Uwielbiam serniki, ale to już wiecie, a że październik zapowiedziałam jako miesiąc jabłeczników, no to tadammm: jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy jak kto woli, ważne że smaczne;-) Składniki: 600 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu ) można też zamienić na tofu naturalne 500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi) 150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej(...)podpiec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową i piec około 1 godziny w temp. 180 C. Sernik może trochę urosnąć, ale nie przejmujcie się , na 100 % opadnie i tak ma być. Najlepszy jest na drugi dzień i trzymany w lodówce, ale to nie jest aż tak potrzebne
greenscarfpyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki(...)cukier całkowicie się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a następnie smarujemy nim wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary Artwbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy(...)podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady. Udanych wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonniczym nie smarowałam form, ciasto włożyć do form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone, wypestkowane śliwki skórką(...)piec z 45 minut, nastepnie na termoobieg na 5 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach z 30 minut, potem zostawić w formach do całkowitego wystudzenia ciasto posypać cukrem pudrem - sernik jest delikatnie puszysty, wilgotny, kruszonka chrupiąca, spód apetycznie kokosowy.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurtach ! :) Idealna propozycja dla tych wiecznie na diecie, oraz tych którzy chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Dodam, że to świetny przepis aby zaskoczyć innych - w koncu jak to? sernik bez sera? Czas udowodnić, że nie ma rzeczy niemożliwych ;) TORTOWNICA 26 CM Składniki na spód : 12 łyżek otrąb 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 6 łyżek(...)wiem jak wam, ale mi ten serniczek się niesamowicie podoba. Smakowo też pycha :) trochę inny niż te tradycyjne, ponieważ w konsystencji przypomina raczej piankę/ptasie mleczko niż typowy sernik, ale szczerze polecam bo warto spróbować, a co ważniejsze... samemu eksperymentować
JedzeniomaniaDziś są urodziny mojej córki i życzę jej dużo zdrówka, miłości, spełnienia najskrytszych marzeń. Czas goni a wspomnienia zostają. Sernik niech będzie słodkim dodatkiem. Zajadajcie też ze smakiem. Sernik jest wilgotny i aromatyczny dzięki polewie brzoskwiniowej z tymiankiem. Sernik z brzoskwiniami i polewą brzoskwiniową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao
Cynamonowe szczęściedzień jeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj zapraszam na sernik śmietankowy z malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki. Maliny zatopione w owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego. Składniki: duży jogurt naturalny (mój miał 350 ml) duże opakowanie śmietany 30% (moje miało 330 ml) 100 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 2 czerwone(...)galaretki (ja kupiłam z serii mocno owocowych galaretek frugo) opakowanie malin POST NIE JEST SPONSOROWANY :) Wykonanie: Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dolewamy jogurt i miksujemy do połączenia
Smak mojego domudelikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 kostki(...)już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu
Na Ciasteczkowych PapierachSernik ten zrobiłam po usłyszeniu opinii swojej Siostry, która była nim dosłownie zachwycona. Jako, że u mnie w domu serniki królują długo nie trzeba było mnie do tego namawiać. Przepis z Kwestia Smaku lekko zmodyfikowała. Wyszedł delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone(...)proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna porcje sera. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika na 35 minut ( ja piekłam 45 i sernik nie popękał). Studzimy i posypujemy kakao. Polecam zjeść go po lekkim schłodzeniu w lodówce. Pyszny
ChilliJemyprzepis, który pewnie niektórzy znają - znalazłam go na stronie Moje Wypieki i tylko nieznacznie zmieniłam - na sernik z masą kajmakową i batonikami Snickers. Podane składniki wystarczą na sernik o średnicy 25-26 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku(...)wkładamy do piekarnika na około 70 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 4. Na schłodzony sernik wylewamy masę kajmakową, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi batonikami Snickers. Smacznego
My Culinary Artczekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki na masę serowo-czekoladową: 300 g białej(...)ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dodajemy maliny. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy do spożycia już po kilku godzinach. Smacznego
My Culinary Artnastępnego dnia zrobić drugie podejście, ale tym razem w keksówce. Na zdjęciach możecie zobaczyć efekty mojej determinacji, żałujcie że nie macie jak spróbować. Przepis zaczerpnęłam z bloga Eksplozja smaku . Sernik kawowy 180g ciasteczek Digestive 85g roztopionego masła 25g cukru 2 łyżki espresso 500g serka śmietankowego 100g brązowego cukru 2 jajka 150g śmietany kremówki 2-3 łyżki espresso Herbatniki(...)bardzo delikatny i lekko słodki. W następnej kolejności należy przelać ją na spód z ciastek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 40 minut. Po ostudzeniu (dobrze zostawić sernik jeszcze na jakiś czas w piekarniku) wierzch posypać kakaem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokarmelu i kokosa. Próbowaliście? Jeśli tak, to nie muszę Was namawiać, jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Pomimo tego, że mąż nie przepada za karmelowym smakiem, to stwierdził, że sernik jest pierwsza klasa. Fakt jest taki, że smaki nie są przytłaczające, a raczej dopełniają naturalną serowość serniczka, idealnie się komponują i tworzą spójną, wyrafinowaną całość. W skali od jednego(...)pięciu otrzymuje dwie piątki. Jedną za konsystencję, drugą za smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto
Rozpustne gotowanie