boczek - 14002 przepisów (strona:341/934)

Młode gołąbki w śmietanowym sosie 234

kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować i przygotować Składniki : Zewnętrzne ciemnozielone liście z dwóch główek młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone(...)zbędny-moim zdaniem , więc przy układaniu ich w brytfance pilnuję, żeby zamknięcie było na dole , wtedy mam pewność ,że się nie otworzą . Na dnie brytfanki wysypujemy pokrojony w kostkę boczek , rozgrzewamy i jak zacznie się smażyć , układamy na nim gołąbki . Na koniec przykrywamy, porwaną palcami, młodą kapustą ( ja czasami wrzucam nawet całą główkę , bo jest mega smaczna po uduszeniu ) . Podlewamy

Ogrodnik w podróży
Sałatka ze szpinaku, boczku i fasoli 144

razu podpadł do gustu nie tylko dla mnie, ale również mojej rodzinie i znajomym. Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Świeży szpinak idealnie komponuje się chrupiącym boczkiem i delikatną fasolką.   Zresztą sami spróbujcie, bo naprawdę warto! 100g wędzonego boczku (surowego) 150g szpinaku baby 1 mała puszka białej fasoli (użyłam Cennellini Bonduelle) 1 cebula (mała(...)łyżki pestek dyni (prażonych) Dodatkowo: ocet winny (czerwony) oliwa sól, pieprz  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni (powinien być miękki i chrupiący). Cebulę pokroić w cienkie piórka, a fasolkę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, skropić octem, oliwą i doprawić solą z pieprzem. Całość delikatnie przemieszać. http://warzywneinspiracje.pl

Di gotuje
Boczek pieczony z cebulą i żubrówką 160

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Tak upieczony boczek jest miękki, soczysty i niezwykle aromatyczny. Idealnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu, jak i później - ze świeżym pieczywem. Podkreślam, że alkoholu absolutnie nie czuć. 1,5 kg surowego boczku około 70 ml żubrówki (alkoholu) 4 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: 1,5 łyżki majeranku 2,5 łyżeczki(...)mielonego 1/2 papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3-1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w słupki. Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku.) Mięso odłożyć do lodówki - minimum kilka godzin, a najlepiej na całą

Di gotuje
Żeberka w kapuście – kociołek 245

Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków(...)ćwiartki , wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy

Ogrodnik w podróży
Jajecznica na boczku, ze szparagami 149

boczku wędzonego surowego, pęczek białych szparagów, 5 jajek, masło, szczypiorek, sól, cukier Szparagi umyć, obrać, odłamać końce. Włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować około 3-4 minut – mają być al dente. Wyjąć i pokroić w kawałki długości około 2 cm. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Rozbełtać białka, wymieszać ze szparagami. Boczek pokroić w plasterki a następnie(...)kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i smażyć aż się zrumieni. Na patelnię wylać białka ze szparagami, mieszać. Gdy białko lekko się zetnie dodać rozbełtane żółtka. Lekko zamieszać. zastawa

królestwo garów
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 171

nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio testuje szparagi he ;)) Sezon na nie trwa, wiec jest okazja, żeby popróbować różne kombinacje :)) Ta była pyszna. Szparagi z boczkiem, serem i w cieście francuskim :) Polecam :) Nam smakowało bardzo :))) Składniki: szparagi boczek plastry ser żółty plastry  płat ciasta francuskiego Ja szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam(...)łyżeczki). Gotowałam około 10 minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut

kruche babeczki
Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem 170

takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry pomidorki koktajlowe suszone(...)bazylia łyżka oliwy łyżka masła Ponieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie

kruche babeczki
Ziemniaczki zapiekane z boczkiem 420

Dziś na obiad podam pyszne ziemniaczki hasselback zapiekane z boczkiem. Można je łatwo przygotować i podawać w dowolnej kombinacji. U mnie z białym serkiem. Tak uwielbiam najbardziej. Jak je przygotować: Podgotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach wystarczy poprzekrawać w szerz, posypać ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy do ziemniaków z pieca ), nadziać płatkami świeżego czosnku. Z wierzchu ustroić plastrami boczku.  Zapiekać(...)temperaturze 180 stopni do momentu aż boczek się zrumieni.  Z czym podawać: z białym serkiem a'la "gzik", z zasmażaną marchewką z groszkiem, ze szpinakiem, z gulaszem myśliwskim.... A Ty którą wersję wybierzesz dla siebie

Ale Proste
Pizza ze szparagami 220

Pizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu. Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól(...)pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką

Pyry na Gaz
Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem 233

prostszej wersji,  ale równie smakowitej :) Składniki: 1 kg schabu 400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 mała cebula starta na tarce kawałek sera żółtego plastry boczku parzonego czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku 1.  Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem(...)przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę. 4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową. 5. Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową. Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając

Gotowanie...to proste !
Daktyle zapiekane w boczku 147

Daktyle zapiekane w boczku to pomysł i przystawka, którą po raz pierwszy zjadłam prawie 15 lat temu na kolacji świątecznej zorganizowanej przez Dunkę. Na kolacji spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia […] The post Daktyle zapiekane(...)boczku appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej 172

podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: (na 1 porcję) 1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku 1 jajko oliwa lub masło do posmarowania formy szparagi (opcjonalnie) Przygotowanie: Formę do muffinów lub kokilki smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem. Do każdej foremki wkładamy po 1, 2 plastrach szynki parmeńskiej(...)boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.  Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem. Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość.  uwaga: Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam

Bon appetit mon amie
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 334

kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz  gałka muszkatołowa   1 łyżka masła szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w około(...)plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki powinny być al dente.  Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podsmażamy aż cebula będzie szklista.  W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki

Ala piecze i gotuje
Szparagi z jajkiem, sosem holenderskim i bekonem 172

robi sos holenderski, polecam serdecznie. Sos niestety, jak i całe danie, nie są przyjazne dla diety. Ale raz warto spróbować! Potrzebujemy Pęczek zielonych szparagów kilka plastrów bekonu lub dobry boczek jajka masło do smażenia szparagów sól i pieprz Na sos holenderski: ¾ kostki masła sok z jednej, dużej cytryny 4 żółtka sól, pieprz Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i smażymy około(...)maśle. W piekarniku rozgrzanym do 220 stopni pieczemy bekon lub boczek. Ja rozkładam plastry na papierze do pieczenia i piekę do momentu aż będzie chrupki. Robimy jajka w koszulce. Jeśli boicie się, że wam nie wyjdą, to zróbcie jajko sadzone lub miseczkę wyłóżcie folią spożywczą, robiąc zagłębienie i zostawiając sporo folii na brzegach, w zagłębienie wbijcie jajko, zawiążcie brzegi

ladykitchen
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 177

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych(...)marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym

My Culinary Art