boczek - 14002 przepisów (strona:317/934)

Gołąbki ziemniaczane w kiszonej kapuście 138

zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już mamy ;) Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 cebule 400 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżki czarnuszki ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg liści kiszonej kapusty 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy(...)ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt

R'n'G Kitchen
Ciecierzyca w pomidorach 147

bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię. Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy  2 marchewki(...)średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili sól

Kuchcik gotuje
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 143

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć

w mojej kuchni
fasola z kiełbasą z wolnowaru 211

bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy 50 g wędzonego boczku 425 g  - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g  - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g  - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu(...)kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu low 6-8 godzin lub w ustawieniu

Stare Gary
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 175

Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek(...)osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić

Kopystką po garach
Spaghetti alla carbonara 165

Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)jajka do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Na dużej patelni usmażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się

Kucharka Tarka i Miarka
Carbonara- moja wersja 153

Składniki: 2 serki topione(najlepiej ziołowe) 4 plastry boczku wędzonego 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku 5 pieczarek szczypta bazylii szczypta oregano sól, pieprz 5 łyżek wody 1 łyżka oleju Wykonanie: Boczek roimy na kawałki i podsmażamy z pokrojoną cebulką. Dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. W garnku podgrzewamy olej z woda i roztapiamy w nim serek, cały czas(...)mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem

Olga Piecze i Gotuje
Soczewicówka a la zupa grochowa 145

ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki 1 niewielka pietruszka ½ małego selera 2 małe marchwie 1 duża cebula kilka ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie ½ małego pęczka posiekanej(...)smażenia 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 płaskie łyżki mąki pszennej Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele . Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki

Czerwień i błękit
Fasolka po bretońsku 150

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 korpusy z kurczaka 0,5 kg fasoli typu Jaś 0,5 kg boczku wędzonego 2 kostki rosołowe na wędzonym boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy(...)najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka. Gdy mięso się już oczyści dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz 2 marchewki, selera, ziele, pieprz, listek laurowy i kostki rosołowe wędzone. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie w osobnym garnku nastawiamy do gotowania fasolę w tej samej

kulinarnyswiatdomi
Perliczka z selerem i porem 178

Delikatna perliczka, którą dopiero odkryłam niedawno. Zrobiłam ją z farszem z selera i pora, dodałam boczku bo perliczka jest chuda. Bardzo lubię farsze warzywne i do obiadu zastępują mi one ziemniaki. 1 perliczka 1 łyżeczka soli 1 łyżka czubricy czerwonej pieprz 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego farsz: 2 selery średnie 1 por biała część 20 dkg boczku wędzonego(...)lodówki w pojemniku zamkniętym. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaję obraną i startą seler na tarce jarzynowej. Przesmażam dalej, i wlewam ocet jabłkowy. Duszę dalej. Boczek kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do selera, doprawiam solą, pieprzem. Perliczkę nadziewam farszem, wstawiam do brytfanny na dno której wylewam odrobinę

wesoła kuchnia
Fool's Gold Loaf Sandwich, czyli "kanapka Elvisa Presleya" 158

spędzili przy nich 3 godziny, aby później wrócić do domu. Składniki (4 porcje) -1 słoik masła orzechowego (ok 400g) -1 słoik dżemu lub galaretki porzeczkowej (ewentualnie borówkowej) -400 g boczku w plastrach -4 łyżki masła -2 łyżki oleju -4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki) Przygotowanie Boczek usmażyć na chrupko na oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł(...)tłuszczu. Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki. Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia:  1465,8 kcal Tłuszcz: 84,2g Białko: 53,8g Węglowodany: 127,3g Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji

Zielona Kuchnia
Śniadaniowe tostowe roladki 139

Pachnące Prowansją roladki z chleba tostowego otulonego aromatycznym wędzonym boczkiem, nadziewane świeżą papryką, szynką i ciągnącym żółtym serem to świetna propozycja na urozmaicone śniadanie. Składniki: 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki konserwowej 8 plastrów wędzonego boczku 1 czerwona papryka zioła prowansalskie Wykonanie: 1.  Chleb tostowy delikatnie rozwałkować wałkiem żeby kromki zrobiły się cienkie(...)każdą kromkę wyłożyć plaster żółtego sera, szynki konserwowej, jeden lub dwa słupki papryki, posypać ziołami prowansalskimi i zwinąć w roladkę. Każdą zwinięta kromkę chleba owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. 4.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut (do momentu aż się zrumienią

Szalona Kuchnia Eweliny
Włoska zupa cebulowa 486

majeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania. Wykonanie:  Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić(...)pół i posiekać w cieniutkie paseczki.  Na patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.  W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 190

wątróbki cielęcej lub drobiowej niecałe pół szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki tartej bułki 3 jajka - z białek ubijamy pianę 50ml brandy (ewentualnie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Krok 2. Obraną(...)żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Krok 7. Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje. Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach) Smacznego :) Zobacz

Moja Książka Kucharska
Kotlety kaszubskie z dorszem 251

Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania