boczek - 14002 przepisów (strona:305/934)

Poniedziałek: Sałatka Cobb 178

sałatę przed jedzeniem. Składniki: 2 małe filety z kurczaka lub 200 g polędwiczek 1 awokado 2 jajka ugotowane na twardo 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę

Niedzielny kucharz
BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK) 214

smaczniejsza. Ma również jaśniejszy kolor ( szczególnie jeśli wiosna przygotowujemy ją nie z nowych a starych ziemniaków. Polecam ! Składniki: 3 kg ziemniaków 2 cebule mleko sól, pieprz 40 dag wędzonego boczku 4 kopiaste  łyżki mąki 2 jajka Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.  Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle(...)dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 163

Pyszny rozgrzewający kapuśniak z papryką, pomidorami i grzybkami. Zupę zrobiłam z boczkiem wędzonym i kabanosami. Szybciej się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej(...)boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie olej rzepakowy Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę

wesoła kuchnia
Jajka sadzone z grzankami 135

Jajka sadzone z grzankami to sposób na zużycie czerstwego chleba, który niestety często trafia do kosza. 100 g boczku wędzonego surowego, 100 g pokrojonego czerstwego chleba*, 2 – 3 łyzki masła, 4 – 6 jajek, szczypiorek, sól, Boczek pokroić w plasterki, a następnie w szersze paski. Wrzucić na rozgrzaną patelnię.  Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić chleb. Chwilę przesmażyć, dodać masło(...)Smażyć, aż kostki chleba zrobią się rumiane – w środku będą miękkie). Na grzankach z boczkiem posadzić jajka. Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Ja, gdy białko od spodu się zetnie, odwracam jajka żółtkiem do spodu i zaraz zdejmuję. Dzięki temu żółtko jest idealnie płynne, a białko dobrze ścięte. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i solą

królestwo garów
Rolada z mielonego mięsa 264

długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony(...)rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z dynią hokkaido, pieczarkami i boczkiem 140

bardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie solidne porcje. Osobiście polecam makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku świderki(...)penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Programista w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 167

się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii. Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula 200 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła klarowanego Sól, pieprz Naleśniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody 2 szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka(...)łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną

Programista w kuchni
Udka bez kości faszerowane po węgiersku 253

Udka bez kości i skóry dostępne są w każdym sklepie. Nadają się do faszerowania, ja proponuję je faszerowane po węgiersku, z papryką, ogórkiem, owinięte boczkiem. Smakują każdemu:).  6 szt. udek bez kości  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 ogórki konserwowe  1 cebula 3 łyżki ajwaru  3 plastry sera 12 cienkich plastrów wędzonego boczku  sól(...)kroimy w paski, plastry sera na pół. cebulę w piórka. W środek każdego udka układamy plastry papryki, ogórki, cebulę i 1/2 plastra sera. Każde udko owijamy szczelnie 2 plastrami boczku.  3. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4262

mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Rożki tortilli z szynką. Śliwki w boczku Tortilla z szynką i serkiem Tortilla z łososiem i serkiem Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem Quesadilla (tortilla) z salami i serem Tortilla z tuńczykiem(...)serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe jajka z majonezem

Kulinarne Przeboje
Świąteczny boczek pieczony z goździkami 177

Warto jeszcze taki boczek sobie upiec, by na świątecznym stole pachniało goździkami a smakowało wyśmienicie. Boczek jest dobrze wypieczony i ma aromatyczną, chrupiącą skórkę, zachwyci biesiadników smakiem i aromatem. Boczek pieczony z goździkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 228

szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski wkładamy mięsa mielone z szynki oraz wołowe. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz natkę pietruszki(...)suszone grzyby i śliwki.  Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Foremkę aluminiową o wymiarach 24*12 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie oraz po bokach rozkładamy plastry wędzonego boczku. Środek wypełniamy mięsem. Grę obkładamy resztą wystającego boczku. Pieczeń delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym.  Mięso pieczemy pod przykryciem w 180*C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię

VioletoweKucharzenie
Poledwiczki w sosie grzybowym 138

Polędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść(...)owinąć polędwiczkę plastrami boczku, smażyć na maśle klarowanym z cebulką do zrumienienia, dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, bulion połączyć z wodą od namaczania grzybów, podlewać polędwiczki, dusić pod przykryciem do miękkosci mięsa

Kuchnia Beaty
3 przepisy na smaczne leczo 189

pieczarek mogła wyparować. Na koniec dorzucić pomidory oraz doprawić papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Klasyczne leczo węgierskie Składniki na klasyczne węgierskie leczo: cebula (najlepiej dwie duże), słonina lub boczek (mocno tłusty), smalec (zamiast oliwy), papryka (3 różnego koloru), świeże pomidory (ok. 3), kiełbasa (z racji użycia boczku lub słoniny może być nieco cieńsza), przyprawy: sól, pieprz i papryka(...)proszku. Na początku należy podsmażyć słoninę lub boczek (pokrojone w małe kawałki) tak, aby mocno się przyrumieniły (bez żadnego tłuszczu), po czym ściągnąć je z ognia. Do wytopionego tłuszczu na patelni dodać smalec i wrzucić cebulę. Podgrzewać do zarumienienia, a następnie dodać do środka paprykę w proszku. Do całości dorzucić świeże papryki i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Boczek rolowany 139

Muszę przyznać, że podchodziłam do boczku trochę z rezerwą. Wydawał mi się trochę zbyt tłusty.:) Możemy poszukać chudszego mięsa i wtedy dobrze doprawione i dobrze upieczone jest wyjątkowo smaczne. Ładnie wygląda pokrojone w plastry. Wybierajmy boczek jak najchudszy, mnie taki udało się znaleść i od razu pojawił się pomysł. Zachęcam, przepis prosty a efekt … Czytaj dalej Boczek rolowany

gotuj ze mną