boczek - 14002 przepisów (strona:337/934)

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 351

Jajko sadzone z ziemniakami, posypanymi cebulką i boczkiem. Koniecznie ze szklanką zimnej maślanki... znacie to?:) Przedstawiam przepis na danie z tych samych składników, ale w formie zapiekanki.  1 kg ziemniaków 300g wędzonego boczku 1 duża cebula  2 jajka 200ml jogurtu greckiego 150g sera cheddar 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu(...)Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry. 2. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy. 3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie

Szefowa kuchni
Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem 935

świeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki kiszone pokroić w kostkę ( odcisnąć z nich wodę ) i wymieszać(...)dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej się zwija roladę ). Na folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe po wiejsku 480

Kolejna wersja roladek ze schabu, tym razem taka po wiejsku z kiełbasą, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pomysł mojego męża :) Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry sera żółtego 3 plastry wędzonego boczku 1 kiełbasa śląska 1 większy ogórek kiszony jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz ogórka kroimy wzdłuż w słupki. Plastry schabu rozbijamy cienko(...)starając się uzyskać kształt najbardziej zbliżony do prostokąta. Na połowie każdego plastra kładziemy plaster sera, boczku oraz po 3-4 słupki kiełbasy i ogórka. Kotlety zwijamy w ciasne roladki, aby nadzienie nie uciekło. Obtaczamy w jajku roztrzepanym z dodatkiem soli i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rumiano z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sos boloński. 130

przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego wina wytrawnego 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki (można pominąć(...)sól  pieprz oliwa Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą

zadanie-gotowanie
Boczek z szynkowaru -wędlina domowa 249

kolejna propozycja z szynkowaru-zrobiłam boczek-wyszedł genialny,a do tego pięknie się kroi,nie rozpada się,nawet jak kroję bardzo cienko,a do tego tłuszczyk jest mięciutki i kremowy-mniam.... Składniki: 1 kg boczku(bez kości) 2-3 ząbki czosnku, łyżka majeranku 1,5 łyżeczki soli(może to być sól peklowa,mięsko będzie wtedy  różowe,ale trzeba(...)przyprawach i tej soli potrzymać dobę) Przygotowanie: boczek nacieramy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, zawijamy i wkładamy do woreczka i do szynkowaru,szynkowar wstawiamy do garnka,na spodzie ściereczka i zalewamy wodą do wysokości mięsa,  parzymy na małym ogniu ok 2,5-3 godz.aż temperatura mięsa będzie  80-65 stopni, po tym czasie studzimy i wkładamy

Swojskie jedzonko
Prażucha 130

Dziadkowie pochodzili ze wschodu Polski i przywieźli je na ziemie zachodnie pod nazwą prażucha. W zasadzie może być traktowana jako samodzielna potrawa. My jemy ją z omastą zrobioną na boczku i słoninie, dzięki czemu cebula przejmuje smaki i jest lekko słodkawa. Do tego maślanka lub kefir. Do szczęścia nie wiele trzeba, a smak często przypomina nam dzieciństwo i naszych krewnych(...)których z nami już nie ma.  Składniki 1 kg ziemniaków 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 100 g słoniny 200 g wędzonego boczku     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy). Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy

R'n'G Kitchen
Do chleba 179

przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .  Składniki        1 szt kiełbasy wiejskiej        300 dag boczku surowego       3 duże cebule        1 ząbek czosnku         sól        pieprz czarny(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego  Wykonanie  Boczek kroimy w kostkę taką średnią i przesmażam na rozgrzanym oleju ,następnie zalewam wodą i podgotowuję do miękkości . Cebule obieram i kroję w talarki i dokładam do mięsa wtedy kiedy boczek będzie już miękki i odparuje woda,oraz sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę w kostkę ,wtedy wszystko razem przesmażam do zarumienienia się kiełbasy

Mój Smak
Spaghetti z cukinią i boczkiem 192

Makaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje(...)makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie 18%) ½ łyżeczki suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, smażyć do momentu aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodać posiekany czosnek- zeszklić.  Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć

Fabryka pomysłów
Fusilli z boczkiem i kozim serem 131

miesięcy będziemy wrzucać "troszkę" dań z makaronu. Mamy cały magazyn ;) Jak zwykle lecieliśmy na żywioł i powstało to pyszne cudo.   Składniki 300 g makaronu fusilli 150 g parzonego boczku 1 kalarepka 2 łyżki oleju 1 cebula 50 g twardego sera koziego szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu(...)zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. W tym samym czasie: Boczek kroimy w kostkę smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, na rumiano. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach kalarepę, smażymy ok. 5 min. Ser kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Makaron dodajemy do boczku, smażymy chwilę razem, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, dodajemy szczypiorek i ser. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Zupa - Krem paprykowo-cukiniowy 211

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 duże czerwone papryki 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 3 cebule 3 duże pomidory malinowe 400 g boczku 200 g kiełbasy olej sól, pieprz Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić na większe kawałki. W wysokim garnku(...)rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać boczek i kiełbasę, smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do czasu aż warzywa zmiękną.  W między czasie pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dorzucić do garnka. Kiedy wszystkie warzywa nam ładnie zmiękną zdejmujemy garnek z ognia. Doprawiamy

kulinarnyswiatdomi
Lasagne bolognese 170

parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz(...)muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut

Menmagazine
Pierogi ruskie z boczkiem 147

ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag  mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków(...)obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje).  Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam na patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków.  Trochę boczku z cebula odkładam

Wanilia i Kardamon
ZIEMNIACZKI PIECZONE Z BOCZKIEM I MOZARELLĄ 233

Dzisiaj podam fajny przepis na ziemniaczki zawinięte w boczek i zapieczone z mozzarellą. Danie jak widać jest mega smaczne, proste w przygotowaniu i ciekawe. Można je zjadać same lub  z dodatkami. Ja piekłam je w piekarniku jednak polecam również zawinąć ziemniaczki w folię aluminiową i grillować na grillu(...)SKŁADNIKI : 1,5 kg małych ziemniaczków 200 g  plasterków boczku 1 kulka mozzarelli sól, pieprz  do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka masła

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z kaczki 167

Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę  gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc jałowca i liście laurowe *Kroimy boczek w duże kwadraty i Smażymy na wolnym ogniu z niewielka iloscia gęsiego smalcu. *Gdy juz  kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia  razem z warzywami i boczkiem Wywar(...)zostawiamy. *Gdy  wszytko przestygnie  obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy

Viola cooks with passion
Roladki szparagowe z pastą Wasabi i karczochami 163

Składniki: Opakowanie szparagów Boczek kilka małych pieczarek groszek parmezan ,karczochy -jako dodatek Na jedną roladkę potrzebujemy 3 szparagi jeden plaster boczku Sposób: szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie ,odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik Gdy przestygną szparagi zawijamy po 3 sztuki w boczku,i pieczemy około 30 minut w piekarniku program Fun 200C Prażymy pieczarki na patelni nie dodając oleju , Wszytko

Viola cooks with passion