boczek - 14002 przepisów (strona:294/934)

Przepisy na Sylwestra 165

kebab - gyros  20.  Quesadillas z kurczakiem   i nie tylko ... 21.  Ślimaczki z kurczakiem   i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem   i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król   imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta   francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki   z ciasta francuskiego 26.  Strogonow(...)masą mleczno   - kakaową 29.  Kruche ciasteczka   z dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem   w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31.  Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32.  Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33.  świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34.  Tortille po meksykańsku zapiekane

kruche babeczki
Mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym 300

rolkę ciasta francuskiego możemy z niego zrobić różne pyszne przekąski na imprezę urodzinową, imieninową czy sylwestrową i nie tylko. Moja propozycja na dzisiaj to mini zapiekanki z pieczarkami i boczkiem wędzonym. Takie przekąski możemy przygotować sobie wcześniej, a krótko przed przyjęciem wstawić do piekarnika i upiec. Dodatki możemy zmieniać własnego uznania lub w zależności od tego, co mamy w lodówce(...)Gwarantuję, że wasi goście będą zachwyceni takimi zapiekankami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 1 rolka ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 100 g boczku wędzonego w plastrach 1 kulka mozzarelli 2 łyżki masła 1 jajko sól, pieprz kilka łyżek ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelni lub w rondelku roztopić

Danka Pichci
Pęczak z kiełbasą i papryką 112

gratka! Można to danie nazwać chociażby…..pęczotto. Składniki: * 10 dkg pęczaku * pół marchewki * pół papryki czerwonej surowej *  kilka kawałków papryki w occie * pół laski kiełbasy * 15 dkg boczku parzonego * sól, pieprz * niewielka cebula czerwona albo biała * łyżeczka masła Miałam pęczak w saszetkach. Podgotowałam saszetkę przez ok. 12 minut. Odsączyłam i odstawiłam do momentu aż przygotuję następne składniki. Marchewkę(...)starłam na jarzynówce, cebulkę pokroiłam w kosteczkę, paprykę surową w niewielkie kawałki, boczek w paseczki, kiełbasę w pół talarki, ale kółek z niczego już nie udało mi się zrobić Wszystko wrzuciłam do głębokiej patelni i wspomogłam jeszcze podsmażanie łyżeczką masła. Jak już ładnie wszystko się podsmażyło dodałam pęczak. Przemieszałam i pozwoliłam, by jeszcze dochodziło wszystko na małym ogniu. Gdy nadmiar

Pieprzyć z Fantazją
Bigos z kiełbasą 126

się zmarnować. Dzisiaj pomyślałam o bigosiku. Miałam w lodówce wiadereczko kilogramowe kiszonej kapusty. Znalazłam kawałek marchewki, kawałek  twardej części kapusty pekińskiej. Pozostało mi wyciągnąć tylko z zamrażalki boczek parzony i kiełbaskę. Bigos na winie. Właściwie z tym, co się nawinie. Przelałam kapustę kiszoną wodą, żeby domownicy z nadmiaru kwasu się  nie wykręcali. Wstawiłam do gara(...)wrzuciłam 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę kminku. Dodałam pokrojoną pekinkę i  marchewkę. Podsmażyłam na słonince 1,5 laski kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku. Po tym jak już ugotuje się  wyciągam ją. Można wkroić do kapusty….albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas). Wrzuciłam

Pieprzyć z Fantazją
Kwaśnica 130

się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali mieszkańcy.  Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 – 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę kiszoną lekko odcisnęłam i pokroiłam.  Żeberka wędzone i surowe pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)zawartości garnka.  Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W międzyczasie ugotowałam obrane ziemniaki w całości bez skórki  i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek na patelni.  Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości.  Pod koniec gotowania przyprawiłam do smaku solą

Pieprzyć z Fantazją
Tarta jajeczna z kurkami 128

ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg kurek * 10 dkg boczku * mała cebulka * 1/2 szkl. śmietanki 30% * 1/2 szklanki mleka * sól, pieprz  * 1 łyżka masła Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy. Wstawiłam do nagrzanego(...)piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę.  Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok.  Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki

Pieprzyć z Fantazją
Muffinki jajeczne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 106

muffinek: * 10 dkg szpinaku świeżego * 6 jajek * 4 – 5 łyżek startego żółtego sera * 1 ząbek czosnku * 3 – 4 łyżki śmietanki 30% * sól * 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego * 3 – 4 suszone pomidory * 1 łyżeczka masła Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam. Wyłożyłam nim spód muffinek. Jajka(...)zmiksowałam i dodałam śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam. Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika

Pieprzyć z Fantazją
Zdrowe przekąski, które nie wyrzucą cię z ketozy 173

niskiej zawartości węglowodanów z naturalnymi składnikami. Kales ma dużo witamin A i C, które rzadko są spożywane w diecie ketonowej . Oferują zrównoważoną przekąskę z dodatkiem składników odżywczych. Szparagi owinięte boczkiem Szparagi owinięte bekonem to bardzo smaczne przekąski keto, które można zrobić w kuchni. Są słone, mają wystarczającą ilość tłuszczu i białka. Bardzo aromatyczne, ale wciąż mało węglowodanów(...)Przytnij szparagi i zawiń je w boczek przed pieczeniem ich na patelni przez dziesięć minut w temperaturze 400 stopni. Odwróć je i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Nasiona dyni Nasiona dyni, znane również jako pepita, stanowią doskonałą szybką przekąskę o dużej zawartości tłuszczu. Są dość sycące, kiedy je uprażasz. Możesz je również jeść

jakszef.pl
Rolada ze schabu 732

jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie.     Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 7-10 plastrów boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona 2 łyżki oleju       *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek(...)pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy lub ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy *** *** Tak powstały farsz rozkładamy równomiernie na mięsie *** *** Do 3/4 długości mięsa układamy plastry boczku wędzonego *** *** Roladę ciasno zwijamy wzdłuż krótszego boku (tego z boczkiem) *** *** Z wierzchu mięso nacieramy olejem i przyprawami. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Modra kapusta 149

mnie umrze :P Ale nie mogłam oprzeć się jej eleganckiej i wytwornej prezencji :D Ciekawe, czy dotrwa przy mnie chociaż do świąt :D Modra kapusta z dodatkiem jabłka i boczku, wzbogacona nutą tymianku i rozmarynu. Jakoś ostatnio lubię dodawać wszędzie rozmaryn, niesamowicie podbija smak dań;) Kolejny klasyk śląskiej kuchni :) Przyznam, że nie często przyrządzam sama taką kapustę - zazwyczaj korzystamy(...)czasu, bo taka domowa modra kapusta moim zdaniem, musi trochę postać, żeby przegryzły się wszystkie smaki. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty* 100 g boczku wędzonego 2 jabłka 1 cebula 1 liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego 5 goździków 1 łyżka octu 1 gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz  *waga

My simple kitchen
Rolady śląskie wołowe 187

wielu domach w drugi dzień świąt takie rolady zapewne się pojawią. Oczywiście każda gospodyni przygotowuje je na swój własny sposób. Tradycyjnie w środku takie rolady powinien się znaleźć boczek, cebula, ogórek konserwowy, musztarda i kiełbasa. Ja tą ostatnią pomijam bo mi po prostu nie pasuje do tego mięsa i zwyczajnie psuje mi ich smak. Rolady podajemy oczywiście z kluskami śląskimi(...)przepis na nią również pojawi się w kalendarzu :)).   Składniki na 6 rolad: 1,2 kg mięsa wołowego musztarda sarepska 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 100 g wędzonego boczku sól, pieprz Cebulę pokroić w piórka a ogórka w paski. Mięso pokroić na plastry. Każdy plaster rozklepać tłuczkiem najcieniej jak się da (najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Mięso przyprawić

My simple kitchen
Roladki wieprzowe 144

razem jednak chciałam spróbować czegoś nowego i zdecydowałam się na karkówkę. Muszę przyznać, że danie to jest równie pyszne jak poprzednie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 20dag boczku wędzonego 3 ogórki konserwowe 2 kromki chleba 2 cebule olej musztarda sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Oprószyć(...)pieprzem i solą, z jednej strony posmarować musztardą.  2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek i chleb pokroić w słupki.  3. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, po kawałku ogórka, boczku i chleba. Następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką.  4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony

Danka Pichci
Zrazy z mięsa mielonego 149

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.  To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki(...)wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić

Danka Pichci
Domowe amerykańskie burgery 132

kajzerki 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, ostra papryka w proszku mleko do namoczenia kajzerki olej do smażenia kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 2 ogórki konserwowe 4 plastry wędzonego boczku 4 plastry sera żółtego 1 cebula czerwona 4 bułki z sezamem Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki sosu połączyć ze sobą. 3. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w półplasterki. Sałatę umyć i osuszyć. 4. Boczek wędzony podsmażyć na patelni na chrupko. 5. Bułki przekroić na pół i środkową stronę lekko zrumienić na patelni. Dolną część posmarować odrobiną sosu, położyć sałatę, kilka plasterków pomidora, ogórka i cebuli

Danka Pichci