boczek - 14002 przepisów (strona:330/934)

Gulasz węgierski z ancho 266

pokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu(...)papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która

codojedzenia
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie 165

ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek     Przygotowanie   Wylepiłem ciastem okrągłą formę(...)gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny. Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem

R'n'G Kitchen
ZIEMNIACZANE KLUSKI Z BOCZKIEM, SKWARKAMI I TWAROGIEM 208

Składniki 1 kg ziemniaków 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej jajko ok 200 g boczku ok 150 g słoniny 1 cebula 200 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie(...)wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową. Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy zacznie się rumienić dodajcie boczek, a po chwili cebulę. Ugotowane kluseczki podawajcie ze skwareczkami i twarogiem. Możecie wymieszać też

OliveandThyme
AKSAMITNA, ZIEMNIACZANA ZUPA KREM Z PARMEZANEM I CHIPSAMI Z BOCZKU 149

ziemniaków 1,5 litra wywaru drobiowego z  domowej kostki rosołowej 1 mała marchew 2 ząbki czosnku 1 cebula 5 łyżek startego parmezanu garść posiekanego szczypiorku ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 3 duże łyżki śmietany 18% gałka muszkatołowa pieprz sól oliwa lub masło do smażenia Przygotowanie Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej(...)ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej boczek i posypcie szczypiorkiem. Wspaniała, aksamitna, a do tego niezwykle smaczna

OliveandThyme
NA ZIELONO! MAKARON (SOBA) Z POREM, GROSZKIEM, BOCZKIEM I PARMEZANEM 164

Składniki 200--300 g makaronu (u nas soba) 2 duże pory (białe części) ok 100 g wędzonego boczku 2 garści mrożonego groszku 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki dobrego oleju/oliwy świeżo starty parmezan sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku) Przygotowanie Pory pokrójcie na półtalarki, boczek na cieniutkie paseczki. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)czasie gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni lub w rondlu olej. Wrzućcie boczek, chwilę go podsmażcie. Dodajcie pory, a po chwili mrożony groszek, wymieszajcie, smażcie przez kilka minut. Przyprawcie lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany makaron wymieszajcie ze smażonymi warzywami, obficie posypcie natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Jedzcie od razu :) A patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć

OliveandThyme
MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE 171

Składniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru Przygotowanie Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie. Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki(...)opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu). Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem

OliveandThyme
Panierowana pierś z kurczaka z boczkiem i serem. 233

Składniki na 8 sztuk: -4 piersi z kurczaka -8 cienkich plastrów boczku -4 plastry sera żółtego -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Plastry boczku rozkładamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż będą chrupiące. Piersi myjemy, Przekrawamy w poprzek na równe płaty. Jeśli jest konieczność rozbijamy je troszkę tłuczkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy(...)jednej stronie układamy ser i boczek, przykrywamy drugą stroną piersi. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na margarynie na średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego

Magia jedzenia.
Pstrąg zawijany w boczek 229

Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone )  8 cienkich plastrów wędzonego boczku  limonka  200 g masła  świeżo mielony pieprz  sól morska  mielona kolendra  Przygotowanie :  Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie.  Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej

Niezły Młynek
Gołębie pieczone 185

Gołąb pieczony – jest to raczej danie jednoosobowe, jeżeli dla dwóch osób to bardziej na przystawkę :) Gołąb, 2-3 śliwki wędzone, rozmaryn, boczek wędzony surowy – 2-3 plastry, sól, Gołębia umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Do środka włożyć śliwki i kilka listków rozmarynu. Owinąć gołębia plastrami boczku. Gołębia ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni(...)około 45 - 50 minut. Po tym czasie zdjąć plastry boczku i piec, aż gołąb będzie miękki i pięknie się zrumieni. Podałam z puree z kasztanów. zastawa

królestwo garów
Kapuśniak z pęczakiem 142

zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie

Pobite gary Barbary
Kartacze albo cepeliny 258

mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki(...)gdyż wtedy ciasto zacznie się rozpadać podczas gotowania. Kartacze wyjąć na talerz łyżką cedzakową. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Można do cebuli dodać również pokrojony w kostkę boczek. Kartacze podawać okraszone cebulą i boczkiem, z kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego

Obiad gotowy
Świderki po Polsku 148

wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;) Składniki 200 g makaronu świderki 250 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 150 g pieczarek 1 łyżka masła 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) maggi mielony kminek pieprz czarny mielony     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy(...)miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu. Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Krążki ziemniaczane z boczkiem i mozzarellą, czyli jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie 151

stąd te wszystkie nieszczęścia, to niech przynajmniej będę gruba w sposób uzasadniony. I tak powstało (między innymi – bo kuchnię okupuję skutecznie całymi wieczorami) TO. Umówmy się… miks mozzarelli, boczku i ziemniaczków z cebulką nie może być niedobry Tak wiem. Połączenie okrutne, kalorie wręcz same wyskakiwały i ganiały po kuchni, a do tego ten tłuszcz z węglowodanami. Istna katastrofa, Armagedon(...)czekoladzie…: Jedzenie nie pyta, jedzenie rozumie Składniki leku (na 4 porcje): 4 średnie ziemniaki 1 mała cebulka 1 łyżeczka klarowanego masła Kulka mozzarelli (nie z zalewy) Kilka plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 4 jajka Akcesoria: plastikowa butelka + ostry nóż LUB krążek do nakładania sałatek Przygotowanie: Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki i ugotowałam. Cebulkę posiekałam i zrumieniłam

Kate's Kitchen
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 143

przepis na genialne żeberka z kociołka myśliwskiego. Wychodzą prze-pysz-ne! Dla 4 osób, lub na 2 dni dla 2 osób 2 kg żeberek wieprzowych, niezbyt tłustych kilka plastrów boczku wędzonego (o grubości ok. mm) 3 spore cebule 200 g śliwek suszonych 2 garście suszonych grzybów ok. 700 ml piwa – ja użyłam ok. 500 ml piwa Komes Poczwórny Bursztynowy(...)piwa na miodzie gryczanym (browar Jabłonowo) Sól/pieprz/kminek do natarcia żeberek Dzień wcześniej natarłam żeberka solą, pieprzem i kminkiem. Suszone grzyby namoczyłam. Na dnie kociołka ułożyłam plastry boczku i odczekałam, aż zacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz

Kate's Kitchen
fasolka po bretońsku - jednogarnkowy klasyk 181

Zimową porą często nachodzi nas ochota na coś rozgrzewającego. Fasolkę po bretońsku zrobiłam tak, jak lubimy najbardziej - z niewielką ilością cebuli i drobniutko pokrojonego wędzonego boczku, podaną ze świeżym pieczywem .  Pewnie jest tak, że ile kuchni, tyle wersji tej potrawy ;-) Jedno jest pewne - fasolka po bretońsku to pyszne danie i doskonale sprawdza się w chłodne zimowe(...)składniki: 400 g drobnej fasolki 100 g wędzonego boczku  200g koncentratu pomidorowego  1 średnia cebula 2-3 łyżki oleju do podsmażenia sól, pieprz, ostra papryka do smaku majeranek, cząber (ilość według uznania, ja daję dość dużo) wykonanie: Fasolkę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Następnego dnia gotuję do miękkości. Boczek kroję bardzo drobno, podobnie cebulę

babka w formie