moja propozycja na jutrzejsze śniadanie :) Składniki : 1 cebula 3 średnie boczniaki lub 4-5 pieczarek 3 plastry wędzonego boczku, może być też chuda szynka 2-3 jajka sól, szczypiorek tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Boczek pokroić drobno, obraną cebulę w pół plasterki, umyte grzyby pokroić drobno Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć boczek, dołożyć cebulę - wymieszać i smażyć chwilę Wsypać umyte, pokrojone grzyby
Proste PotrawyProste, szybkie i...no w sumie jak zobaczyliśmy ten boczek, to od razu przyszło na myśl takie połączenie. Składniki 4 udka z kurczaka 100 g boczku szwarcwaldzkiego (plastry) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony wewnętrznej oprószamy solą i pieprzem. Następnie owijamy w plastry boczku
R'n'G KitchenZapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki(...)polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 gałązka rozmarynu 6 łyżek oleju WYKONANIE: Polędwiczki obierz z błonek i pokrój w 2 - 3 cm kawałki i wrzuć do miski. Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonysmakować .Zapraszam po przepis. Składniki: dla dwóch osób Słoik ,puszka ,już gotowej do spożycia ciecierzycy, 200 g Jedna cebula Jedna marchewka Schab ,lub inne mięso ,2 kawałki wielkości kotleta Boczek ,surowy ,100 g Sól ,pieprz Oliwa Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami i pokroić na kawałki. Boczek pokroić .Cebulkę obrać ,pokroić .Marchewkę ugotować na pół miękko ,ma lekko chrupać .Ja gotuję większą(...)ilość i używam codziennie . Ciecierzycę przepłukać na sitku . Na patelni najpierw smażymy boczek ,kiedy się lekko przyrumieni dodajemy schab , Po kolejnych 5 minutach cebulkę .Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i ciecierzycę .Mieszamy razem ,aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego
Ladylaura.niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 50 g kiszonej kapusty(...)marchewki), pieprz czarny mielony do smaku, 4 łyżki bulionu, sól do smaku, ponadto: boczek surowy, sól do gotowania. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki
Moniki Smakołykiponiższy tekst. składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki, lub pręgi ( albo innej przerośniętej wołowiny) 0,7 kg tłustej wieprzowiny (podgardle, pachwina, boczek) 0,7 kg wieprzowej szynka, lub schabu 3 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 3-4 owoce jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy(...)ilości podanej na opakowaniu) sposób wykonania Mięso myjemy, następnie kroimy w grubą kostkę, układając w misach. Przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki, oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne
Miód i pieprzjeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano(...)łyżeczką płatków chili. Odstawić na 30 minut. W dużym garnku z grubym dnem (lub na patelni z pokrywką) na małym ogniu zeszklić posiekaną cebulę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w duże kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i sól do smaku. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zebrać warzywa z boczkiem na brzeg patelni
zadanie-gotowaniektórą do tej pory uwielbiam jeść i przygotowywać..Uważam , że najprostsze dania są najsmaczniejsze i najbliższe mojemu podniebieniu.Polecam!. 0.5 kg.makaronu typu " łazanki" niewielka główka kapusty białej 30 dag.wędzonego boczku 1cebula olej sól i pieprz **************************************************** Kapustę obrać z zepsutych liści,poszatkować i ugotować.Boczek pokroić w kostkę i go zesmażyć na złoty kolor.Miękką kapustę odcedzić z wody.Na oleju usmażyć(...)cebulkę,dodać odsaczoną z wody kapustę i chwilę razem smażyć ,tak by nabrała szklistego koloru.Doprawić pieprzem i solą.Makaeon ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z kapustą, dodać boczek,doprawic jeszcze raz do smaku.Mozna też dodać usmażone pieczarki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKocham pyzy, przypominają mi moje dzieciństwo spędzone u babci, uwielbiałam je jeść z musem truskawkowym lub polane śmietaną z dodatkiem cukru. Moja dzisiejsza wersja jest wytrawna z podsmażanym boczkiem i cebulką. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Leny odsyłam Was do niej po więcej tradycyjnych przepisów , które wspólnie odtwarzamy. Składniki: 250 ml mleka 4 dag drożdży 2 jajka(...)pomocą szklanki wykrawaj kółka, ciasto przykryj ściereczką na 40 minut, aby wyrosło. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć pyzy i gotuj przez 15 minut. Cebulkę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gotowe pyzy podaj od razu z boczkiem i cebulką
KukuleczkiSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę(...)przekroić na pół, wydrążyć, umyć i pokroić na paski szerokości około 1 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić na nim boczek z cebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę
Przepisy kulinarne babci AntoninyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJI: 6-8 Szaszłyki posypane serem żółtym 25 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 25 dag boczku 2 pomidory 2 cebule 1 jajko 20 dag sera żółtego pęczek koperku sól pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i ręką łączymy wszystkie(...)składniki. Gdy mięso jest zbyt rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa robimy małe kuleczki. Boczek kroimy w grubszą kostkę, pomidory w nieduże ćwiartki, a cebulę w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno kuleczki mięsa mielonego, pomidora, cebulę oraz kawałki boczku, czynność powtarzać. Gotowe szaszłyki układamy na tacy do grilla, wcześniej polanej oliwą z oliwek. Posypujemy startym żółtym
Gotuję Testujęsentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''. Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię(...)boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy
Dieta moja pasjatrochę farszu. Zazwyczaj dodaję go do sosu, żeby był intensywniejszy w smaku. Jednak dzisiaj postanowiłam go wykorzystać do sałatki. Tak właśnie powstał mój dawno niejedzony szałot śląski SKŁADNIKI : boczek – 30 dkg ziemniaki – 6 sztuk ogórek kiszony – 2 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki kukurydza – pół małej puszki majonez – 1 łyżka musztarda – 1 łyżka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać(...)ugotować do miękkości. Pokroić boczek w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Boczkek z cebulą podsmażyć chwilę na patelni. Jajka ugotować na twardo. Ogórek pokroić w kostkę. Ostudzić ziemniaki, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Jajka po ostygnieciu obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do ziemniaków razem z kukurydzą. Dodać ogórek i przesmażony boczek z cebulą. Dać
kuchniabellissima.wordpress.compraktycznie w każdym większym markecie i wybór jest, ale co do jakości to już niekoniecznie. Sama pamiętam, gdy rozpoczynałam swoją przygodę z gotowaniem i kupiłam słabej jakości boczek. Boczek, zamiast pięknie na patelni się usmażyć, to był tak napompowany wodą i nie wiem czym tam jeszcze, że raczej się ugotował, okropnie pryskał i do tego jeszcze miałam dodatkowe sprzątanie(...)zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw. Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu. Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym, gdy nie mam czasu, a w sklepach dzikie tłumy
Kuchcik gotujemakaronu świderki 2 szklanki mleka 2 łyżki masła naturalnego 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 100 g wędzonego boczku 200 g sera żółtego ( gouda, cheddar, ementaler lub morski(...)solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek. Sos gotujemy około 3-5 minut do momentu lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypujemy większość startego sera i mieszamy. Na patelni podpiekamy drobno pokrojony boczek, kiedy się wytopi dodajemy go do makaronu. Makaron z boczkiem przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy całym sosem serowym i lekko mieszamy. Danie posypujemy resztą sera i zapiekamy około
Kulinarne Fantazje Marioli