własnym domu Składniki: 2 jajka 200g mąki pszennej 200g masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody 500g szpinaku 150g ricotty 200g pieczarek 250g fileta z kurczaka 100g wędzonego boczku 1 cebula 300ml śmietanki 30% ser żółty do posypania sól pieprz 2 ząbki czosnku olej rozmaryn Przygotowanie: Masło lub margarynę dzielimy na małe kosteczki i siekamy razem z mąką. Dodajemy jedno(...)kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy do zrumienienia. Usmażone pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Dolewamy śmietankę i redukujemy na wolnym ogniu, aż masa nieznacznie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jedno jajko
Jacob TastesKruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek(...)pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem. Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy. Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny. W tym czasie sprawdzamy
Pyry na Gazkoszulkach to jest nasz pomysł na leniwe śniadanie we dwoje, którym na pewno zaimponujecie swoim partnerkom! Składniki: 1 bagietka 4 jajka 4 plastry boczku garść siekanego szczypiorku 2 łyżki octu Na sos holenderski: 4 żółtka 80 g masła 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka(...)pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku bądź w tosterze do momentu aż będzie chrupkie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody wraz z octem. Przy pomocy łyżki tworzymy wir wodny, wbijamy jajko, gotujemy 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy
Menmagazinespróbować mojej wersji Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca(...)odlałam, kapustę odcedziłam i przełożyłam do garnka z kapustą kiszoną. Żeberka umyłam, włożyłam do kapusty i dołożyłam śliwki pokrojone w paseczki. Cebulę posiekałam. Mięso i boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu, wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości
Kuchnia u Krysismakiem i aromatem. Jedyny ich minus to długi czas przygotowywania. Czasami mam ochotę na równie smaczną zupę w stylu: "już, natychmiast, zaraz!" . Sięgam wtedy po kiełbasę podwędzaną lub boczek wędzony i duuuużo warzyw. Zupa o takim składzie jest gotowa góra w 15-20 minut i nie wymaga zbytniego nakładu pracy. Poniżej propozycja na połączenie kremu brokułowego z pyszną(...)kiełbasą podwędzaną i aromatycznym dodatkiem kostki bulionu na wędzonym boczku . Wiem, wiem, zdrowiej byłoby nagotować bulion od podstaw, ale z braku czasu, można się niekiedy obejść zamiennikiem :) W smaku znaczącej różnicy brak, zapewniam :) Składniki na solidne porcje dla 4 osób: 1 litr wody 1 kostka bulionu na wędzonym boczku - u mnie KNORR 2 ziemniaki - średnie 1 brokuł - mały
Grunt to przepis!Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami. Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jedną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem i dodajemy do pęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta
Maminek kulinarnySkładniki: -główka kapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili Są dwie(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie, zwijamy w rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku, na nim układamy zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami
Kulinarne przemysleniaDziś coś dla mięskożerców. Boczek pieczony skorą do góry. Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje. Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa. Marynujemy go w samej soli
Ewa w kuchnitymiankiem. Dokładnie natrzeć i zostawić na godzinkę w lodówce. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Pod koniec dodać cebulkę przekrojoną na pół, plaster boczku i obsmażyć na złoty kolor. Obsmażoną szynkę i cebulkę włożyć do worka do pieczenia. Boczek lub skórę położyć na górę szynki. Do worka dodać obraną i marchewkę, posiekany ząbek czosnku(...)zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki i dodać później jak będziecie gotować grochówkę :)) Dolać trochę wody, zagotować, w razie potrzeby doprawić solą. Można zagęścić mączką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Troszeczkę mąki
Kuchnia Pokoleńprzetrzeć ręcznikiem papierowym i już byłaby lśniąca. Ja opłukałam ją wodą z odrobiną płynu, przetarłam ręcznikiem i gotowe 2. Kolejną testową dla patelni potrawą, był BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM, Z DODATKIEM KOZIEGO SERA . Podsmażony boczek, do tego czosnek z uprzednio ugotowanym i obranym bobem, całość razem podsmażona i dopełniona odrobiną koziego sera, który całości nadał intensywny smak(...)zapach. Przekąska, którą uwielbia moja rodzina, od teraz jest jeszcze pyszniejsza. Boczek idealnie się wysmaża i wytapia z tłuszczyku, a nie przywiera do dna patelni, jak było do tej pory na wszystkich innych patelniach. Bób zachował swój kształt i piękny kolor, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że dotychczas używając swoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła
NiePieprz.plNiecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku(...)czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym. Mieszamy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu. 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką. Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy metalową kratkę
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Do mąki dodać sól i wlać gorącą wodę(...)następnie odcedzić, lekko schłodzić i zdjąć łupinki, jeszcze raz zalać wrzątkiem, osolić i ugotować do miękkości a następnie zblendować na gładką masę. Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu
Jadło i czytadłoPyszna propozycja na obiad, czyli nóżki kurczaka zawinięte w boczek marynowane w musztardzie. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016"> Zapraszam do przygotowań! Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 6 listków szałwii, drobno posiekanych 2 gałązki rozmarynu(...)plastrów wędzonego boczku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą paprykę, listki szałwii i jedną gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin
My Culinary Artcukinią w roli głównej. składniki dla czterech osób 4 średnie wielkości cukinie 2/3 szklanki ugotowanego ryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża gałka mozzarelli 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki i szczypior(...)skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie n a rozgrzany spory rondel ( z przykrywką) kładziemy boczek pokrojony w drobną kostkę wytapiając z niego tłuszcz. Teraz do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno posiekane ząbki czosnku
Miód i pieprzDługo gotowany gulasz wieprzowy, podlewany winem, z dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania. Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla(...)początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego
cool and minty