policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków. Wieprzowina na ostro Składniki: na 8-10 kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu(...)torebki foliowej i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyłóż zawartość torebki, a więc mięso i marynatę do żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się
codojedzeniazebranych informacji udało mi się przyrządzić przepyszna kapustę która teraz będę robiła częściej. Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 gr boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam(...)listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec. 4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Podaje
Gotowanie...to proste !Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 100 g wędzonego boczku 1 mała czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki pieczeniowej do mięs przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę(...)Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując rolady. Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle
Moje-pitraszenieBoczek bardzo fajnie zaostrza smak młodej kapusty, przez co staje się bardziej wyrazista w smaku. Składniki: główka młodej kapusty, ok 150 g surowego boczku, ok 2 szklanek wywaru warzywnego, pęczek koperku, duża cebula, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka cukru, łyżka mąki Przygotowanie: Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy. Zalewamy wywarem, dodajemy 4 liście laurowe i kilka ziaren ziela(...)angielskiego. Dusimy kilka minut. Cebulę i boczek kroimy w małą kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do całkowitej miękkości kapusty. Zaprawiamy łyżką mąki. Dodajemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem w smaku. Na koniec - posiekany koperek
Lena GotujeZmodyfikowana wersja klusek z mięsem. Warto spróbować, bo smakują wybornie. Składniki: -2 kg gotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -30 dkg łopatki -ćwiartka z kurczaka -boczek wędzony -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -marchew -2 cebule -seler, por, czosnek, korzeń pietruszki -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty -sól, przyprawy Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę, marchew(...)bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce. Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy
Maminek kulinarnyporcje makaronu spaghetti 2 żółtka 2 jajka 100 g boczku parmezan sól pieprz Makaron gotujemy, al'dente . Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jajka i żółtka mieszamy z połową parmezanu, do smaku sól i pieprz. Do makaronu dodajemy boczek, i sos, mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy sos jajeczno serowy się ogrzeje ale jeszcze nie zetnie. Przed podaniem
Gotowanie jest łatwesiłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji. Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne rodzaje mąki bezglutenowej - lekką mąkę z quinoa, cięższą(...)twórczej. #MyVictorinox Składniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora 3 średnie ziemniaki 50 gram boczku 2 jabłka (raczej odmian kwaśne) 30 gram sera Gruyere 30 gram Emmentalera 2 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach i odstawiamy do przestygnięcia i obieramy
Quinoa Raz!makaron ten jest także bez dodatku sera, jednak w niczym nie ujmuje mu to smaku. Przepis zainspirowany został książką „MammaMia – prawdziwa kuchnia włoska”. 320 g makaronu spaghetti 250 g boczku parzonego (można go zastąpić podgardlem wieprzowym) 3 jajka sól pieprz pół pęczka natki pietruszki Spaghetti gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy go. Boczek kroimy(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miseczki i roztrzepujemy wraz z solą i sporą ilością pieprzu. Do podsmażonego boczku dodajemy makaron i zmniejszamy gaz. Następnie wlewamy jajka i szybko mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i od razu nakładamy na talerze. Gotowe
Dieta bez mlekamuszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak(...)sandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką
Pieguskowa KuchniaPierwszy raz jadłam ją w Krakowie i zakochałam się w jej smaku. Biełucha, bo o niej mój dzisiejszy post to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca i idealna zarówno na ciepłe jak i mroźne dni. Nie miałam akurat kwaśnego mleka więc dodałam maślanki. Jest to potrawa regionalna pochodząca głównie z terenu Beskidu Śląskiego. Dodaję(...)polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Biełucha 1 litr kwaśnego mleka (może być maślanka) 0,5 litra wody 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g wędzonego parzonego boczku 1 szkl śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka soli koperek Obrać ziemniaki i ugotować je w osobnym garnku. Zagotować wodę, dodać pokrojony w paski boczek, posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek
Pieguskowa Kuchniaupiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i rzeżuchy 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek śmietany 30 % sól, pieprz, olej 70 dag grubej soli Boczek pokroić(...)drobną kosteczkę i lekko zrumienić z szalotką na patelni. Z każdego jajka ostrożnie odkroić górę skorupki, wnętrze przelać do miski, wymieszać z boczkiem, ziołami, parmezanem, śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skorupki jajek dokładnie wypłukać, delikatnie osuszyć, do każdej wlać po kropelce oleju i do 2/3 napełnić masą jajeczną. Spód naczynia do zapiekania wysypać grubą solą, ustawić w niej
Pieguskowa Kuchniailość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek(...)doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką
Pieguskowa KuchniaMielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne. 500g mięsa mielonego 300g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy(...)praskę. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy. 2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 3. Mięsem oblepiamy patyczki, owijamy plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut lub grillujemy
Szefowa kuchniParówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu. 6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki(...)dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniPołączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)soli i cukru majeranek 3-4 łyżki oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży letnia woda Dodatki: 200 gram kurek 100 gram surowego boczku 1/2 szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella 1-2 jajka szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki
Mango Papaja