Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to idealna propozycja na szybki obiad. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Składniki: 1kg ziemniaków 100g mąki 2 jaja 2 cebulki 250g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub zemleć w maszynce. Utarte ziemniaki przełożyć na sitko, aby odciekły. Następnie starte ziemniaki(...)przełożyć do miski dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, wsypać mąkę, majeranek ,sól i pieprz oraz podsmażony boczek. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego naczynia. Piec w 180 stopniach około godziny. Autor przepisu: Elcia Brakuś Artykuł Babka ziemniaczana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyFrykadelki w sosie grzybowym Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula(...)bułka zwykła · 10 dag boczku · 4 ogórki kiszone · 20 dag grzybów suszonych podgrzybków · Mąka do panierki · Olej do smażenia · Sól
Kulinarna Chwilapiekarniku. Myślę, że jak raz ją spróbujecie będziecie szybko biec do kuchni po dokładkę. Składniki na 5 porcji: 9 niedużych ziemniaków mix sałat 140 g 120 g boczku wędzonego pomidorki koktajlowe ( kilka na każdą porcję) 225 g sera halloumi 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki(...)wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut, potem zwiększamy temp. do 240 stopni C i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając. Frytki muszą być rumiane. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni aż będzie dobrze wysmażony. Następnie przygotowujemy sosy do sałatki. Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym, syropem klonowym, sokiem
noteskulinarnyfigaŁatwa i niezwykle szybka do przygotowania sałatka warstwowa, która obłędnie wygląda w przeźroczystych naczyniach. Składniki: 400g boczku wędzonego 300g cebuli 200g majonezu 120g ketchupu 300g obranych ogórków kiszonych 150g kukurydzy 6 jaj ugotowanych na twardo 100g żółtego sera 200g pekińskiej Sposób przygotowania: Pokrojony w kostkę boczek smażę. Na wytopionym tłuszczu smażę cebulę pokrojoną w kostkę. Łącze z boczkiem. Kiedy przestygnie
Wasze PrzepisyGRYCZANĄ Składniki: 8-10 szt placków naleśników – przepis 200g suchej kaszy gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów – duży wybór suszonych grzybów znajdziecie tutaj 1 duża cebula 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego olej roślinny sól(...)grzyby suszone wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. W następnym kroku cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażamy aż się zeszkli. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy aż wszystko się zezłoci. Następnie kapustę świeżą obieramy z zewnętrznych liści, wykrajamy głąb i szatkujemy w cieniutkie plasterki. Potem do dużego garnka
Dorota Smakujemiks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć, jeśli ktoś nie jada) lub, "na bogato", prosciutto crudo 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 50ml białego wina (opcjonalnie, równie dobrze może być(...)woda lub bulion (wedle uznania) Wykonanie: cebulę, marchew i seler naciowy drobno siekamy. Ząbek czosnku rozcinamy na pół i usuwamy kiełek ze środka (dzięki temu będzie łagodniejszy w smaku). Boczek kroimy w słupki. w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i smażymy aż się zezłoci, poczym go usuwamy. wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i smażymy do zmięknięcia. dorzucamy gałązkę
Pasta Po PolskuMięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :) Składniki : 2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 8 cienkich plastrów wędzonego boczku limonka 200 g masła świeżo mielony pieprz sól morska mielona kolendra Przygotowanie : Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą(...)kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej
Niezły Młynekprzeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć(...)tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię
Niezły MłynekWiosenna propozycja śniadaniowa 👌 Porcja dla 3 osób Składniki: Pęczek szparagów 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski łyżka stołowa mąki 3 jajka 100 g boczku świeżego Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do nasmarowania formy Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony(...)kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły MłynekDziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej Wykonanie: Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy
Walijskie Pichceniekiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny(...)Studzę i jeśli są to całe kapelusze kroję je na większe kawałki.Wywar zostawiam. . Wołowinę, i skrzydła kacze podgotowuję z dodatkiem vegety natur. Wywar też zostawiam.. Boczek i karkówkę kroję w dużą kostkę i obsmażam z pieprzem i solą i przyprawami, podlewam małą ilością wody i niech się dusi. Kapustę siekam na mniejsze kawałki. Nie wolno
Co w garnkach piszczynajlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska, zwyczajna) 300 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)ponad powierzchnię fasoli). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w niezbyt małą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na większą patelnię przełożyć pokrojony boczek. Wstawić na gaz i smażyć
Danka Pichcidanie. Lekko słodkie, bo biała kapusta ma w sobie sporo słodyczy, dodatkowo wzmocniona miodowo-musztardowym dresingiem i przełamana wytrawnym, gorzkawym serem pleśniowym, zapieczonym na wierzchu. Całość uzupełnia słony, chrupiący boczek, którego nie ma co żałować – pod warunkiem, że nie masz wegetariańskiej diety. Piejemy nad stekami jak towarzysz Władysław Gomułka nad kapustą kiszoną (mówił, że ma więcej witaminy C niż cytryny(...)zazwyczaj czerwoną (kiedyś zrobiliśmy nawet p ieczony kapuśniak: ). Jak się okazuje, biała kapusta jest jak najbardziej warta upieczenia. Przepis podpatrzyliśmy na blogu Dadwithapan.com Składniki: ½ małej główki kapusty 6 plastrów boczku lub suszonej szynki Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania) 4 średnie ziemniaki Sól Pieprz Dresing 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska) 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo
Niedzielny kucharzjedna z moich ulubionych sałatek. Ma całkiem sporo wielbicieli wśród moich znajomych. Przepis mam od koleżanki. Tutaj akurat użyłam i szynki parmeńskiej i boczku podsmażonego na patelni, wyszło naprawdę pysznie! A kiedyś pokażę Wam jeszcze inną wersję tej sałatki ;-) Składniki: rukola roszponka pokrojone w plasterki awokado pokrojona w plasterki lub kostkę gruszka orzechy włoskie podgrzane z miodem(...)boczku podsmażonego na patelni (można pół na pół z szybką parmeńską) Dressing: 5 łyżek oliwy 4 łyżki octu winnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu zioła prowansalskie Sposób wykonania: 1. Sałaty opłukać, osuszyć ułożyć na półmisku. 2. Na sałatę wyłożyć pokrojone awokado, gruszkę, orzechy z miodem i podsmażony na patelni boczek. Całość polać dressingiem. 3. Podawać
Kuchnia domowa AniSoczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić(...)plastry, rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć plastry boczku wędzonego, kilka fasolek szparagowych i paprykę pokrojoną w paski. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni lub w brytfance rozgrzać około 4 łyżki oleju włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony na zloty kolor. Następnie wlać dowolny bulion lub wodę tyle
Andzia Pichci