obydwa desery różnią się tylko rodzajem użytych owoców. Do clafoutis obowiązkowo dodaje się czarne czereśnie, zaś w przypadku flaugnarde mamy całkowitą dowolność, robi się z dodatkiem jabłek, brzoskwiń, gruszek, śliwek, suszonych śliwek lub innych owoców. Najlepiej użyć tych, które akurat mamy pod ręką. Obydwa dania pochodzą z południowo-zachodniej Francji. O rodowód tego deseru spierają się: region Limousin, Akwitania
W mojej kuchniPasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości
Kulinarna Chwilasezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej świeże śliwki sos owocowy Smacznego
Poranek na słodkosoli 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, płatki migdałów) Lukier: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 2,5 łyżki mleka Wykonanie: Na początek(...)przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić. Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Kiedy
Agusiowe smakołykiSkładniki: 2 szkl płatków – użyłam miksu płatków owsianych i z dawnych odmian pszenicy szczypta kurkumy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 suszonych daktyli kilka suszonych plastrów kiwi kilka suszonych śliwek 1 łyżeczka złotego siemienia lnianego 1 łyżka kruszonego ziarna kakaowca 0,5 łyżeczki suszonych nasion pokrzywy 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego pachnącego kokosem 3 czubate łyżki mleka w proszku kokosowego(...)zrobić zimowa owsianka mocy: Zaczynamy od wrzucenia do garnka suchych składników. Wsypujemy płatki, kurkumę, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kruszone ziarno kakaowca, posiekane daktyle i suszone kiwi oraz śliwki, siemię lniane, pokrzywę. Potem dodajemy ok 3 szkl wody. Zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając gotujemy owsiankę 1-2 minuty aż zgęstnie i napęcznieje. Potem wylewamy owsiankę do miseczek. Finalnie dekorujemy kaszę
Dorota Smakujeprzekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej
Kuchcik gotujeśniadania znajdziecie poniżej, są zdrowe, kolorowe i naprawdę nietrudne w przygotowaniu. Koktajl pomarańczowy z bananem i marakują Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka z gruszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Pudding chia z musem malinowym
Moja smaczna kuchniaroku życia to cukier pomijamy! Składniki na szklaną formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm: 0,5 kg obranych, kwaśnych owoców* (np. truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki, figi, śliwki) 1 szklanka mąki pszennej (125 g) 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) szczypta soli masło do wysmarowania formy * najlepiej użyć(...)świeżych owoców; jeśli chcecie wykorzystać mrożone owoce to wcześniej je odmroźcie i odsączcie na durszlaku, aby pozbawić je soku Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. brzoskwinie w grube plasterki, śliwki i figi w ćwiartki, truskawki na połówki, a maliny i borówki pozostawić w całości) i zasypać połową ilością cukru. Lekko wymieszać i odstawić. W międzyczasie jajka wbić do miski
Ugotowaćłyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 200 g rodzynek sułtańskich 50 g żurawiny suszonej 6 szt. moreli 3 szt. śliwek węgierek Dekoracja: perełki cukrowe średnie różowe kuleczki cukrowe drobne białe posypka waflowa różowa Przygotowanie: Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać. Krem bakaliowy - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki, żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę morelę i śliwkę, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować krem bakaliowy i delikatnie rozsmarować połowę kremu
Ciastka - domowe słodkościpieczarek · ½ kg kapusty kiszonej · 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej · 200 g śliwek suszonych · 200 g koncentratu pomidorowego · 1 łyżka maggi · Sól(...)plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Chwilę prużymy i przekładamy do mięsa 3. Kapustę kiszoną drobno kroimy również przesmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy fasolkę szparagową, suszone śliwki, ewentualnie podlewamy wodą. 4. Pod koniec gotowania wlewamy przecier i doprawiamy sola oraz maggi. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna ChwilaJednym z ulubionych łakoci podawanych w Wigilię jest kompot z suszonych owoców. Najlepszy kompot to ten podstawowy z jabłek i śliwek. SKŁADNIKI: 40g suszonych jabłek 330g śliwek suszonych firmy HELIO 2l wody 2 łyżki cukru trzcinowego WYKONANIE: 1. Owoce zalewamy wodą, gotujemy do miękkości owoców, dodajemy cukier wedle uznania. 2. Kompot odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Najlepiej smakuje na zimno
Dziś Ja gotujemielonego boczku Rolada serowa Serowa rolada z polędwiczką wieprzową Rolada serowa z jajkami i szynką Bułeczki czosnkowo-serowe Mini kanapeczki z bagietki Mini sucharki imprezowe – pyszne Przekąska śledziowa Śliwka owinięta boczkiem Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką Roladki z chleba tostowego Przekąski na ciepło Zapiekane rożki z tortilli Pizzowe świderki Pizzerinki Pizza balls Zakręcone pizzerinki do odrywania(...)piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką i morelą Schab po cygańsku Schab w śmietanie z pieczarkami Schab po bałkańsku
Smaki Na Talerzucukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku ciasteczek korzennych Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem 50 g suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi. Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone
Ciastka - domowe słodkościWykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem jak miało to być kwaśne :) Składniki: - fasola jaś - śliwki suszone - majeranek - soda oczyszczona Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, wymieniamy wodę i gotujemy. Śliwki kroimy i podsmażamy. Mieszamy z fasolą, dolewamy trochę wody oraz
Kryzysowa Książka Kucharskatacy którym, jego smak i aromat nie przeszkadza oraz tacy którzy nie wezmą go do ust. Ja należę do tej drugiej grupy i dlatego mój kompot robię bez wędzonych śliwek, jest wtedy łagodniejszy. Ale wracając do tematu dzisiejszego posta chciałam Wam zaproponować miłą odmianę napoju świątecznego z suszu w formie koktajlu. Zdrowych, spokojnych i smakowitych Świąt Wam życzę(...)ŚWIĄTECZNY KOKTAJL Z SUSZONYCH OWOCÓW Składniki: (2 porcje) 2 szkl mleka sojowego o smaku waniliowym lub mleka ryżowego 5 suszonych moreli 5 suszonych śliwek (nie wędzonych) kilka goździków szczypta cynamonu Przygotowanie: Owoce suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Owoce odsączamy z wody, przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem sojowym o smaku waniliowym lub mlekiem ryżowym
Bon appetit mon amie