moja znajoma. Napiszę tylko krótko – jest przepyszna Składniki: 500 g łuskanego grochu 800 g wędzonych żeberek 500 g ziemniaków 500 g kiełbasy np. śląskiej 300 g wędzonego boczku (powinien być chudy) 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 2,5 łyżki majeranku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek czarnego pieprzu opcjonalnie 1 kostka(...)około 0,5 h. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru, wyciągając mięso. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją na osobnej dużej patelni wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Ugotowane mięso obieramy i dodajemy do kociołka wraz z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek. Uwaga! Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać
Słodkie okruszkimuffinek: * 10 dkg szpinaku świeżego * 6 jajek * 4 - 5 łyżek startego żółtego sera * 1 ząbek czosnku * 3 - 4 łyżki śmietanki 30% * sól * 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego * 3 - 4 suszone pomidory * 1 łyżeczka masła Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam. Wyłożyłam nim spód muffinek. Jajka zmiksowałam i dodałam(...)śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam. Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika i ostygną
Pieprzyć z Fantazjąbeszamelem – bardzo smaczna, z niewielkiej ilości prostych składników, sycąca. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z KASZY GRYCZANEJ Składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 300g boczku wędzonego 1 mały pęczek natki pietruszki 1 puszka pomidorów siekanych 2 szkl beszamelu – przepis na sos beszamelowy Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)lekko się wytopi i zezłoci. Na patelnię do boczku wsypujemy kaszę, posiekana natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kaszy układamy warstwę pomidorów siekanych. Na pomidorach wylewamy warstwę beszamelu. Zapiekamy 45 min w 200st. Artykuł Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujebidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 długa i dość gruba bagietka 2 placki tortilli 2 łyżki margaryny Śniadaniowej Gold Ok 70g świeżego szpinaku 4 długie plastry wędzonego boczku 10 suszonych pomidorów 150g sera mozzarella 2 łyżki prażonej cebulki Natka pietruszki Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bagietkę- najlepiej taką z poprzedniego dnia, bo nie będzie się kruszyć(...)rwać- należy przekroić na pół i wydrążyć. Jak jest szersza to można to zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy
Kuchnia w czekoladzieciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg kurek * 10 dkg boczku * mała cebulka * 1/2 szkl. śmietanki 30% * 1/2 szklanki mleka * sól, pieprz * 1 łyżka masła Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy. Wstawiłam do nagrzanego(...)piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę. Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok. Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki
Pieprzyć z Fantazjąlasagne i ją zapiec. Lasagne Składniki: makaron lasagne - 9-12 płatów ser mozzarella 250g sos bolognese sos beszamel sos bolognese: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 marchew 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy 1 łyżka włoskich ziół pęczek bazylii sól pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach Boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić. W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając
Obiad gotowySkładniki: boczek wędzony z tłuszczykiem 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki Boczek wędzony pokroić w kostkę, w garnku podsmażyć na rumiano razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem. Kapustę młodą opłukać i nie za drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku
W Mojej Kuchni LubięKurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE
Blog z Apetytemdanie, łatwe do przygotowania, jednogarnkowe, bardzo i na długo sycące, bogate w błonnik, naprawdę smaczne ! Było już wegetariańskie kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , pokazywałam też mięsne Pęczotto z boczkiem wędzonym, cukinią i porem . Czas na wersję wiosenną ze szparagami. PRZEPIS NA KASZOTTO ZE SZPARAGAMI Składniki na kaszotto ze szparagami: 2 szkl kaszy pęczak 1 cebula 1 por 1 pęczek(...)szparagów 4 młode marchewki 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 100g sera żółtego wędzonego 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 50g masła olej Jak zrobić pęczotto ze szparagami: Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki i smażymy aż wszystkie składniki podsmażą się. Do garnka dodajemy
Dorota SmakujeRoladki drobiowo-warzywne z bekonem Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek(...)Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso dość cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy plasterek wędzonego boczku oraz 1-2 łyżki pokrojonych warzyw *** *** Mięso z farszem ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso
Blog z Apetytemzjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szyb ko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami(...)nieduża główka młodej kapusty 150 ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sól, pieprz, słodka papryka mielona, cukier, rozmaryn ok. 100-150 g wędzonego boczku w plastrach Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. Kapustę poszatkować i wyłożyć nią naczynie
Simply FoodDzień dobry :-) Moi drodzy dziś danie na szybko. Kurczak, który zawinęłam w boczek, podsmażyłam, poddusiłam w bulionie i do tego sos śmietanowy z dodatkiem kurkumy i koperku. Wcześniej kurczak został zamarynowany w oliwie, słodkiej papryce, soli i pieprzu. Mięso wyszło bardzo delikatne i aromatyczne, pasuje idealnie do młodych ziemniaków z koperkiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 filety(...)kurczaka 2 opakowania boczku wędzonego w plasterkach 200 ml bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki świeży koperek słodka papryka sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki (paski, ja jednego fileta pokroiłam na 3 - 4 kawałki). Przygotowujemy bulion. 2. Wszystkie kawałki przekładamy
kruche babeczkiszybkie do przygotowania – obiad gotowy w 15 minut. PRZEPIS NA CHOW MEIN Z MARCHEWKĄ Składniki na chow mein z marchewką: 250g makaronu chow mein pęczek marchewki młodej 300g boczku wędzonego surowego kilka rzodkiewek – opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 garść szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę z cebulką. W tym czasie marchewki kroimy w zapałki, dodajemy do boczku i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, makaron oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy
Dorota SmakujeUdka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania
Niedzielny kucharzSkładniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku
W Mojej Kuchni Lubię