fetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim(...)kukurydzę. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty , nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę
Rozdomowionasłodko – kwaśnego z mocnym kopem ostrości składniki na 3 osoby: 3 ćwiartki z kurczaka 1 puszka ananasów-plastry w słodkim syropie ( syrop też będzie potrzebny) 200 g łuskanego boczku ( krojony w kostkę wędzony boczek) 3 pomidory typu pasta 2 średniej wielkości cebule 1 mała puszka kukurydzy 5 łyżek słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego sok z jednej(...)maśle i umieść na blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Zalej sokiem z puszki po ananasach, zasyp pokrojoną cebulą, odsączoną z puszki kukurydzą, pokrojonymi pomidorami. Kolej dodać sos chilli, boczek, startą skórkę limonki i pokrojone w kosteczkę ananasy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odłóż 3 plastry do dekoracji dania Na koniec dopraw siekanym ,naprawdę drobniutko habanero lub pomiń ten składnik bo jest
Ogrodnik w podróżySkładniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)wyłożyć przygotowaną masę Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego (180*C ) piekarnika, piec ok. 50 min. Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki. Moje uwagi: Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych. Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków małosolnych do szybkiego użycia. Mnie smakują po 3 dniach
Proste PotrawySzparagowy Raj Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 6 podłużnych plastrów boczku parzonego · 1 pęczek szparag(...)koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok 2. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry 3. Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku 4. W tym czasie, co piecze nam się mięso robi
Kulinarna ChwilaSzybkie, smaczne i pożywne danie dla zabieganych. Brukselka w tej postaci smakuje naprawdę wyśmienicie. 200 g grubego makaronu 3 ząbki czosnku 200 g brukselki mrożonej 100 g boczku parzonego w plastrach 200 ml śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz 3 łyżki startego sera grana padano Brukselkę ugotować, dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Makaron(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Boczek i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć boczek. Dodać czosnek, po 2 minutach wlać śmietankę i dodać brukselkę. Całość doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać. Gotowe danie posypać startym serem
Smakołyki AsiSzparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie . Drukuj Szparagi w cieście francuskim Przygotowanie: 45 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 247 kcal Składniki 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 25 szt szparagów(...)serka śmietankowego 8 plasterków szynki parmeńskiej lub boczku przyprawy: pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią dodatkowo 1 łyżeczka sezamu (do posypania) 1 żółtko 1 łyżka mleka Instrukcja Szparagi umyj i następnie ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie (około
Przepisy na widelcuFajny przepis na trochę inną wersję klasycznych mielonych. Wcześniej robiłam już takie mielone z białymi kiełbaskami w środku , a tym razem nafaszerowałam je podobnie jak zrazy: boczkiem, ogórkami i cebulką. Wyszło pysznie! Składniki : mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku 2 cebule 1 jajko sól pieprz majeranek kilka łyżek(...)misce z jajkiem, z 2 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Łyżką nakładać na dłoń , na masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki
Walijskie Pichcenierozejdą się wewnątrz mięsa nadające smak soki. Należy wiedzieć, że odrobina tłuszczu dodaje smaku i sprawia, że wieprzowina jest soczysta. Natomiast jeżeli kawałki mięsa są chude, owińmy je plastrami boczku. Pieczoną w całości szynkę albo schab umieśćmy w siatce wędliniarskiej z pokrojoną słoniną. Schab możemy zaś piec w rękawie razem z kawałkiem boczku. Do smażenia wybierajmy schab, szynkę lub polędwiczki(...)grillu sprawdza się: karkówka, boczek oraz schabowe z kostką. Do pieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie pieprzowym Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Soczysty kotlet schabowy w chrupiącej panierce Pieczony schab z ziemniakami
ProstePesto.plSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów wąskie plasterki surowego wędzonego boczku (tyle sztuk ile mamy szparagów) sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdą sztukę zawijamy plasterkiem boczku (jeśli szparagi są drobne zawijam kilka sztuk ze sobą). Układamy na dużej blasze włożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy
Qchnia po prostuzrobić z tego doskonały lunch. Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle(...)Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawy Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany) Sos sojowy
Niedzielny kucharzduże jajka - 150 g serka mascarpone - 90 ml mleka - 3 łyżki domowego pesto (przepisy na domowe pesto znajdziesz w kilku wcześniejszych postach, jak -> pesto ) - 2 -3 plastry boczku wędzonego - około 12 -15 szparagów Pesto - ja robię bardzo różne domowe zielone pesto, czasami jest to pesto z jakimś składnikiem białkowym tj. orzechy laskowe, pinii, pestki itd, czasami dodaje parmezan(...)wykorzystać różne zioła i zielone części roślin. Jajka, mleko, serek mascarpone, pesto miksuję blenderem na gładką masę. Moje pesto jest zawsze intensywne dlatego may już nie solę, ponadto boczek jest też sam w sobie dość słony i tą słoność odda do sosu. Ale jeśli lubisz słony smak to dopraw masę wedle własnych upodobań. Ciastem wylepiam formę do tarty, układam
SMYKWKUCHNISkładniki: boczek świeży surowy bez kości 30 dag, cebula 1 sztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę, smażyć na średnim ogniu(...)się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony. Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około 2o minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas
W Mojej Kuchni Lubiękopytka. Są mięciutkie w środku, po prostu rozpływają się w ustach. Wiele z Was pewnie lubi je na słodko. Mój syn delektuje się gnocchi na wytrawnie z kukurydzą i boczkiem z dodatkiem szalotki, tymianku i rozmarynu. Gnocchi dyniowo ziemniaczane 4 porcje 400 g ugotowanych ziemniaków 300 g pieczonej dyni piżmowej 1 jajko 200 g pszennej mąki 1 puszka kukurydzy(...)wędzonego boczku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego 2 łyżka świeżego majeranku, pokrojonego 1 szalotka 1 łyżka masła Ziemniaki i dynię przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 8 kawałków. Każdy kawałek zroluj i pokrój na kwadratowe gnocchi. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku. Wrzucaj gnocchi do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty i wyjmuj łyżką
codojedzeniaschab w zestawieniu z dobrą kiszoną kapusta to według mnie strzał w smakową 10-tkę 💪 Pyszne, mięciutkie chude mięsko na pierzynce z kapusty kiszonej z dodatkiem cebulki i boczki robi się szybko i fajnie smakuje 😍 Polecam gorąco! Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula kawałek boczku (można pominąć) sól pieprz słodka(...)rozbity) solimy, pieprzymy, obsypujemy paprykami i majerankiem. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy na talerz. Ta tym samym tłuszczu smażymy chwilę pokrojoną cebulę, oraz pokrojony boczek. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz (do smaku) i zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy) tak, aby przykryła kapustę. Mieszamy delikatnie i dusimy całość około 15 minut
Walijskie PichcenieStaram się unikać zakupów w sklepach, ostatnio robię w domu. Tak na szybko wędzony boczek, który jest genialny w smaku. Dodatkowych walorów smakowych nadała przyprawa Vegeta Natur z czosnkiem Boczek wędzony na szybko Składniki 2kg wieprzowego boczku ze skórą Sól Pieprz 2 łyżeczki przyprawy warzywnej natur 2 łyżeczki przyprawy z czosnkiem natur Sos sojowy Majeranek Czosnek
Kulinarne pyszności Molki