boczek - 14002 przepisów (strona:323/934)

Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem 116

przygotowaniu, pyszne, "wciągające", ziemniaki z sosem śmietanowym i serem cheddar. Idealne na obiad, jak i również spotkanie z przyjaciółmi. Kto chętny na ziemniaczka? :) Składniki: 6 średnich ziemniaków 6 plastrów boczku 2 cebulki dymki 1 szkl startego sera cheddar + garść do posypania 200 g gęstej śmietany 12% szczypiorek koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć w folię aluminiową(...)piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować sos śmietanowy. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. W misce wymieszać śmietanę, ser cheddar, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać boczek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy są miękkie. Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego

Trufelkowo
Parzybroda wielkopolska 109

przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy.  Składniki średnia główka kapusty włoskiej 4 marchewki 2 pietruszki seler 10 średnich ziemniaków mała cebula 200 g wędzonego boczku 5 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe majeranek sól pieprz mielony kilka ziaren pieprzu czarnego  koperek Przygotowanie Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki(...)Boczek pokroiłem w grubą kostkę, podsmażyłem, dodałem pokrojona w piórka cebulę, zeszkliłem na wytopionym z boczku tłuszczu. Całość dodałem do zupy. Doprawiłem majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuciłem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński 192

Choć obecnie jest tyle wariacji na jego temat, zawsze robię taki jaki robiła moja mama jak byłam mała. Miłe wspomnienia :) Składniki (ok. 6 porcji) -szkl. białej fasoli -100 g boczku (najlepiej wędzony) -kadłub lub ćwiartka kurczaka -0,5 kg buraków -1/2 małej cebuli -włoszczyzna -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -łyżka soku z cytryny -łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Fasolę(...)wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca). Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut. Po tym czasie obrać buraki i zetrzeć

Zielona Kuchnia
Gryczane sakiewki w sosie dyniowo serowym 154

sosu jasnego można zrobić wiele innych sosów smakowych. Dodałam go również do farszu z kaszy dzięki czemu kasza nie była sypka. Zrobiłam do niego sakiewki z kaszą gryczaną i boczkiem oraz serem i dynią. Wyszedł pyszny obiad. farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 5 dkg sera twarogowego 10 dkg boczku wędzonego 1 kawałek dyni pieczonej mały natka pietruszki 2 łyżki sosu(...)szklanka wody sól, pieprz czerwony ciasto na sakiewki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody sól szczypta Farsz: Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania, przekładam do miseczki. Boczek pokrojony przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną cebule i dalej smażę. Dodaję do kaszy, wkruszam ser biały, natkę pietruszki pokrojoną, dodaję sos jasny, i dynię pokrojoną drobno.Mieszam i już nie doprawiam

wesoła kuchnia
Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii 800

gotowania. Gulasz z piersi kurczaka Składniki: 6-8 porcji 900 g piersi z kurczaka 5 małych szalotek 3 ząbki czosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki przecieru pomidorowego 200 ml przetartych pomidorów z kartonu ½ łyżki wędzonej papryki(...)Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu. Rozgrzej bulion i wymieszaj z pomidorami, przecierem i musztardą. Wlej do garnka, dodaj pokrojony tymianek, dopraw

codojedzenia
Sałatka z Grana Padano wg Aleex 179

Dajcie znać, jak spróbujecie. Składniki: • 1,5 dużej główki sałaty rzymskiej • 1 ogórek zielony • 1 czerwona cebula • 250 g pomidorków koktajlowych • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 200 g boczku • 1 ząbek czosnku • 100 g sera Grana Padano • 1 jogurt naturalny 400 ml • 1 sos koperkowy • (duża pierś drobiowa grillowana - opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić(...)paseczki i przełożyć do dużej miski. 2. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco z 1 ząbkiem czosnku, przełożyć do miseczki i zostawić do ostygnięcia. 3. Ogórka umyć, pokroić w półtalarki. Przełożyć do miski. 4. Obie papryki umyć, pokroić w paseczki. 5. Pomidorki przekroić na połówki. 6. Cebulę pokroić w piórka. 7. Do składników dodać ostudzony boczek. Wymieszać

W mojej kuchni
Bigos z wołowiną i boczkiem 186

Mój dzisiejszy bigos zrobiłam z dużą ilością mięcha. Upiekłam do niego pieczeń wołową i dodatkowo usmażyłam wędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.   Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula(...)łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g,  mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać  suszone grzyby, liście laurowe oraz

kulinarne odsłony pati
Carobnara z cukinią 144

warzyw. Dzięki temu spaghetti ma lekko słodki smak i piękny zielony akcent kolorystyczny. Jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałek sera pleśniowego. Będzie równie smaczne! Składniki: makaron spaghetti kawałek boczku 2 małe cukinie łyżka śmietnay biały pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę a cukinię ścieramy na drobnych oczkach. Na patelni(...)podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cukinię. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprze, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa dyniowate na durszlak.pl

Życie ze smakiem
kurczak w sosie musztardowo-miodowym 185

się ciekawym smakiem, a także użyciem składników które pozornie wcale do siebie nie pasują. Razem jednak doskonale się sprawdzają. Miód nadaje słodycz, musztarda sprawia że danie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka oliwy do marynaty 3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej(...)papryki czerwonej około 80 ml śmietanki 30 oliwa do smażenia 1 grubszy plaster boczku wędzonego szczypta sproszkowanego czosnku sól do smaku Kurczaka pokrojonego w kostkę zamarynować w miodzie , musztardzie, oliwie i czosnku w proszku. Marynować najlepiej kilka godzin.  Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelni. Potem dodać kurczaka razem z marynatą. Podsmażyć. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę paprykę

cukrem pudrem posypane
Zapiekane bułeczki z jajkiem 237

zawsze robię...taki los blogerki kulinarnej ...ech!  Składniki dla dwóch osób: 4 pszenne bułeczki 4 małe jajka 5 dag żółtego sera np. goudy 3 dag boczku wędzonego 1 mała cebula ½ papryki czerwonej Szczypta soli do smaku Szczypta pieprzu do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bułeczki-mogą być  z poprzedniego dnia, są nawet lepsze niż świeże, odcinamy(...)wierzch, wydrążamy ze środka miąższ tworząc miseczkę do faszerowania. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię, gdy zacznie się topić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzu-z solą uważać bo sam boczek jest już wystarczająco słony, dusimy całość 5 minut, zestawiamy z ognia. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym 200

zmieniamy, to to jak podajemy. Makaron wystarczy zapiec z serem w piekarniku, i powstaje zapiekanka :) Idealne na ostatnią chwilę i dla niejadków.  Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 400g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki * około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym(...)się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego sera i ponownie mieszamy aż sos będzie miał konsystencję sosu. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gotowy boczek dodajemy do sosu. Mieszamy z makaronem. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy resztą startego sera. Pieczemy w 180 stopniach przez

Klasyka Gotowania
Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! 219

dania to urodziny bloga i pytanie do moich dzieci jak świętujemy, co przygotować ? Odpowiedź padła, fajnie żeby to było ciasto, ale nie nie słodkie, wytrawne, do tego cebula, może boczek, musi być też ser. Otworzyłam lodówkę i znalazłam tam kawałek kiełbasy krakowskiej którą dostałam kilka dni temu w ramach kampanii informacyjno – promocyjnej “Linia produktów z Łukowa – Gwarancją jakości(...)negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. Wróćmy teraz do naszego przepisu, stanęło na naszych domowych rozmowach, że musi być boczek – ale boczku nie było, więc użyłam do niej już wspomnianej kiełbasy krakowskiej, do tego cebula , czosnek, przyprawy, jedyny ser jaki był w lodówce to camembert i to było

Kuchnia na wzgórzu
Makaron z sosem serowym 204

zapiekanki, na którą przepis znajdziecie na blogu jeszcze w tym tygodniu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Makaron jest delikatny, smaczny ale przede wszystkim prosty! Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 200g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki * około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym(...)zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy starty ser i ponownie mieszamy aż sos będzie miał konsystencję sosu. Próbujemy i doprawiamy do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gotowy boczek dodajemy do sosu. Mieszamy z makaronem.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Zapiekane ziemniaczki 176

całości, puree, ale przede wszystkim chyba w postaci pieczonych ćwiartek i frytek. Niemałym więc zaskoczeniem było dla Męża, kiedy ostatnio podałam takie ziemniaczki z niespodzianką. Wypełnione po brzegi boczkiem i z ciągnącym się serem smakowały mu wyjątkowo, o czym zapewniał kilka razy. Dla mnie to najlepsza rekomendacja, bo jeśli coś mu nie smakuje, to prawda jest taka, że zarazo(...)prawda zdjęcia również nie powalają, ale w taką pogodę i wieczorową porą ciężko mi było wykrzesać z nich coś lepszego ;) Składniki: 5 większych ziemniaków 8 pieczarek ½ pora 150g wędzonego boczku Ząbek czosnku 100g śmietankowego sera brie Natka pietruszki Sól, pieprz Sposób przygotowania: Każdego ziemniaka obieramy, solimy i owijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i ustawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Klasyczna zupa zacierkowa 403

sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy(...)angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz trochę się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się nie zeszkli. Boczek z cebulką solimy, a następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Dodajemy

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania