boczek - 14002 przepisów (strona:332/934)

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą. 165

Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej  kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków  1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie. Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuśniak 127

mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku  * 2 ziemniaki  Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej na 2-3 części) gotujemy w wodzie przez 30 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler(...)ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Do gotującej się zupy, po 1 godzinie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 30 minut. Ugotowane ziemniaki dorzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażony boczek dodajemy do gotowej zupy.  Mięso możemy pokroić w mniejsze kawałki, ale jest to opcjonalne.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Serowe scones 162

Tradycyjnie podaje się je na słodko z rodzynkami. Jednak występuje tez wersja wytrawna z serem. Pyszne i aromatyczne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Dodatkowo można pałaszować je z boczkiem lub jajkiem. Takie małe cholesterolowe szaleństwo:-) Składniki na około 12 sztuk: 250g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli 60g masła 50g żółtego sera(...)użyłam sera cheddar) 150ml mleka Dodatkowo: 100g boczku wędzonego 4 jajka masło do posmarowania scones Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Dodać masło (lepsze będzie w temperaturze pokojowej) i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać tarty na grubych oczkach ser i mleko i zagnieść ciasto (nie za długo wystarczy do połączenia się składników). Ciasto może się trochę

wysmienity
Jajko z brukselką i boczkiem 163

mnie często na weekendowe śniadanie  są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu. Składnik: - jedno opakowanie brukselki Hortex - 200 g boczku w plasterkach - 6 jajek - 2 łyżki octu balsamicznego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz(...)parmezanu - szczypiorek Przygotowanie: Brukselkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, oliwę z oliwek i posiekany czosnek dokładnie mieszamy. Brukselkę po ugotowaniu przeciąć na pół, plastry boczku pokroić na trzy części i wymieszać z marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zrobić sześć wgłębień

Kulinarne życie
Kotlety mielone z karpia 145

Przepyszny przepis Karola Okrasy. Kotlety jak marzenie, smakują wybornie <3 Składniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g suszonych żurawin sól pieprz 4 łyżki suchego chleba razowego, zmielonego     Przygotowanie   Mięso z karpia zmieliłem dwa razy. Na patelni rozpuściłem masło z odrobina oliwy, dodałem(...)pokrojony boczek, przesmażyłem, dodałem pokrojona cebule i posiekany czosnek. Smażyłem do zeszklenia, wystudziłem. Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dodałem do zmielonego mięsa z karpia, dodałem pokrojone żurawiny. Doprawiłem sola i pieprzem. Uformowałem małe kotlety, obtoczyłem je w zmielonym, suchym chlebie razowym, usmażyłem na patelni. Podałem z sosem

R'n'G Kitchen
Pieczone roladki z mięsa mielonego 162

Pyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości(...)lekko natłuścić olejem. Ręce lekko zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsnej masy. Rozpłaszczyć i na środku ułożyć pasek żółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 143

domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 15 plastrów boczku wędzonego(...)bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny

Z Majeczką w kuchni
Marchewkowe ciasto na tartę 181

motać z uprzednim obciążaniem fasolą, wystarczy jedynie ponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna(...)kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Mocno wahałam się czy eksperymentować z takim ideałem, ale jednak nie mogłam się oprzeć pokusie nowych wrażeń smakowych. A wszystkiemu winna ta okropnie mroźna pogoda... Zimową porą, dla podbudowania nadwątlonej odporności organizmu, często gości na naszym stole własnoręcznie przygotowywany sok warzywny , np. Domowy sok marchwiowy z buraczkiem . Dużo marchewkowej dobroci zostaje wtedy

Grunt to przepis!
dyniowe "słoneczko" drożdżowe 169

szkl dyniowego pure* 3 szkl mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy nadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego(...)mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe, sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę. Boczek pokroić w paseczki. Wytopić na suchej patelni, w razie potrzeby (jeżeli boczek jest chudy) dolewając nieco oliwy. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, gdy się zrumieni dodać startą na tarce

6niebo
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 150

batat 150 g groszku, mrożonego 2 łyżki natki pietruszki 100 g mozzarella 150 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka curry w proszku 50 g wędzonego boczku Włóż kurczaka do garnka. Obierz pietruszkę, batata i pokrój w kostkę. Dodaj do kurczaka wraz z liściem laurowym, porem i cebulą i czosnkiem. Wlej wrzątek, wsyp łyżkę soli i gotuj(...)Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę, aż mozzarella się rozpuści. Usmaż boczek i lekko przestudzony pokrusz. Podaj zupę w głębokim talerzu posypaną natką i boczkiem. The post Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bezglutenowa pizza z regionalnymi dodatkami na spodzie z mąką z quinoy 147

jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 180 ml ciepłej wody 10 wędzonych śliwek (u mnie nowosądeckie) 8 plastrów podwędzanego parzonego boczku (dałam boczek z Roztocza EKO) 120 gram lokalnego sera (użyłam sera łomnickiego "Krowa w Popiele") 1 czerwona cebulka 2 pomidory 1 ząbek czosnku oregano bazylia tymianek pieprz sól Wykonanie: Mąki(...)konsystencję sosu, można też dodać trochę oliwy z oliwek. Przyprawiamy sos ziołami, pieprzem i solą.  Wyjmujemy lekko podpieczoną pizzę z piekarnika, nakładamy na nią sos i dodatki - plastry boczku, sera, cebuli i wędzone śliwki. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 15 - 20 minut. Po tym czasie nasza pizza powinna być gotowa. Ja rzuciłam na nią listki rukoli i jadłam

Quinoa Raz!
Kremowa zupa ziemniaczana 159

zima potrzebujemy rozgrzewających i sycących potraw i taką właśnie jest kremowa zupa ziemniaczana , którą dziś przygotowałam. Zupa ziemniaczana nie należny do dietetycznych, tym bardziej, że ta przygotowana została na boczku i z dodatkiem żółtego sera, ale dzięki temu jest bardzo smaczna i aromatyczna! Przygotowanie zupy ziemniaczanej zajmuje nieco czasu, jednak odrobina wysiłku się opłaci, bo jest przepyszna! Mój K., który(...)kremowa zupa ziemniaczana powstała w ramach wspólnego gotowania z Anią , Mirabelką i Emilią . Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn zobaczyć jakie zupy ziemniaczane one przygotowały! Kremowa zupa ziemniaczana Składniki :  150g boczku 750g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 300ml mleka 300 ml bulionu/rosołu duża szczypta suszonego tymianku duża szczypta suszonego majeranku sol, pieprz 3 garście żółtego sera dymka do przybrania

Codzienne Gotowanie
BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU 151

BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.  ~~SKŁADNIKI~~ brukselka 0.5 kg.  masło 2 łyżki boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry bułka tarta 4 łyżki sól 1/2 łyżeczki + szczypta cukier 1 łyżeczka ~~METODA~~ W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie(...)łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut (  krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.  Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.  Podawać jako dodatek do obiadu

Kuchnia Paulettes
Roladki z kurczaka z miechunką, fetą i orzechami nerkowca zapieczone z boczkiem 136

Pyszne roladki z kurczaka z miechunką od Helio z serii Natura, serem feta i orzechami nerkowca zawinięte w boczek i zapieczone w piekarniku. Tak pyszne były :-). Seria Helio Natura są to suszone owoce, które nie zawierają konserwantów, są bardzo smaczne, zachowują naturalny smak i kolor :-). Miłego dnia :-) Teraz troszkę o miechunce - przez Inków nazywana "złota jagodą" ponieważ jest skarbnicą witamin(...)eksperymentowałam i dodałam ją do kurczaka, dopasowała się super :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z kurczaka suszona miechunka Helio Natura ser feta orzechy nerkowca opakowanie boczku w plasterkach sól himalajska pieprz Filety z kurczaka nadcinam, rozkładam i rozbijam. Oprószam solą i pieprzem. Ser feta kroję w paski. Na koniec rozbitego fileta układam po kolei: miechunkę (kilka owoców), następnie orzechy

kruche babeczki
Smak lata w środku zimy – nadziewane kalmary 129

Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami i całym „dobrem inwentarza” 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego Białe wino wytrawne – ok. 250 – 300 ml Klarowane(...)obrał i sprawił M. Jak już wspominałam przy okazji raków: no nie mam cierpliwości do draństwa. Odciął przy okazji macki tak, że kalmarów zostały same „korpusy”. Macki i wędzony boczek drobniutko posiekałam i podsmażałam do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania