boczek - 14002 przepisów (strona:339/934)

Hamburgery wołowe z frytkami 165

wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być chrupiące frytki. Przygotowałam je dzisiaj trochę inaczej, bo w piekarniku. Dla naszej sporej gromadki jest to o wiele praktyczniejsze wyjście(...)utartej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do grilla sól i czarny pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar Dodatki sałata lodowa pomidor cebula sos chili, tutaj przepis 4 cienkie paski boczku frytki Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj

codojedzenia
ROLADKI WIEPRZOWE NA SZPINAKU 203

Cudowny schab,boczek i rozpływający się ser-czy to nie brzmi  obiecująco?Z pysznym sosem cebulowym na szpinaku o bardzo ciekawym smaku?Zapraszam na ucztę podniebienia.Musicie to wypróbować!Czy jakaś pani domu mogłaby podać to danie swoim gościom?Po sto razy tak.Zapraszam po przepis.   4 cienkie kotlety schabowe(po ok.15dag.) sól morska pieprz ziarnisty 8 plastrów surowego wędzonego(...)boczku 4 plastry sera edamskiego 1 cebula 2 łyżki oleju 125 ml.bulionu warzywnego 225g.mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego) ok 1/3 twarogu śmietankowego posiekany koperek 1 łyżka parmezanu czosnek granulowany do smaku sól pieprz  2 łyżki śmietany sałata lub np.kopytka mąka do zagęszczenia sosu masło `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety myjemy i osuszamy,doprawiamy solą i pieprzem. Przekrawamy je na pół i na każdym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z pieczonych wątróbek 264

Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej(...)smakuje podany z jasnym pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka.  Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej (waga po oczyszczeniu!) 230 g surowego wędzonego boczku (waga po odcięciu skóry) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz gałka muszkatołowa około 80 g masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać

Ugotować
Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem 172

rzadkością i przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu.  Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem  Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej woda Przygotowanie : Plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Smarujemy musztardą układamy plastry boczku, piórka cebuli i plastry czosnku marynowanego.  Mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy nićmi (nie szalejmy, nici później trzeba rozwiązać ;) ). Przygotowane rolady obsmażamy na oleju z wszystkich stron do zarumieniania.  Następnie przekładamy je do brytfanny, zalewamy woda

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy wołowe zawijane 6733

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy

Atlas Smaków
Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem 429

Sałatka gyros, jarzynowa, ewentualnie z tuńczykiem... Macie dość monotonii? Na ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy

Szefowa kuchni
Bigos z dziczyzny 134

łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę(...)jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy

Z notatnika
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 197

drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony) sól, pieprz olej liść laurowy Sposób przygotowania Farsz Grzyby namaczamy na noc Gotujemy i siekamy drobno. Kaszę gotujemy tak jak zwykle. Kapustę gotujemy do miękka(...)liściem laurowym. Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, dodajemy boczek. Dorzucamy kaszę, pokrojone grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy. Robimy falbankę Smarujemy rozbełtanym jajkiem

Mieszam w Garnku
Kartacze 221

czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki zimnej wody dodatkowo: cebula i boczek do okraszenia Przygotowanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie wystudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Można je przygotować wieczorem dzień wcześniej. Cebulkę do farszu obrać, drobno pokroić(...)gotować partiami, wkładać do wrzącej wody i gotować na bardzo wolnym ogniu, aby kartacze nie popękały i się nie rozpadły. Podawać od razu po ugotowaniu, okraszone podsmażoną cebulką i/lub boczkiem. Kartacze po włożeniu do głębokiego talerza, można również podać zalane wywarem po gotowaniu się kartaczy i okrasić je podsmażonym boczkiem z cebulką

Kuchcik gotuje
Sery z francuskich Alp 203

serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych(...)Miąższ natomiast ma jasnożółty kolor, jest wilgotny i sprężysty z nielicznymi szczelinkami. Smak i zapach Ma bardzo intensywny aromat przywodzący na myśl fermentację owoców, a jego smak przypomina nieco boczek wędzony. Słodki, dość ostry smak pozostaje długo w ustach. Sposób produkcji Przemysłowo Maroilles produkowany jest z mleka krowiego pełnotłustego pasteryzowanego, a w małych fermach mleczarskich z mleka

gutfut
Roladki z chleba tostowego 4667

Śniadanie doskonałe lub przekąska idealna:). Fantastycznie prezentuje się na imprezowym stole. Smakuje zwłaszcza podane na ciepło - wygląda jak mięsne roladki, dlatego można się nieźle zdziwić:). Jeśli zrezygnujemy z boczku, roladki będą chrupiące.  8 kromek chleba tostowego 8 plastrów sera 8 plastrów boczku wędzonego 1 papryka majonez keczup 1. Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy cienko za pomocą wałka(...)Smarujemy keczupem, majonezem, układamy ser i paprykę. Zwijamy w roladki, każdą z nich owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami, które wyciągamy przed podaniem roladek. 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 189

cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny  olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania:   Przygotowanie(...)pieczenie : 1 godz. , ilość porcji: 1 blaszka Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy c ebulę również pokrojoną w kostkę . Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub si tku . Do startych ziemniaków wbić

Projekty ze smakiem
Królik w śmietanie 188

najszybciej nadrobić zaległości. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Szczerze polecam. Składniki: 1,5 kg królika 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 20 dag boczku szklanka bulionu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki łyżka mąki marynata: 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki rozmarynu Sposób przygotowania: Królika dzielimy(...)mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki. Mięso z królika wyciągamy z mleka i umieszczamy w brytfance. Posypujemy boczkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez

Pobite gary Barbary
Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki) – danie regionalne 215

bałabuchami odnajdziecie smaki regionalne,  jedyne w swoim rodzaju, niepowtarzalne. "H alyszki ziemniaczane"  to starte ziemniaki z jajkiem, mąką zmieszane i w osolonej wodzie ugotowane.  Jeśli smażony boczek i bryndzę do nich dodamy, to gotowe danie już mamy. Jedna rada, z polskich ziemniaków je przygotujcie,  a ilość dodanej mąki wyczujcie. Pierwsze na próbę jednego ugotujcie(...)polskich, a sukces będzie gwarantowany ! :) Składniki: ciasto na halyszki: 1 kg ziemniaków polskich (nie wodnistych !), 4 kopiaste łyżki maki pszennej, 1 jajko wiejskie, 1 płaska łyżeczka soli, ponadto: surowy boczek, 100 g bryndzy podkarpackiej, słonina, sól gotowania, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie:  Obrane ziemniaki trzemy na tarce, odcedzamy przez gazę (nie za dużo) i dodajemy jajko mąkę

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania