Smalcu nie robię często, bo to i cholesterol i "boczki rosną", ale gdy w domu nastawiam ogórki małosolne, smalcu na kromeczkę dobrego pieczywa zabraknąć nie może. To duet doskonały, a nawet trio, gdy dołączymy do tego kufelek zimnego piwa. Składniki: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)sól i pieprz Sposób przygotowania : Słoninę i boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do głębokiej patelni i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek. Na końcu dodać pokrojoną drobniutko cebulę i obrane
Gosia gotujeSkładniki : 3-4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry boczku wędzonego koncentrat pomidorowy sól, pieprz, liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek tłuszcz do smażenia 2 cebule, mąka Przygotowanie: Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć
Proste PotrawySkładniki opakowanie ciasta francuskiego pęczek szparagów tarty ser Grana Padano ser sałatkowy ziołowy wędzony boczek jajko Przygotowanie Z ciasta wyciąć kwadraty. Na jednej partii położyć owinięty cienkim plasterkiem boczku szparag. Na drugiej - boczek zamienić serem sałatkowym plus kilka listów rukoli. Posypać tartym serem grana padano, zlepić, posmarować jajkiem i do pieca na 15 minut
Gaździnka warzywywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami i upiec mniejsze(...)mnie zainspirowała #Lubella. Składniki: 150g makaronu Lubella mini 5 warzyw 150g sera mozzarella 1 jajko 1 łyżka mąki Pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Kilka plastrów wędzonego boczku Ok 3 łyżeczki kapar Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do makaronu razem z jajkiem
Kuchnia w czekoladzieodmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam! Składniki: 1 opakowanie kiełbasek piekło w gębie Hańderek 1 opakowanie kiełbasek góralskich Hańderek 15 małych młodych ziemniaków 15 cienkich plasterków boczku wędzonego 1 papryka 2 cebule białe 2 cebule czerwone Garść listków szałwii Przyprawa do grilla Rozmaryn suszony Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą(...)wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku. Cebulę biała i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula
Wanilia i Kardamondodatku bardzo smaczny, inny niż łazanki z bigosu świątecznego :) Składniki na dwie osoby: około 2 kubeczki młodej kapusty z poprzedniego dnia 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego ewentualnie kawałek boczku makaron łazanki lub inny 1. Jeśli mam boczek, to kroje go na kosteczkę i przesmażam na odrobinie oleju. 2. Młoda kapustę zagotowuje, dodaje boczek (ewent.) dodaje koncentrat, najpierw 1 łyżkę
Gotowanie...to proste !Polędwiczki delikatne kruche, ze szparagami, otulone boczkiem wędzonym. Podaje je z sosem tatarskim i ziołowym. Do tego gruszka, cukinia, pomidorki z grilla. Pysznie smakuje i szybko się grilluje. 2 polędwice wieprzowe 9 szparagów zielonych 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz przyprawa do grilla 9 plastrów boczku wędzonego cienkie 1 gruszka 1 cukinia 1 gałązka pomidorków koktajlowych sos tatarki, sos ziołowy(...)cukru i wrzucam szparagi na 3 minuty i gotuję. Wyjmuję i studzę. Na polędwicy układam pokrojone kulki mozzarelli, po trzy szparagi i spinam wykałaczkami w formie rolady. Obkładam plastrami boczku, posypuję przyprawą do grilla. Polędwiczki smaruję olejem, i układam na grillu. Obracam z każdej strony. Polędwica jest delikatnym mięsem więc nie musimy jej długo grillować. Gruszkę kroję na plastry, cukinię
wesoła kuchniaświąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta, oliwkami, cebulką. Większość bułeczek rozeszło się jeszcze na ciepło(...)szklanka mleka 0,25 szklanki cukru 2 jajka 25 g drożdży świeżych 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 100 g startego żółtego sera (u mnie królewski) szynka, boczek w plastrach 0,5 szklanki passaty pmidorowej - u mnie Passata Rustica Cirio 1 ząbek czosnku suszone oregano listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozrobić w ciepłym mleku
Kulinarne Inspiracjesadzone ze szparagami to świetne danie na śniadanie, jest bardzo sycące. Korzystajmy ze szparagów póki mamy jeszcze na nie sezon. Składniki: 250 gram zielonych szparagów 2 jajka 50 gram boczku wędzonego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na suchej(...)powinien być lekko zrumieniony. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, wbijamy jajka i smażymy do momentu aż białko będzie ścięte. Na talerzu układamy ugotowane szparagi i jajka, posypujemy przesmażanym boczkiem
Bajeczna KuchniaBardzo proste w przygotowaniu danie grillowe. Połączenie smaku lekko słodkawych śliwek, wyrazistego boczku i ostrej musztardy smakuje nieco jak BBQ. Składniki: 100g suszonych śliwek cienkie plasterki parzonego boczku 30dag 2 małe cukinie ostra musztarda Sposób przygotowania : Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienka warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii
Pyry na Gazłyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 100 g kaszy gryczanej niepalonej (może być w torebce)* 4 ziemniaki 100 g boczku 2 małe cebulki sól pieprz tymianek * - kasza gryczana palona również się nada, jednak wtedy ugotować nieco więcej ziemniaków, aby nie zdominowała smaku całości Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)białko odstawiamy. Posłuży do posmarowania gotowych bułeczek. Dodajemy do mąki masło oraz zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na minimum 1 godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i topimy. Najlepiej jest wrzucić go na ledwo ciepłą patelnię i stopniowo ogrzewać. Wtedy uzyskamy najwięcej tłuszczu. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulkę i rumienimy. Ściągamy
Kuchnia od dwojgaPIECZONY BOCZEK NA CZERWONEJ FASOLI Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI to nasza... Artykuł Pieczony boczek na czerwonej fasoli z warzywami korzeniowymi pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdbają <3 Dziękujemy Wam za to <3 Przede wszystkim za moc, którą nas obdarowujecie <3 :* Składniki 250 g makaronu łazanki 1/2 młodej kapusty 300 g surowego boczku 1 cebula 1/2 oscypka 250 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy , cały czas mieszając, do chrupkości boczku. Do całości dodajemy poszatkowaną kapustę, ½ część pokrojonego w drobną kostkę sera
R'n'G KitchenDzisiaj coś na szybko, ale bardzo smacznie. Nasze ulubione szparagi podsmażyłam na maśle klarowanym, potem dodałam boczek i na końcu koperek. Do tego pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-) Składniki: szparagi 1 opakowanie boczek w plasterkach koperek masło klarowane ziemniaki sól pieprz wędzona papryka olej do wysmarowania formy 1.Ziemniaki obieramy(...)Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i na małym ogniu podsmażamy. Jak będą robić się miękkie, to wrzucamy pokrojony w paski boczek. 3. Na talerz wykładamy szparagi i ziemniaczki :-). Smacznego
kruche babeczkijaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy 100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz. Na patelni(...)rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30 minut. Smacznego! . Artykuł Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną
Raj dla Podniebienia