dania i powiedział "uumm dobre" to znaczy, że dobre i śmiało mogę to danie wam polecić, bo przeszło przez krytykę bardzo wybrednego osobnika ;) Składniki 2 piersi kurczaka 150 g boczku 2 łyżki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy z gorczycą 2 łyżki śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ćwiartka czerwonej papryki troszkę natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce łączymy miód z musztardą, oliwą, doprawiamy proszkowanym czosnkiem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miodu. Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka w miodzie. W szklance rozrabiamy skrobię z wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka. Smażymy przez
Delusional TrineIdealna sałatka na śniadanie w domu i w pracy. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dla wegetarian w wersji bez boczku. Składnik: - 100 g sera cheddar - 50 g sera z pleśnią np. rokpol - 4 pomidory - 5 jajek - 100 g boczku w plastrach - jedna cebula dymka - szczypiorek z cebulki - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Plastry boczku smażymy na patelni, kroimy w kwadraty
Kulinarne życieDzisiaj kolejna zielona propozycja przybliżająca upragnioną wiosnę. Sałatka z zielonym groszkiem, brokułem i serem pleśniowym, przełamana odrobiną słodkiej żurawiny i chrupiacymi chipsami z boczku. SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I BROKUŁEM Składniki: garść mrożonego groszku Hortex 2 różyczki brokuła 2,3 cienkie plastry boczku 1/2 czerwonej cebuli 50 g sera pleśniowego typu lazur 1 łyżka suszonej żurawiny sól, pieprz(...)zielonego koloru. Żuraawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na okolo 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra. Ser pleśniowy w kostkę. Boczek smażymy na suchej patelni tak, aby wytopił sie tłuszcz. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do całości możemy opcjonalnie dodać jogurt naturalny
Bon appetit mon amiedzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł na imprezowe przekąski czy drugie śniadanie do szkoły i pracy. SKŁADNIKI: duża bagietka (400 g) 3 - 4 parówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz(...)kształt. Wyciągamy i odkładamy, aby nieco przestygły. Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry. Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły. Kiedy parówki
Kuchnia od dwojgaPyszna sycąca i pełna kolorowych warzyw zupa będzie doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Składniki: 500g surowego chudego boczku 300g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki ¼ korzenia selera Biała część pora 4 ziemniaki 100g kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, papryczka chili, łyżka lubczyku, sól do smaku Sposób(...)przygotowania: Boczek oraz kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera, pora oraz przypraw. Gdy będą miękkie wyciągamy je i przecedzamy wywar tak, aby oddzielić od niego przyprawy. Do wywaru wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz opłukaną kaszę. Gotujemy około 15-20 minut aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Marchew, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podobnie
Pyry na GazSkładniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry(...)plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaSkładniki: - ok. 15 sporych ziemniaków - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 plastry boczku - pół cebuli - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki. 3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać(...)Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy. 5. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na boczku, dodajemy kluski. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaobranych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać(...)tymianek. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zupkę zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba. Kiełbaskę lub boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę nałożyć na talerze, udekorować natka oraz zrumienionymi plasterkami kiełbasy lub boczku i można podawać
Monia miesza i gotujewięc nieco tłusta wersja. Wegan i wegetarian zapraszam na odsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie: zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-) Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele(...)pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek
kulinarne odsłony patistołu? Spróbujcie, ja uważa, że jest to super pomysł do podania gościom z przeróżnych okazji. Składniki na 6 sztuk: 6 grzybów portobello (dużych pieczarek) 6 niedużych jajek 150 g boczku mała cebulka bułka tarta mleko olej sól i pieprz Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W tym czasie czyścimy grzyby, pozbawiamy ogonków, delikatnie wydrążamy środek od strony blaszek łyżeczką, uważając(...)połamać i nie przebić kapeluszy. W drobną kostkę kroimy boczek i cebulę, siekamy także to, co wydrążyliśmy z grzybów. Podsmażamy boczek, aż wytopi się tłuszcz, dorzucamy cebulkę oraz posiekane portobello. Chwilę podsmażamy i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy sporą ilość oleju i mocno rozgrzewamy. Każdy kapelusz moczymy lekko w mleku i posypujemy bułką tartą. Smażymy
PichceniomaniaZupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenkroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pomidory – jeśli kupiliście całe – kroimy. Wystarczy włożyć do otwartej puszki ostry duży nóż i od niechcenia ‘podziabać’ pomidory na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w półcentymetrowe słupki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano. Dodajemy cebulkę i szklimy. Wrzucamy czosnek, smażymy aż straci ostry surowy zapach. Dodajemy puszkę(...)bulgotać a ser z wierzchu dokładnie się rozpuści i lekko przyrumieni – około 35-45 minut. SKŁADNIKI na dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem 1 pełna łyżeczka suszonego oregano
Karo in the Kitchendwóch osób: brokuł 1 sztuka jajka 2 sztuki boczek surowy 100 gr najlepiej z Sokołowa orzechy piniowe 1 garść ( opcjonalnie) musztarda 2 łyżki sok z cytryny 1/2 sztuki sól Sposób przygotowania Brokuła ugotuj we wrzątku ok 7 minut. Odcedź. Jaja ugotuj na twardo. Boczek potnij w paseczki i usmaż na chrupko. Rozłóż brokuły i jajka na talerzu posyp boczkiem
AZgotuj!Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie. Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chilimnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku * 2 ziemniaki Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej na 2-3 części) gotujemy w wodzie przez 30 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler(...)ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Do gotującej się zupy, po 1 godzinie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 30 minut. Ugotowane ziemniaki dorzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażony boczek dodajemy do gotowej zupy. Mięso możemy pokroić w mniejsze kawałki, ale jest to opcjonalne. Smacznego
Klasyka Gotowania