boczek - 14002 przepisów (strona:304/934)

Sałatka z chipsem z boczku, winogronem, suszonymi pomidorami i dressingiem miodowo - musztardowym 149

Właściwie to nie jest tak, że jak jesz sałatki to jesteś fit. Możesz jeść na przykład sałatki z boczkiem i nie być fit, ale jeść dużo warzyw i jakby głaskać fit życie, ocierać się o nie.  Sałatka dla tych co lubią dobrze i prawie zdrowo sobie zjeść. Ale przede wszystkim smacznie., Na drugim miejscu dopiero zdrowo. Amen.  Składniki(...)jedną porcję): garść roszponki  garść winogron  garść pomidorków koktajlowych  kilka suszonych pomidorów  3 plastry boczku  dressing miodowo- musztardowy:  łyżka musztardy fancuskiej, łyżka miodu, odrobina soku z cytrny, soli i pieprzu  Składniki dressingu wymieszaj. Na suchej patelni smaż boczek, aż stanie się chrupiący. Pokrój pomidorki, suszone pomidory i winogrona. Wszystkie składniki wymieszaj z dressingiem

Mango Papaja
Szufladkowa zapiekanka z karkówką 167

przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki(...)tłuczkiem , niezbyt mocno . Każdy plaster obsypujemy przyprawą do gyrosa i solą do smaku . Obsmażamy na oleju z obu stron . Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię

Ogrodnik w podróży
Full English breakfast czyli angielskie śniadanie 209

Taką porcją naprawdę można się najeść. Składniki (na 1 porcję): 1 jajko 2 kiełbaski typu frankfurterki 2 duże pieczarki 2 łyżki pieczonej fasolki w sosie pomidorowym 2 plastry surowego boczku 1 pomidor 1-2 tosty Sposób przygotowania: 1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek

Kuchnia domowa Ani
Mięsny przysmak 177

domownicy zasmakowali tego specjału. Mięso nie jest trudne w przygotowaniu,jest raczej szybkie i pyszne oczywiście. SKŁADNIKI: 2 rozbite plastry karkówki 2 bitki z piersi kurczaka 2 plastry wędzonego boczku kilka plastrów wędzonej kiełbasy łyżka masła klarowanego łyżka oleju cebula WYKONANIE: rozbite mięso posypać ulubionymi przyprawami i ziołami:sól,pieprz,papryka, dodatkowo kurczaka posypać oregano.a karkówkę majerankiem-odłożyć na godz(...)cebulę wyjąć i odłożyć, na tym samym tłuszczu smażymy kurczaka z każdej strony około 5 min.(to zależy od grubości mięsa), odkładamy,  smażymy ostatnie elementy kiełbasę i boczek na złoty kolor, wkładamy karkówkę,kurczaka i cebulę,smażymy razem 2-3 min., składamy (jak na zdjęciu) porcję mięsa:karkówka,kurczak,boczek,kiełbasa,  posypujemy zeszkloną cebulą i podajemy

Kuchnia Beaty
Zupa fasolowa z kiełbasą podwawelską i boczkiem 173

Witajcie :) Co powiecie na pyszną rozgrzewającą zupę fasolową na kiełbasie i boczku. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe mroźne dni. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: 250 g  kiełbasy podwawelskiej Duda 150 g dobrego chudego boczku 6 ziemniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka natka pietruszki 1łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz(...)smaku 400 g  fasoli Jaś Radix-Bis   Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą najlepiej na noc. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Zalewamy wodą około 2 l i gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie, ja lubię gdy całkowicie się rozpada.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę można dać w całości. Natkę

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 301

roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno. Składniki: 850g fileta z indyka 5 łyżeczek przyprawy do mięs Natur Vegeta sól pieprz Farsz: 500g udźca z indyka 400g surowego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża garść świeżego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do mięs Natur Vegeta 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka kopru włoskiego w całości sól pieprz Sałatka(...)delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron ze szpinakiem i boczkiem wg Aleex 152

Składniki: • 250 g makaronu, najlepiej świeżego • 200 g szpinaku, może być mrożony • 1-2 szalotki • 1-2 ząbki czosnku • olej • sól, pieprz • 100 ml śmietanki 30% • 100 g wędzonego boczku Sposób przygotowania: 1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Może być al dente lub całkiem miękki, jak lubimy. 2. Na patelni zrumienić boczek. Odsączyć go na papierowym ręczniku. 3. Szalotkę pokroić(...)rozgrzać na patelni olej. Zeszklić szalotkę, dodać szpinak, może być mrożony, podsmażyć. 5. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. 6. Podgrzewać, aż odparuje 7. Do szpinaku dodać boczek, wymieszać. 8. Na patelnię dolewać śmietankę. Powinno jej być tyle, by sos osiągnął oczekiwaną przez nas gęstość. Doprawić solą i pieprzem. 9. Makaron odcedzić. 10. Ponownie przełożyć go do garnka

W mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 165

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć

mojej kuchni
Roladki z chleba tostowego 143

Składniki: – 8 kromek chleba tostowego – 1 opakowanie sera kremowego z szynką w plastrach Hochland – 8 plastrów surowego boczku – 4 ogórki konserwowe lub/i papryka – opcjonalnie: 8 plastrów wędliny   Z kromek chleba odcinamy skórkę i rozwałkujemy wałkiem na cienkie kromki. Na każdą kromkę układamy plastry sera kremowego Hochland, na to układamy po ćwiartce ogórka lub/i papryki(...)Zwijamy w roladkę i owijamy boczkiem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zarumienienia boczku.   Smacznego! Artykuł Roladki z chleba tostowego pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Hamburger wieprzowy z ajvarem 162

karkówki 1 biała cebula 2 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka czarnego pieprzu olej roślinny do smażenia   Dodatki:   8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 bułki hamburgerowe 1 czerwona cebula 1 duży pomidor 2 ogórki kiszone 1 sałata rzymska lub ½ lodowej   Przygotowanie: Mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami(...)Przygotuj inne dodatki: Cebulę pokrój w krążki, pomidora i ogórka w plastry. Sałatę drobno posiekaj.   Na niewielkiej ilości oleju podsmaż z obu stron boczek, aż będzie złocisty i chrupiący. Następnie ułóż na kratce, aby przestygł i osączył się z tłuszczu (możesz położyć pod kratkę ręcznik papierowy). Następnie składamy hamburgery: Obie

kuron.com.pl
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 198

kuchni. Dla mnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i  czegoś tam brakuje.... Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano. I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka   Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten  stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę(...)litry) fasola  biała  (500 g) marchewka (3 duże) cebula (1 duża) czosnek (3 ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona)  selera  korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki)  warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól

RITA food channel
Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek 211

Dzień dobry :-) Pyszne roladki z indyka z żurawiną, świeżymi listkami bazylii i mozzarellą zawijane w boczek. U nas do tego ziemniaczki i mix sałat. Roladki wyszły smaczne, mięciutkie i soczyste. Jeśli lubicie takie obiadki to polecam :-) Pozdrowionka ślę :-) Składniki na 4 porcje: kawałek fileta z indyka 10 plasterków boczku u mnie wędzony świeże listki bazylii mini kulki mozzarelli suszona żurawina(...)mozzarelli kroimy na pół, listki bazylii myjemy. Rozkładamy naszego rozbitego już kotleta z indyka i na jednej połowie rozkładamy listki bazylii, żurawinę i kulki mozzarelli. Następnie zawijamy i owijamy boczkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód możemy da troszkę oliwy). Tak samo robimy z pozostałymi kotletami. 3. Nasze roladki pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami

kruche babeczki
Leniwe zrazy 166

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem

Blog z Apetytem