boczek - 14002 przepisów (strona:334/934)

Ziemniaki otulone boczkiem 141

zestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować(...)obrane ziemniaki w osolonej wodzie. • Każdy plaster boczku posmarować musztardą i zawinąć w niego ziemniak. • Ziemniaczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200 st.C przez 20-30 minut. • Przed podaniem posypać świeżymi listkami tymianku

To co kocham
Jajka z boczkiem zapiekane w bułce 175

Weekendowe śniadanie trwa znacznie dłużej niż takie codziennie. Można więc trochę pobawić się jedzeniem i przygotować pyszne zapiekane bułeczki z wędzonym boczkiem, jajkiem i serem żółtym. Rodzinka będzie zachwycona i nawet niejadki się skuszą. Składniki: • 8 bułek kajzerek • 8 plastrów boczku wędzonego • 8 jajek • sól, pieprz do smaku • mały kawałek sera żółtego • roszponka Wykonanie(...)bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. • Do każdej bułki włożyć plaster boczku tak, aby wystawał na zewnątrz. • Wbić po jajku, posypać solą i pieprzem. • Ser żółty pokroić na paski i poukładać na obwodzie jajka. • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12 minut. • Podawać z roszponką

To co kocham
Szparagi w boczku 250

pełni, a ja uwielbiam szparagi. Jemy je tylko z Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: • 8 sztuk szparagów • 8 plastrów boczku wędzonego • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi(...)gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Każdy szparag owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. • Posypać ziołami prowansalskimi. • Piec w 200 st.C przez 10 minut

To co kocham
Forszmak 153

Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz(...)smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie: • Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć  pokrojoną

To co kocham
Babka ziemniaczana 167

łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 3 jajka • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej • sól, pieprz do smaku • szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w malakserze(...)Przełożyć na sitko i odstawić na 30 minut, aby odsączyć wodę. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem przesmażyć. • Połączyć ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy na tartę

To co kocham
Zupa chlebowa z jajkiem 239

chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc gotowałam zupę chlebową i tak właśnie ją sobie wyobrażałam, jako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można(...)cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba – 1/5 litra wody – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo   Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać i pokroić

To co kocham
Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem 301

Dawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Szynka wieprzowa Boczek pieczony Śliwki suszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka olej Bulion/ woda Śmietana słodka 18% Wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy(...)eżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych ). Szynkę kroimy na plastry ( jak na kotlety ) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem

Smaki Ewy
Kartacze - kluski z mięsem 243

ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Składniki na farsz: 550 gramów karkówki  1 cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól pieprz Dodatkowo do okraszenia: boczek wędzony 1 cebula Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze.  Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz Cebulę obrać(...)Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.   Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez

Szczęśliwa kuchnia
Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na białym sosie 434

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki. Przugotowując ten wpis zapraszam Was na zaprzyjaźniony portal Kobiece Porady gdzie znajdziecie wiele ciekawych artykułów i  przepisów kulinarnych . 600 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g mrożonego szpinaku 1,5 łyżki masła(...)ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku w plastrach 100 g żółtego sera Sos: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 3 łyżki natki pietruszki Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w garnku na maśle

VioletoweKucharzenie
Łazanki z kapustą kiszoną 228

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)laurowy, kminek oraz ziele angielakie. Zalać wodą i ugotować do miękkości.  Po ugotowaniu dokładnie odcedzić. Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przelać zimną wodą. Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko

magiczna kuchnia Kasi
Łopatka obiadowa wg Aleex 228

wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam. Składniki: • 1 kg łopatki wieprzowej • 5 sporych ziemniaków • 5 grubszych plasterków boczku • 1 duża lub 2 mniejsze cebule • 1 duży ząbek czosnku • 2-3 łyżki majonezu • sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)łódeczki, zalać zimną wodą i odstawić. 2. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć i pokroić w grubsze plastry. 3. Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry. 4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 5. Do mięsa dołożyć

W mojej kuchni
Omlet pikantny na śniadanie 172

moja propozycja na jutrzejsze śniadanie :) Składniki : 1 cebula 3 średnie boczniaki lub 4-5 pieczarek 3 plastry wędzonego boczku, może być też chuda szynka 2-3 jajka sól, szczypiorek tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Boczek pokroić drobno, obraną cebulę w pół plasterki, umyte grzyby pokroić drobno Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć boczek, dołożyć cebulę - wymieszać i smażyć chwilę Wsypać umyte, pokrojone grzyby

Proste Potrawy
Udka kurczaka w boczku szwarcwaldzkim 164

Proste, szybkie i...no w sumie jak zobaczyliśmy ten boczek, to od razu przyszło na myśl takie połączenie.  Składniki 4 udka z kurczaka 100 g boczku szwarcwaldzkiego (plastry) sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony wewnętrznej oprószamy solą i pieprzem. Następnie owijamy w plastry boczku

R'n'G Kitchen
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 219

Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki(...)polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 gałązka rozmarynu 6 łyżek oleju WYKONANIE: Polędwiczki obierz z błonek i pokrój w 2 - 3 cm kawałki i wrzuć do miski.  Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciecierzyca z warzywami i mięsem. 259

smakować .Zapraszam po przepis. Składniki: dla dwóch osób Słoik ,puszka ,już gotowej do spożycia ciecierzycy, 200 g Jedna cebula Jedna marchewka Schab ,lub inne mięso ,2 kawałki wielkości kotleta Boczek ,surowy ,100 g Sól ,pieprz Oliwa Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami i pokroić na kawałki. Boczek pokroić .Cebulkę obrać ,pokroić .Marchewkę ugotować na pół miękko ,ma lekko chrupać .Ja gotuję większą(...)ilość i używam codziennie . Ciecierzycę przepłukać na sitku . Na patelni najpierw smażymy boczek ,kiedy się lekko przyrumieni dodajemy schab , Po kolejnych 5 minutach cebulkę .Kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i ciecierzycę .Mieszamy razem ,aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego

Ladylaura.