boczek - 14002 przepisów (strona:322/934)

Tradycyjne spaghetti alla carbonara 468

makaron ten jest także bez dodatku sera, jednak w niczym nie ujmuje mu to smaku. Przepis zainspirowany został książką „MammaMia – prawdziwa kuchnia włoska”. 320 g makaronu spaghetti 250 g boczku parzonego (można go zastąpić podgardlem wieprzowym) 3 jajka sól pieprz pół pęczka natki pietruszki Spaghetti gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy go. Boczek kroimy(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miseczki i roztrzepujemy wraz z solą i sporą ilością pieprzu. Do podsmażonego boczku dodajemy makaron i zmniejszamy gaz. Następnie wlewamy jajka i szybko mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i od razu nakładamy na talerze. Gotowe

Dieta bez mleka
Ryba w galarecie 159

muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak(...)sandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką

Pieguskowa Kuchnia
Biełucha 127

Pierwszy raz jadłam ją w Krakowie i zakochałam się w jej smaku. Biełucha, bo o niej mój dzisiejszy post to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca i idealna zarówno na ciepłe jak i mroźne dni. Nie miałam akurat kwaśnego mleka więc dodałam maślanki. Jest to potrawa regionalna pochodząca głównie z terenu Beskidu Śląskiego. Dodaję(...)polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Biełucha 1 litr kwaśnego mleka (może być maślanka) 0,5 litra wody 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g wędzonego parzonego boczku 1 szkl śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka soli koperek Obrać ziemniaki i ugotować je w osobnym garnku. Zagotować wodę, dodać pokrojony w paski boczek, posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek

Pieguskowa Kuchnia
Jajka „carbonara” 163

upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i rzeżuchy 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek śmietany 30 % sól, pieprz, olej 70 dag grubej soli Boczek pokroić(...)drobną kosteczkę i lekko zrumienić z szalotką na patelni. Z każdego jajka ostrożnie odkroić górę skorupki, wnętrze przelać do miski, wymieszać z boczkiem, ziołami, parmezanem, śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skorupki jajek dokładnie wypłukać, delikatnie osuszyć, do każdej wlać po kropelce oleju i do 2/3 napełnić masą jajeczną. Spód naczynia do zapiekania wysypać grubą solą, ustawić w niej

Pieguskowa Kuchnia
ROLADKI Z KARKÓWKI 227

ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek(...)doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką

Pieguskowa Kuchnia
Szaszłyki z mięsa mielonego owinięte boczkiem 376

Mielone na patyku owinięte boczkiem - w sam raz na trwający nadal sezon grillowy:). Jeśli nie mamy grilla, możemy zrobić je w piekarniku, będą równie smaczne.  500g mięsa mielonego 300g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku   1 jajko 1 kajzerka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz  1. Cebulę drobno siekamy(...)praskę. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy.  2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.  3. Mięsem oblepiamy patyczki, owijamy plastrami boczku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut lub grillujemy

Szefowa kuchni
Parówki z serem w cieście drożdżowym 308

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.  6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki(...)dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 174

Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)soli i cukru  majeranek  3-4 łyżki oliwy z oliwek  8 g suchych drożdży  letnia woda  Dodatki: 200 gram kurek  100 gram surowego boczku  1/2 szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella  1-2 jajka  szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki

Mango Papaja
BÓB Z PAPRYKĄ 170

warto dodać do niego parę składników, by było coś na prawdę pycha, tak jak w przypadku bobu z papryką. Palce lizać!  Składniki: 30 dag bobu 6 grubych plastrów boczku wędzonego 1 cebulka 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek koperku Wykonanie: Bób gotujemy ok 20 minut w posolonej wodzie.  Boczek kroimy w paski, złocimy razem z cebulką na patelni(...)odrobinie oleju. osączamy.  Bób łączymy z boczkiem i cebulka, dodajemy pokrojona w mała kostkę paprykę, posiekany koper. Wszystko mieszamy, wykładamy na talerze

Z Majeczką w kuchni
Risotto z boczkiem, kurkami i cukinią 148

oraz delikatność jaką charakteryzuje się to danie sprawia, że za każdym razem uwielbiam je tylko mocniej. Z racji sezonu kurkowego i cukiniowego właśnie takie dodatki postanowiłam wykorzystać. Całość podkręcona boczkiem, cytryną i natką pietruszki oraz Cydrem w zamian za Chardonnay. Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwość czy przygotować to danie to przestańcie je mieć i pędźcie po składniki bo mówię(...)warto.  Składniki (na 4 porcje): 2 ząbki czosnku  1 cebula  ponad litr bulionu warzywnego 200 gram surowego boczku  5 łyżek masła  100 gram parmezanu  szklanka ryżu Arborio  250 ml Cydru  250 gram kurek  świeża natka pietruszki  skórka otarta z 1 cytryny  300 gram cukinii  szczypta soli i pieprzu

Mango Papaja
Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 173

Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 i 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy(...)szklanki wody 5 łyżek oliwy z oliwek świeże zioła (majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn) 1 malutka cukinia 10-12 pomidorków koktajlowych kilka plasterków wędzonego parzonego boczku 10 plasterków młodego pora 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych

Quinoa Raz!
Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce 159

przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne. Składniki: (na dwie spore porcje) 500g bobu Sól i cukier do gotowania Duża biała cebula 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 2 jajka Łyżka octu Sposób przygotowania: Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy(...)szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy). Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy przygotowany wcześniej bób. Całość

Pyry na Gaz
kopytka na szybko na obiad... 214

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk, majeranek 1 łyżeczka użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień(...)kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z dynią hokkaido, pieczarkami i boczkiem 165

bardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie solidne porcje. Osobiście polecam makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku świderki(...)penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Programista w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka(...)łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną

Programista w kuchni