się nie przejmuj ). Fetę kroimy w kostkę. Gdy do gotującej się wody wrzucimy makaron, zabieramy się za patelnię i postawienie

Kuchnia na wzgórzu
Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans 215

musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad(...)łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków bazylii 1 łyżka octu z czerwonego

karmelowy
Krem ziemniaczany 164

średniej wielkości ziemniaków - 2 marchewki - 1 sporą cebulę - 1 łyżka masła - 300ml mleka  - 3 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% - sól, pieprz - suszony tymianek - 20dag wędzonego boczku - spory pęczek zielonej pietruszki Na początek pokrojoną w kostkę cebulę i kawałki lekko szklę na maśle. Następnie dodaję ziemniaki, zalewam zimnym mlekiem i uzupełniam wodą, w sumie powinno być ok. 2 litrów płynu(...)Zupę gotuję do miękkości warzyw, a w tym czasie kroję w kostkę boczek i porządnie go wysmażam, skwarki odsączam na papierze kuchennym.  Miksuję zupę blenderem, solę i pieprzę.  Dodaję prawie całą śmietanę i tymianek, jeszcze raz krótko zagotowuję. Na każdą porcję gorącej zupy daję maleńki kleks śmietany, kilka chrupiących skwareczków boczku i sporo posiekanej zielonej pietruszki. Jeszcze przed

I tu będę miała takie te
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 230

musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas.  Chciałabym też Wam powiedzieć(...)śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki.  Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizza z wędzonym boczkiem na cienkim spodzie 162

łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag sera żółtego (gouda) 1 czerwona cebula 1/2 żółtej papryki 15 dag surowego wędzonego boczku kilka papryczek jalapeno z zalewy octowej olej do smarowania blachy Sposób wykonania: Drożdże kruszymy w dużej misce i obsypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy(...)całą powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym

Qchnia po prostu
Zapiekanka brokułowa 134

ciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę(...)zwykły sposób zalewając je wodą i gotując na kuchence. Brokuły po ugotowaniu nie powinny się rozpadać. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż będzie rumiany. Podgrzewam mleko, tak aby było ciepłe, ale nie gorące. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam

Gotuj Się Kto Może
Karkówka pieczona w worku z warzywami 205

karkówki pieczonej w worku z warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków, 300 – 400g pieczarek, 1 duża czerwona papryka, 4 niewielkie cebule, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku(...)skórki i kroję w łódki. Cebulę obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pieczarki myję i kroję w ćwiartki. Paprykę myję, pozbawiam nasionek i kroję w dość duże kawałki. Boczek kroję w słupki. Mięso, boczek i warzywa umieszczam w rękawie albo worku do pieczenia, wsypuję przyprawy, zamykam i wytrząsam porządnie aby przyprawy rozsypały się równomiernie po wszystkich składnikach dania. Karkówka

Gotuj Się Kto Może
Czosnkowan zupa krem 151

gotowe. Na ten konkretny przepis wpadłem przypadkiem, chyba podczas rewolucji Gesslerowej i odkąd zrobiłem pierwszy raz, wpisała się na stałe w menu. Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 400g boczku 200g serek kanapkowy naturalny 2 cebule główka czosnku 3 średnie ziemniaki 50g masła Majeranek Sól, pieprz Przygotowanie banalnie proste. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na maśle, zdejmujemy z patelni(...)którą następnie wrzucamy drobno posiekany boczek i wysmażamy. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami  Smaczny i bardzo treściwa

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Leczo 447

jego przyrządzeniu toczyć walki z górą naczyń. Samo gotowanie zajmuje niewiele czasu, więcej potrzeba na krojenie i obieranie warzyw, dlatego ja wcześniej przygotowuje sobie większość składników począwszy od boczku i kiełbasy, następnie oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję paprykę, ściągam skórkę z pomidorów, a dopiero później "odpalam" kuchenkę. Leczo to samo zdrowie - w końcu już papryka daje nam porządny zastrzyk(...)Cukinię osobiście polecam najlepiej zieloną i choć dużą - to nie przerośniętą, gdyż ma wtedy twardą skórkę i jest niesmaczna. Składniki: (Porcja na duży 5-litrowy garnek) ok 15 dag boczku 4 laski kiełbasy kilka papryk z każdego koloru - czerwona, zielona, żółta ( u mnie 9 różnej wielkości) ok 1,5 kg pomidorów duża cukinia dwie cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka

Nie do chrzanu!
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 291

poznańskich restauracji. Wykorzystuje go  do wielu potraw i zawsze się sprawdza.       Dla dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia   sos: 1 duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz   100 g żółtego sera opcjonalnie(...)feta. koperek do posypania   Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie pokroić na plasterki grubości  ok. 0,5 cm.   Podgardle i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Wytopiony tłuszcz przelać do osobnego naczynia.   Przygotować sos: Cebulę poszatkować, podsmażyć na maślę wraz z vegetą.   Śmietanę, jajko

Jadło i czytadło
Fasolka po bretońsku 184

Smaczny i prosty obiad. Nie potrzebuje wiele składników. Najlepiej smakuje na drugi dzień :) Składniki: * Fasola piękny jaś 500 g * Kiełbasa żywiecka 350 g * Chudy boczek 150 g * Cebula * puszka pomidorów krojonych * majeranek łyżeczka * tymianek łyżeczka * koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki * sól * pieprz * słodka papryka Przygotowanie: Fasolę wsypać do garnka moczyć w wodzie przez całą noc. ( wody musi być ponad fasolę, ponieważ(...)zostanie wsiąknięta przez pęczniejącą fasolę). Przed gotowaniem wymienić wodę na nową.Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem majeranku. ( czas gotowania 1-1,5h). W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z fasolą następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę ( na oleju, który wytopił się z boczku). oraz kiełbasę, którą wcześniej kroimy w kostkę lub paski

Kulinarne przygody
SAŁATKA Z JAJEM I BOCZKIEM 159

sałatki . Dziś proponuje prosta do przygotowania, jest na prawdę smaczna.    Składniki: opakowanie miksu sałat 2 jajka ugotowane na twardo kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie: *Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę(...)nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli.  * Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą oraz natka pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Wreszcie piąteczek i pora na pizzę 245

innego! Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę(...)spód 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 1½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 350 – 400 ml ciepłej wody Nadzienie na pizzę z jajkiem 2 jajka 4 plastry boczku 100 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 10 szparagów 12 pomidorów koktajlowych 3 łyżki sosu do pizzy, tutaj przepis sól morska do smaku suszone płatki chili i oregano do posypania

codojedzenia
CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food 498

składniki razem wymieszać.  dodatkowo: liście sałaty 1 cebula sałatkowa pokrojona w cienkie krążki 1 pomidor, pokrojony w plasterki 2 ogórki kwaszone lub korniszonowe, pokrojone w plasterki 8 plasterków boczku patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, musztardę, odciśnięty z mleka chleb tostowy, natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kulki, spłaszczamy(...)smażymy na patelni do grillowania lub zwykłej po 5 minut z każdej strony. Kotleciki przekładamy na talerz, trzymamy w cieple.  Krok 2. Na tej samej patelni podsmażamy plasterki boczku, aż będą złocistobrązowe i chrupiące, następnie tak samo bułeczki (wcześniej przekrojone na połówki). Każdą połówkę bułeczki smarujemy sosem jogurtowo-pomidorowym. Na połówce bułeczki kładziemy liść sałaty, kotlecika z kurczaka

Moja Książka Kucharska