ciasto - 164325 przepisów (strona:339/10955)

Proste, pyszne i niezawodne – ciasto, które zawsze się udaje! 40

Cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami to mój letni klasyk. Wilgotne, pachnące, pełne smaku i zawsze się udaje. To taki przepis, do którego wracam, gdy chcę

codojedzenia
Drożdżówki z serem i truskawkami 58

Jeśli miałabym wybierać między klasycznymi drożdżówkami z serem a drożdżówkami z owocami , naprawdę trudno byłoby mi podjąć decyzję. Dlatego najlepszym rozwiązaniem okazuje się połączenie obu smaków

MeCooks
Drożdżówki z serem i truskawkami 43

Jeśli miałabym wybierać między klasycznymi drożdżówkami z serem a drożdżówkami z owocami , naprawdę trudno byłoby mi podjąć decyzję. Dlatego najlepszym rozwiązaniem okazuje się połączenie obu smaków

MeCooks
Tres Leches 2 69

Ciasto Tres Leches, to ciasto nasączane po upieczeniu 3 rodzajami mleka – zwykłym, skondensowanym słodzonym i skondensowanym niesłodzonym. Śmiało mogę napisać, że to jedno z moich ulubionych ciast! Słodkie, niezwykle mięciutkie i zdecydowanie najbardziej wilgotne ze wszystkich. Konsystencją przypomina nieco chlebowy pudding, ale taki w najlepszym wydaniu. Pianka ze śmietanki jest dopełnieniem lekkości i delikatności. Jeden przepis na ciasto Tres(...)Leches jest już od lat na blogu, natomiast dzisiaj przedstawiam kolejną jego wersję, tym razem ze składnikami przygotowanymi na nieco mniejszą blaszkę (18x28cm). Ciasto: 5 jajek 200 g cukru (podzielone na 150 i 50 g) 130 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka ekstraktu szczypta soli Do nasączenia

Smaki Na Talerzu
Sernik gotowany 91

Sernik gotowany to opcja dla osób, które nie pieką tych ciast z obawy, że po wyjęciu z piekarnika sernik opadnie. W przypadku sernika gotowanego nie ma takiej możliwości – ciasto jest równiutkie. Robiąc ten deser wystarczy tylko upiec blaty z kruchego ciasta, a masę serową ugotować. Następnie tylko złożyć ciasto warstwowo i poczekać do następnego dnia, aż masa serowa(...)twarogu, który dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa, ale można użyć dobrej jakości twarogu mielonego z wiaderka, na przykład Piątnica. Robiąc sernik gotowan y można też blaty z kruchego ciasta zastąpić herbatnikami. Wówczas przygotowanie takiego deseru będzie bardzo szybkie, a ponadto będą mogły go zrobić również osoby nieposiadające piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach

Danka Pichci
Ciasto Mars bez pieczenia 82

Ciasta bez pieczenia to świetny pomysł na przygotowanie deseru bez użycia piekarnika. Przepisów na tego typu ciasta jest wiele, a niektóre z nich inspirowane są popularnymi batonikami, które kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednym z takich deserów jest ciasto Mars bez pieczenia . Smakiem jest ono zbliżone do tradycyjnych batoników o tej samej nazwie, a dodatkowo do jego przygotowania też(...)wykorzystujemy „marsy”. Przepis na ciasto Mars bez pieczenia nie jest skomplikowany i nie ma obawy, że coś nam nie wyjdzie. Jedyną trudnością w przygotowaniu tego ciasta jest odpowiednie ubicie śmietany, nie należy tego robić zbyt długo, ponieważ może nam zrobić się masło, a tego byśmy nie chcieli. Śmietanka do ubijania powinna być dobrze schłodzona o wysokiej zawartości tłuszczu

Danka Pichci
Ciasto Hukzulka 65

Bardzo słodkie ciacho, przypominające słynne ciacho,, Pysznotka". Kruche blaty z dżemem z czarnej porzeczki, orzechami oraz bezą, przełożone kremem kajmakowym. Ciasto najlepiej smakuje, gdy wyciągnie się go wcześniej z lodówki 🙂 Składniki blaszka 25/35 : Ciasto : 4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 6 żółtek,  4 łyżki gęstej śmietany,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  Krem: 200 g masła(...)puszka kajmaku gostyńskiego,  Piana: 6 białek, 1 szklanka cukru,  1 opakowanie kisielu wiśniowego,  Ponadto: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, 2 garści orzechów włoskich, Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną posiekać nożem z margaryną i żółtkami, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na pół. Następnie z każdej połówki ciasta odstawić po 1/4 części ciasta

kulinarne odsłony pati
Przepis na rurki z kremem budyniowym 83

rurek zdecydowanie ułatwiają upieczenie rurek, jednak można upiec rurki, nawet jeśli nie posiadasz specjalnych foremek. Zamiast foremek możesz użyć zwiniętej w stożki folii aluminiowej. Czy rurki można zrobić z ciasta francuskiego? Tak, zamiast kruchego ciasta z kwaśną śmietaną, na które przepis znajdziesz poniżej, rurki możesz również upiec z ciasta francuskiego. Możesz użyć zarówno gotowego ciasta francuskiego ze sklepu(...)takiego przygotowanego od podstaw w domu. Przepis na domowe ciasto francuskie znajdziesz w moim przepisie na kremówkę – https://viagusto.pl/tradycyjny-przepis-na-kremowke/ Jakim kremem można nadziać rurki? Rurki najczęściej nadziewamy bitą śmietaną lub kremem budyniowym, na który przepis znajdziesz poniżej. Rurki można również nadziać innymi kremami, np. kremem czekoladowym, bitą śmietaną z galaretką, mascarpone, a także lemon curdem, czy innym wybranym

Via Gusto
Waniliowy keks na święta 63

wilgotny. Aromat waniliowy wraz z pysznymi i zdrowymi bakaliami sprawi, że nikt nie oprze się temu wypiekowi. Nawet dzieci go pokochają. Na święta zawsze piekę dwie keksówki takiego ciasta, gdyż jedna to za mało dla mojej rodziny.  Do swojego keksu używam najczęściej orzechów i rodzynek, ale tak naprawdę możecie dodać jakie lubicie najbardziej bakalie. Każde bakalie jest pełna wartości(...)samo smaczna. Waniliowy keks na święta to przepis dla każdego kto nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni i zarazem ceni smaczne wypieki. Moim zdaniem to ciasto na święta pokochacie i docenicie. Polecam ! Jeśli masz czas to zobacz moje poprzednie przepisy  na   klasyczny keks z bakaliami keks makowy keks kakaowy keks pomarańczowy na święt a Porady: Bakalie

Ciasta z tradycjami
Ciasto na uszka 76

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne potrawy, a jednym z nieodłącznych elementów wigilijnego stołu są uszka z grzybami. Przygotowanie idealnego ciasta na uszka to klucz do sukcesu, aby te małe, smakowite pierożki były delikatne i rozpływały się w ustach. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na ciasto na uszka, które nie tylko(...)jest proste w wykonaniu, ale również gwarantuje doskonały smak. Jest wiele przepisów na to ciasto – moje to ciasto bez jajka – postne, tanie i dosłownie z 3 składników PRZEPIS CIASTO NA USZKA Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju roślinnego 0,5 łyżeczki soli Jak zrobić ciasto na uszka: Przesiej mąkę na stolnicę

Dorota Smakuje
Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie 191

Ciasto Pijana Śliwka to wyjątkowy deser, który zachwyci Cię połączeniem intensywnego smaku czekolady, delikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje. Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały(...)wypiek na święta.   Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie   Składniki na ciasto Pijana Śliwka: Biszkopt: 6 jajka rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Krem budyniowy: 1200 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru czubata

e-PrzepisyKulinarne
Jesienny leśny mech 76

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i chrupiącym krokantem. W tej wersji ciasto prezentuje się fantastycznie jesiennie. Połączenie intensywnej zieleni z brązami sprawia, że na myśl przychodzi nam jesienny las. Spróbuj koniecznie, jesienny leśny mech smakuje fantastycznie. Uwaga! Tortownica średnica 20 cm Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g świeżego szpinaku (można użyć też mrożonego(...)masę. Do masy jajecznej dodaję powoli olej, a następnie szpinak, cały czas ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, wsypuję do masy i mieszam całość łopatką do połączenia składników. Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-43 minuty, do suchego patyczka. Następnie wyciągam ciasto

Słodki sentyment
Ciasto z serem i brzoskwiniami 235

Kakaowe ciasto z masą serową oraz brzoskwiniami w galaretce. Jest PRZEPYSZNE! Miękkie i delikatne. Słodkie, ale nie przesłodzone. Dla mnie idealne. Dokładnie takie, jak sobie wymarzyłam Przyznam, że pomysł by na galaretkę wylać polewę czekoladową od samego początku wydawał mi się nieco ryzykowny, ale postanowiłam podjąć tego wyzwania Był taki moment kiedy bałam się, czy galaretka nie rozpłynie się(...)tego kroku, to śmiało możesz zostawić brzoskwinie z galaretką na wierzchu (i całkiem pominąć szykowanie polewy i okruchów; ewentualnie spróbować wyłożyć okruchy na galaretkę, zanim całkiem ona stężeje). Ciasto będzie się inaczej prezentować, ale będzie równie pyszne. Moim zdaniem to ciasto zdecydowanie warte jest przygotowania. Zrób je sobie nawet bez okazji, a jestem pewna, że kiedy nadarzy się okazja, będziesz

Smaki Na Talerzu
Szarlotka z kratką 185

Szarlotka z kratką Klasyczna i przepyszna szarlotka z babcinego przepisu, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i płatków migdałowych, ciasto jest pachnące i bardzo aromatyczne. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 200g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g zimnego masła 100g zimnego smalcu 2 jajka Nadzienie: 2 kg jabłek 150g cukru(...)łyżki mąki pszennej     *** Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i smalec *** *** Wbijamy jajka *** *** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto *** *** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40% *** *** Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Snickers bez pieczenia 148

Dziś przepis na ciasto snickers bez pieczenia na herbatnikach i krakersach. Ciasto jest przepyszne, połączone są w nim smaki słodki i słony, co daje kombinację której nie można się oprzeć! To ciasto bardzo mocno przypomina batonik Snickers, pełne orzechów, słodkiej masy krówkowej i tak jak w oryginale kalorii! Zdecydowanie to ciasto jest bombą kaloryczną, dzięki czemu sprawdzi się jako deser(...)intensywnym dniu. Ciasto tylko pozornie jest skomplikowane, tak na prawdę jedyną pracą jest przygotowanie masy orzechowej, reszta to gotowe półprodukty ze sklepu. Czas przygotowania: 45 min Czas chłodzenia: najlepiej cała noc   SKŁADNIKI (na formę ok. 30×20) Masa orzechowa 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 250 g masła orzechowego z kawałkami orzechów * Śmietanka

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania