Składniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Boczek pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną
Delicious Placeprzeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć(...)tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię
Niezły MłynekŚwietny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Zawsze po weekendzie nam coś zostaje. Zgodnie z maksymą gotuję, nie marnuję, obmyślamy nowe propozycje na zagospodarowanie produktów. Składniki 150 g surowego wędzonego boczku 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku biała część pora 1 duża marchew 2 liście laurowe 2 ziarna ziela nagielskiego 300 ml passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego(...)kopytek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, por w piórka. Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek smażymy w garnku o grubym dnie, dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy passatę, bulion i gotujemy pod przykryciem 20 min. Następnie
R'n'G Kitchenznanej marki, postanowiłam ostatnio zrobić domowe. I wiecie co? Jest o niebo lepsze ;) Potrzebne nam: - nieco ponad 1 kg ziemniaków - 1 duża cebula - pół kostki masła - około 100 g boczku pokrojonego w kostkę - rozmaryn - sól i pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażamy boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane ziemniaki odcedzamy(...)żeby nie dać im wystygnąć. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, sporą szczyptę gałki muszkatołowej i świeży lub suszony rozmaryn (utłuczony w moździerzu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy podsmażone boczek i cebulkę, mieszamy do połączenia składników. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące jako dodatek do mięs lub samoistne danie
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki kilka kawałków białej kiełbasy 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody(...)kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę. Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać. Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie. Zakwas
R'n'G Kitchenspecjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. Prawda że intrygująco brzmi? W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono, ich tajniki i uniwersalność odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię! Składniki(...)ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli farsz pół pęczka około 200 gram szparag 1 cebula czerwona 100-150g boczku lub innej wędliny 200 ml mleka 3 jajka 200 gram serka topionego 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon ulubione świeże zioła u mnie tymianek i natka pietruszki Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę
Życie zaczyna się w kuchnikilka chwil Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego Białe wino wytrawne – ok. 250 – 300 ml Klarowane masło(...)gałązki świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku wg uznania Oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia Przygotowanie: Kalmary oczyszczamy, odcinamy macki tak, aby zostały same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami
Kate's Kitchenwszystkim smaczne i szybkie potrawy, jak np. kurczak w prażonej cebulce czy spaghetti z cukinii , ale to co wyróżnia fasolkę farmera, to niesamowita łatwość i szybkość przygotowania. Połączenie chrupiącego boczku z lekko pikantną nutką chili oraz kwaśną cytryną sprawia, że tak przygotowane danie jest pyszne i zarazem nietuzinkowe. I co, skusiłam Was fasolką na szybki obiad? Artykuł(...)Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkaprzygotowania żurku wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku(...)Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie
Podróż w kulinariaPałki z kurczaka nie będą suche, jeśli przed upieczeniem owiniemy je boczkiem. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne na imprezową przekąskę:). 1 kg podudzi z kurczaka 200g boczku wędzonego w cienkich plastrach 3 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Z pałek usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę: keczup, musztardę(...)przyprawy mieszamy ze sobą. Pałki łączymy z marynatą, owijamy boczkiem (po 1-2 plastry). Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. 2. Pałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniwyglądać np. na rodzinnym przyjęciu lub uroczystym obiedzie. Gwarantuję, że nikt się nie oprze! Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej ze szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie ! Naprawdę obłędnie! Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka orzechowa – 1/4 szkl * masło – 1 lyżka * sól – 1 szczypta * boczek gotowany(...)łyżki KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: * sok z ogórków kiszonych – 150 ml * agar agar – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy. Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej patelni, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy, wylepiamy foremki do panna cotty. MUS: Szparagi gotujemy na parze ( nie stracą koloru ). 3/4 wkładamy do blendera ( reszta
Ostra na Słodkooferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi 250 g szpinaku 200 g pomidorów 2 łyżki masła 200 g makaronu muszelki 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii(...)łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo startego parmezanu Przygotowanie Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchenwykorzystamy w wtorek do zrobienia pysznego makaronu. Składniki / na 2 duże porcje: 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (u mnie żółta) 1 cebula opcjonalnie - 2 plasterki wędzonego boczku łodyga brokuła (różyczki zostawcie do makaronu na wtorek) oliwa ev. 1 pomidor garść liści takich jak szpinak, botwinka czy jarmuż (u mnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek(...)duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 60 g orzechów nerkowca, 40 g startego parmezanu, oliwa Przygotowanie: Czosnek pokrój na plasterki, marchewkę i cukinię na półplasterki. Cebulę i opcjonalnie boczek drobno posiekaj. Łodygę brokuła obierz, odetnij zdrewniały koniec i pokrój w kostkę. W garnku na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią cebulę, czosnek, marchewkę, łodygę brokuła i boczek
Chilli Czosnek i Oliwakibice bardziej się będą skupiać na meczu czy na jedzeniu! ;) Może sprawdzicie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser Szwajcar Serenada – 300 g * ser Bursztyn Skarby Serowara – 200 g * wędzony boczek – 100 g * cebula – 1 szt * świeży szczypiorek * chili – 1 szt * czosnek – 1 duży ząbek * białe wino – 250 ml * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * świeża bagietka * grzanki(...)oliwą i czosnkiem SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drobno posiekany boczek przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, rumienimy. Zmiażdżonym czosnkiem nacieramy naczynie do fondue ( resztę zostawiamy w środku ), wlewamy wino, podgrzewamy. Dodajemy drobno starty ser i cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajmy przesmażoną cebulkę z boczkiem i chili. Wrzucamy szczypior. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem
Blog z Apetytem