śliwka - 11236 przepisów (strona:311/750)

Moczka 145

przypominającą gęstą zupę a inni bardziej gęstą, niczym budyń. Mojej moczce bliżej do gęstego deseru, co mi akurat bardzo odpowiada.  Składniki: 200 g suszonych moreli 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek 150 g piernika 300-500 ml kompotu z suszu 400 ml piwa karmelowego (Karmi) 60 g czekolady deserowej 1/4 kostki masła 100 g orzechów włoskich(...)płatków migdałowych sok z 1 cytryny  Piernik połamać na kawałki i zalać piwem karmelowym. Wymieszać i odstawić. Połowę moreli i śliwek pokroić na połówki, resztę zostawić w całość. Owoce wraz z rodzynkami dodać do garnka i zalać kompotem z suszu. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut aż owoce zmiękną. Wówczas dodać namoczony piernik wraz z piwem

My simple kitchen
SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA PASZTECIE 103

spróbujcie tej wyjątkowej sałatki śledziowej Składniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki  Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę

Kuchnia w oparach
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 140

moim rankingu znajdziecie dania na ciepło i na zimno; są tu przystawki, zupy i dania główne. Oczywiście są na nim także desery i niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą(...)grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Keks migdałowy 147

Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej 2 łyżki rumu 200 g masła ¾ szklanki brązowego cukru (jeśli nie macie, może być zwykły(...)szczypta soli 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2-3 garście płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Śliwki, morele i rodzynki oraz skórkę pomarańczową skrapiam rumem i odstawiam. Orzechy kroję. Miękkie masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję po jednym jajku cały czas ubijając do momentu uzyskania piankowej konsystencji

Słodki sentyment
Świąteczne pierniczki – przepis 124

cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej

Strefa Zdrowego Żywienia
Kapusta z suszonymi grzybami 140

przez cały rok.  Ilość porcji: 2 - 3 Składniki na kapustę z suszonymi grzybami: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 wędzone śliwki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku (ziarno) 3 ziarna jałowca 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 - 2 łyżeczki(...)wodą, gdyż kiszona kapusta dość szybko wchłania wodę. Następnie dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusić pod przykryciem około 60 minut. Do podduszonej kapusty dodać pokrojone grzyby i śliwki, dusić do miękkości kapusty i grzybów. Pilnować, aby grzyby się nie przypaliły, jeśli jest mało płynu podlać gorącą wodą. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dusić bez przykrycia

Gotuj w domu
Kompot z suszonych owoców 800

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek

Danka Pichci
Makiełki 120

Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść rodzynek i żurawiny suszonej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy odrobina aromatu migdałowego garść orzechów włoskich 1 łyżka pomarańczowej(...)zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.  2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki. 4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki. 5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód

Danka Pichci
Aromatyczna nalewka na suszu z jabłek i gruszek. 166

czasie naleweczka nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.    N alewka ta ma piękny złoty kolor, jest bardzo aromatyczna. Jeśli ktoś chce może dodać do nalewki kilka suszonych śliwek, wtedy trunek będzie jeszcze bardziej wykwintny. Zmieni się wtedy jego kolor na ciemniejszy. Niektórzy dodają jeszcze do nalewki trochę rodzynek i nieduży kawałek kory cynamonu. Jeśli ktoś lubi nalewki słodsze, może(...)dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki.   R ada :   Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor, a nie brązowy, nie mogą być przypalone

Przepisy i porady kulinarne
CZEKOLADOWIEC Z BAKALIAMI 123

szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g margaryny 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonych śliwek 40 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Śliwki i orzeszki ziemne pokroić w drobno. Margarynę rozpuścić i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Piernikowe gwiazdki z wafli ryżowych 108

mascarpone 2 łyżki soku z pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości (najlepiej domowej) łyżka kakao 10 suszonych śliwek bez pestek 4-5 kostek czekolady do dekoracji opcjonalnie lukier opcjonalnie cukrowe dekorki Pokruszone wafle przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie przesypujemy do dużej miski i mieszamy z kakao i przyprawą(...)piernika. Mascarpone mieszamy z sokiem z pomarańczy, roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i łyżeczką startej skórki z pomarańczy. Dodajemy do wafli wraz z posiekanymi śliwkami i zagniatamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i z pomocą foremki w kształcie gwiazdki, formujemy ciastka. Przekładamy je na 20 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią schłodzone kuleczki. Opcjonalnie

Mienta blog
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 139

Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło(...)jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje w tej kwestii

Kulinarne przygody Gatity
piernikowe batony z daktyli ze śliwką 99

Świąteczna odsłona daktylowych batonów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 8-10 batonów*): 200g daktyli 100g wiórków kokosowych 100g suszonych śliwek (miękkich i wilgotnych) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej zblenduj** wszystkie składniki na gładką masę foremkę wyłóż folia spożywczą, przełóż na nią masę i wyrównaj. Przykryj folią, żeby masa nie wyschła i wstaw do lodówki na noc następnego dnia pokrój blok daktylowy(...)się spalić ***na wszelki wypadek sprawdź czy faktycznie daktyle nie mają pestek Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł piernikowe batony z daktyli ze śliwką pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Owsianka piernikowo-czekoladowa 95

poziom) kostka gorzkiej czekolady (użyłam 70% ze skórką z pomarańczy) łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości pół pomarańczy 2-3 suszone śliwki Płatki przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją. Wyłączamy ogień, dodajemy kakao, czekoladę, skórkę z pomarańczy i przyprawę i mieszamy. Podajemy z pomarańczą(...)śliwkami. Smacznego :) Artykuł Owsianka piernikowo-czekoladowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bakaliowiec z kremem pomarańczowym 296

pojemności 200 ml Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady 2 garście siekanych orzechów laskowych 3 garście orzechów włoskich 2 garście wiórków kokosowych 2 garście rodzynek 2 garście płatków migdałowych 6 suszonych śliwek 5 daktyli 1 garść żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszam w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszam(...)drugiej misce. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę, śliwki i daktyle kroję w kostkę i dodaję razem z pozostałymi bakaliami do ciasta, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut

Słodki sentyment