boczek - 14002 przepisów (strona:302/934)

Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS 18818

wychodzą z piekarnika. Świetnie sprawdzają się na domowych imprezach. Nasz pomysł na mięsną ucztę. Przepis na szaszłyki z piekarnika Składniki: około kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 250 gramów wędzonego boczku, dwie duże cebule, 2 większe świeże papryki, 5 ząbków czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, trochę oleju. Zrób tak: dzień przed pieczeniem mięso pokrój w grubą kostkę. Czosnek(...)soli, sporo pieprzu, a także około 2 łyżek oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to dłońmi. Odstaw do lodówki. Na dwie godziny przed pieczeniem do mięsa dodaj pokrojony plastry boczek, paprykę pokrojoną w sporą kostkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Ponownie wymieszaj – dzięki temu pozostałe składniki również przejdą smakiem marynaty. Na patyki do szaszłyków nabijaj ciasno kolejno mięso, cebulę

Kulinarna Polska
PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI 199

zrobić.Wyglądało apetycznie i powiem Wam że też tak smakuje.Pierś z kurczaka jest soczysta z chrupiąca skórką i do tego zapiekane ziemniaczki.Pycha!!!! SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 150g boczku 200g sera żółtego w kawałku 800g ziemniaków mozzarella do posypania sól pieprz tymianek WYKONANIE Piersi z kurczaka oczyszczamy ze skórek jeśli są :).Nacinamy nożem w poprzek ale nie do końca(...)Boczek oraz ser żółty kroimy w kwadraciki :). W zagłębienia wkładamy naprzemiennie raz serek raz boczek :). Tak ozdobione filety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy serem mozzarellą.Solimy i posypujemy pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części.Dokładamy do naszych filetów,polewamy oliwą z oliwek,solimy i posypujemy tymiankiem :). Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 minut.Zapach

Mała w garnku miesza
Fasolka po bretońsku 127

Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżki majeranku łyżeczka cząbru łyżka mielonego kminku(...)minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. Do fasolki wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek

Gotuj w domu
Sos bolognese 141

smak i delikatność mięsa w sosie.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 150 minut Składniki na sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych 300 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml czerwonego wytrawnego wina(...)soli było 2,5 łyżeczki)  Jak zrobić sos bolognese? Marchew, selera, czosnek, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Świerze pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do momentu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około

Gotuj w domu
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym 126

Klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat) zapewne większość z Was kojarzy. Postanowiłam ją urozmaicić idąc jeszcze bardziej w gust mojego Lubego. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie pasuje, dodaje sałatce trochę charakteru i świetnego posmaku. Sałatkę ziemniaczaną polecam zwłaszcza jako dodatek do obiadowych mięs zamiast klasycznych ziemniaków.  Składniki (4 porcje) -600 g ziemniaków -5 ogórków konserwowych -1 mała cebula(...)wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego -świeży koperek -sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i koperek  drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce, dodać boczek wędzony, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić. Smacznego

Zielona Kuchnia
Co można przygotować w kociołku myśliwskim? Przepis na grochówkę 192

moja znajoma. Napiszę tylko krótko – jest przepyszna Składniki: 500 g łuskanego grochu 800 g wędzonych żeberek 500 g ziemniaków  500 g kiełbasy np. śląskiej 300 g wędzonego boczku (powinien być chudy) 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 2,5 łyżki majeranku  3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek czarnego pieprzu opcjonalnie 1 kostka(...)około 0,5 h. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru, wyciągając mięso. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją na osobnej dużej patelni wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Ugotowane mięso obieramy i dodajemy do kociołka wraz z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek. Uwaga! Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać

Słodkie okruszki
Muffinki jajeczne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 99

muffinek: * 10 dkg szpinaku świeżego * 6 jajek * 4 - 5 łyżek startego żółtego sera * 1 ząbek czosnku * 3 - 4 łyżki śmietanki 30% * sól * 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego * 3 - 4 suszone pomidory * 1 łyżeczka masła Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam. Wyłożyłam nim spód muffinek. Jajka zmiksowałam i dodałam(...)śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam. Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut. Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika i ostygną

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem 197

beszamelem – bardzo smaczna, z niewielkiej ilości prostych składników, sycąca. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z KASZY GRYCZANEJ Składniki na zapiekankę z kaszy gryczanej: 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 300g boczku wędzonego 1 mały pęczek natki pietruszki 1 puszka pomidorów siekanych 2 szkl beszamelu – przepis na sos beszamelowy Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)lekko się wytopi i zezłoci. Na patelnię do boczku wsypujemy kaszę, posiekana natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kaszy układamy warstwę pomidorów siekanych. Na pomidorach wylewamy warstwę beszamelu. Zapiekamy 45 min w 200st. Artykuł Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Bagietka z nadziewaną tortillą 153

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 długa i dość gruba bagietka 2 placki tortilli 2 łyżki margaryny Śniadaniowej Gold Ok 70g świeżego szpinaku 4 długie plastry wędzonego boczku 10 suszonych pomidorów 150g sera mozzarella 2 łyżki prażonej cebulki Natka pietruszki Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bagietkę- najlepiej taką z poprzedniego dnia, bo nie będzie się kruszyć(...)rwać- należy przekroić na pół i wydrążyć. Jak jest szersza to można to zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Tarta jajeczna z kurkami 116

ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg kurek * 10 dkg boczku * mała cebulka * 1/2 szkl. śmietanki 30% * 1/2 szklanki mleka * sól, pieprz  * 1 łyżka masła Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy. Wstawiłam do nagrzanego(...)piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę.  Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok.  Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki

Pieprzyć z Fantazją
Lasagne 175

lasagne i ją zapiec.  Lasagne Składniki: makaron lasagne - 9-12 płatów ser mozzarella 250g sos bolognese sos beszamel sos bolognese: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 marchew 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy 1 łyżka włoskich ziół pęczek bazylii sól pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach Boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić.  W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając

Obiad gotowy
kapusta młoda zasmażana... 199

Składniki: boczek wędzony z tłuszczykiem 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki Boczek wędzony pokroić w kostkę, w garnku podsmażyć na rumiano razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem. Kapustę młodą opłukać i nie za drobno pokroić, dodać do podsmażonego boczku

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą 167

Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE

Blog z Apetytem
Kaszotto ze szparagami 151

danie, łatwe do przygotowania, jednogarnkowe, bardzo i na długo sycące, bogate w błonnik, naprawdę smaczne ! Było już wegetariańskie kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , pokazywałam też mięsne Pęczotto z boczkiem wędzonym, cukinią i porem . Czas na wersję wiosenną ze szparagami. PRZEPIS NA KASZOTTO ZE SZPARAGAMI Składniki na kaszotto ze szparagami: 2 szkl kaszy pęczak 1 cebula 1 por 1 pęczek(...)szparagów 4 młode marchewki 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 100g sera żółtego wędzonego 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 50g masła olej Jak zrobić pęczotto ze szparagami: Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki i smażymy aż wszystkie składniki podsmażą się. Do garnka dodajemy

Dorota Smakuje
Roladki drobiowo-warzywne z bekonem 147

Roladki drobiowo-warzywne z bekonem Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam!     Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek(...)Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso dość cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy plasterek wędzonego boczku oraz 1-2 łyżki pokrojonych warzyw *** *** Mięso z farszem ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania