boczek - 14002 przepisów (strona:290/934)

Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 134

mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od gatunku ziemniaków) 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj jajko, sól i mąkę. Mieszaj, aż masa zgęstnieje(...)jogurtem naturalnym lub śmietaną na gładką masę. Nakładaj delikatnie pastę z bryndzy na lekko przestudzone halušky. Wymieszaj, aby dokładnie obkleiła halušky. Przysmaż na oleju słoninę (albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na halušky musisz otrzymać gęste, ale wciąż lejące ciasto, dlatego dosypuj mąkę w zależności od potrzeb – to zależy od gatunku ziemniaków. Na Słowacji halušky podaje się

smakowitehistorie.com
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 98

smakowitehistorie.com Składniki Haluszki ½ kg ziemniaków 350 g gładkiej mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Zostaw w misce. Po 5 minutach odlej wodę z ziemniaków i odciśnij(...)jogurtem naturalnym lub śmietaną na gładką masę. Nakładaj delikatnie lekko przestudzone halušky do pasty z bryndzy. Wymieszaj, aby dokładnie obkleiła halušky. Przysmaż na oleju słoninę (albo szynkę lub boczek). Okraś halušky omastą. Moja rada Na Słowacji halušky podaje się na wiele sposobów, nie tylko z bryndzą. Podaje się je również z boczkiem, kiełbasą lub kapustą. smakowitehistorie.com Artykuł Bryndzove haluszki – słowackie

smakowitehistorie.com
Mielonka wieprzowa nr.3 155

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z boczkiem i grzybami 154

Prosto, syto i aromatycznie.  Składniki (4 porcje) -400 g makaronu (np. penne, fussilli) -200 g wędzonego boczku -30 g suszonych grzybów -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 łyżki oleju -250 ml śmietanki -natka pietruszki -sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyć w wodzie na noc. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć(...)patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojony w małą kostkę  boczek. Podsmażyć. W międzyczasie grzyby pokroić w małe kawałki i dodać do boczku. Całość podsmażyć 2-3 minuty, a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, w której moczyły się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje. Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić

Zielona Kuchnia
Pieczona pierś kurczaka z wędzonym boczkiem 123

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag surowego boczku wędzonego 2 łyżki węgierskiej przyprawy do kurczaka (lub 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki słodkiej papryki, sól) 2 łyżki oleju opcjonalnie 4 gałązki świeżego tymianku Sposób wykonania: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby uzyskać 4 w miarę równe kotlety. Mięso oprószamy przyprawą polewamy olejem i nacieramy. Następnie kawałki układamy(...)naczyniu żaroodpornym a każdy z nich przykrywamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy (bez przykrycia) około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodajemy gałązki tymianku

Qchnia po prostu
ZUPA CHRZANOWA 126

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków(...)pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem.  Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać z boczkiem

Kuchnia w oparach
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami 174

bardzo łatwo się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Żurek został czosnkiem, chrzanem doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony.  Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane i zwiniętymi plasterkami boczku poprzeplatane.   Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody(...)łyżka oleju rzepakowego, 1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoika (do smaku ), 3 duże jaja, 350 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g słodkiej śmietanki 30%, 100 g surowego boczku w bardzo cienkich plasterkach, ok. 9 szt. jaj przepiórczych, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona  do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy

Moniki Smakołyki
Kapuśniak z kiszonej kapusty 118

pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej mamy był bardziej treściwy, ponieważ z zasmażką, lecz aktualnie preferuję jego lżejszą wersję. A Wy lubicie i jak gotujecie kapuśniak?   Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: żeberka(...)marchewki 1 pietruszka 1 cebula (średnia) kawałek selera 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku (lub więcej do smaku) sól i pieprz Opcjonalnie: (*) zasmażka (**) podsmażony boczek 1 łyżka koncentratu pomidorowego    Kapuśniak z kiszonej kapusty- przygotowanie:  Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej

Di gotuje
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 137

WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z TOFU A'LA BOCZKIEM 🤤 Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały

Czarnawisienka
Soczyste szaszłyki z piekarnika 152

rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).     Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku       *** Łopatkę kroimy w średniej wielkości(...)kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny, przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę *** *** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek *** *** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone

Blog z Apetytem
Kaczka pieczona 127

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna :) [:Listonic] Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta(...)suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek Kaczkę myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z dwóch stron na patelni, po 2 min na każdej ze stron, na dość dużej mocy palnika. Paprykę, jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże paski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażoną kaczkę układamy

moj przepis na
Francuski warkocz na szybko 110

właśnie tak miałam wczoraj. Chciałam przygotować jakieś ekstra danie dla mojego męża z okazji rocznicy ślubu. Naprędce wymyśliłam więc warkocz z ciasta francuskiego, nadziewany szpinakiem, serem mozzarella, boczkiem i z czosnkiem. Danie robi się w 50 min a jest na prawdę bardzo smaczne i robi wrażenie :) [:Listonic] Składniki na 1 warkocz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szpinaku(...)mrożonego (może być też świeży, wtedy trzeba go opłukać, poszatkować i usmażyć na masełku) 200 gr boczku wędzonego 1 opakowanie sera mozzarella 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mąki rozmącona z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki 1 jajko (3/4 dodać do farszu, resztę zostawić do posmarowania warkocza przed pieczeniem) sól pieprz Blaszkę od piekarnika

moj przepis na
Menu na Wielkanoc 659

ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy(...)Najlepszy przepis na sernik na zimno , albo wypróbujcie nasz przepis na prosty do wykonania mazurek andrutowy z czekoladą . Kiedy sernik i babka będą upieczone, to można upiec pasztet, boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów. Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad 855

Kluski ruskie to szybkie, mięciutkie i pyszne kluseczki, które można zaserwować na tani obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem, albo polane śmietaną – powinny zasmakować nawet największemu niejadkowi. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być(...)skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy) sól i pieprz łyżka oleju   Okrasa: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę   Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie miel i my wraz z twarogiem w maszynce

e-PrzepisyKulinarne
Pikantna wołowina duszona w winie 144

sumie przez większość czasu robi się sama i tylko od czasu do czasu trzeba zajrzeć do garnka lub patelni.     Składniki: ok 0,5kg mięsa wołowego 100g boczku wędzonego 2 cebule 300ml bulionu 250ml wytrawnego czerwonego wina 1 marchew 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżka musztardy 1 łyżka(...)imbir     *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę oraz po pół łyżeczki każdej z przypraw *** *** Mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę *** *** Boczek wędzony kroimy w grubą kostkę *** *** Cebule ( u mnie biała i czerwona) kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając

Blog z Apetytem