boczek - 14002 przepisów (strona:402/934)

Bataty pieczone z boczkiem (650 kcal) 197

słodkimi ziemniakami. Pierwszy raz przyrządzałam bataty i są nawet smaczne, lecz jednak wolę nasze polskie ziemniaki. Niemniej jednak było to ciekawe urozmaicenie Składniki: 2 duże bataty 200 g surowego boczku oliwa papryka słodka, sól morska, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, boczek również. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Mieszamy, aby przyprawy się

e-PrzepisyKulinarne
Zupa fasolowa 219

zupami typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej  2 marchewki 1 pietruszka  ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojoną(...)kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti carbonara z cukinią 248

Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj według czasu podanego na opakowaniu. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Boczek wrzuć na zimną patelnie, gdy wytopi się tłuszcz dodaj czosnek, cebulę i cukinie. Na patelnie wrzuć ugotowany al dente makaron, wymieszaj go z warzywami i boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia

Kredowe Menu
Conchiglioni z parowaru z roszponką 328

dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki :  12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki  1 garść sałaty roszponki  Przyprawy : zioła dalmatyńskie  Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni(...)minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy. Jak makaron skończy się parować, przelewamy

Parowar Faceta
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 372

mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo(...)oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika na około 25-30 minut. Podobnie robimy

Kolizje Smaków
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 234

ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych  30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże 10 – 20 dag boczku ( najlepiej w plastrach) 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek. Sposób wykonania: Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić(...)dodać gotowane,  łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekany omlet z pomidorami na kruchym cieście 177

jajek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki ostrego ketchupu Sól, pieprz do smaku 8 – 10 plastrów boczku parzonego lub wędzonego Sposób wykonania masy omletowej: Cebule pokroić i podsmażyć na 1/3 szklanki oleju do momentu aż się zeszklą. Jajka rozkłocić, dodać śmietanę, krojone pomidory, ketchup, bazylię, sól, pieprz(...)oraz podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
P.. Penne z boczkiem i porem&papryką&parmezanem 370

czerwona papryka to jedno z moich ulubionych połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku 1 duży por 1/2 papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra(...)łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor. Paprykę, pieczarki i pora myjemy, kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Do łyżki jogurtu dodajemy kurkumę i oregano. Mieszamy i dodajemy

Kitchens Alphabet
Kapusta po góralsku 200

urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz  Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku(...)przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję go do kapusty. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem po czym dodaję do nich wlewając po trochu wodę z cedzenia kapusty ciągle mieszając aż ziemniaki będą miały konsystencję średnio gęstego puree

Mechanik w kuchni
Sałatka brokułowa z boczkiem, fetą, słonecznikiem i pestkami dyni 275

Przepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł  Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi

Zofiana
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 418

wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka słodka mielona  pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie)  olej lniany olej (do smażenia i polania(...)oraz pieprzem ziołowym. Na to wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar. Pieczemy pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia. Co sądzicie o mojej zapiekance? Znacie zatar

Zofiana
Krem z groszku z parmezanem 214

parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę. Wyraźnym akcentem mają być również pokrojone suszone pomidory. Dla mięsożerców przewidziany jest dodatek w postaci podsmażonej szynki lub boczku. Składniki: 1 por 1 ząbek czosnku 450g zielonego groszku (mrożonego) 1,2l wywaru warzywnego lub mięsnego sok z połowy limonki 3 czubate łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku(...)kilka gram masła do podsmażenia pora z czosnkiem 2 plasterki szynki lub boczku 1 suszony pomidor w oliwie Sposób przygotowania: Pora przekroić na pół i pokroić w paski grubości 1cm. Czosnek posiekać. W garnku (2,5/3 litry) roztopić masło i poddusić pora z czosnkiem pod przykrywką. Dolać wywar i wsypać groszek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut do miękkości

W kuchni wieczorem
Pasztet ze śliwką 250

daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych grzybów Garść suszonej żurawiny 1 bułka kajzerka Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa i pozostawiamy

Kolizje Smaków
Zupa gołąbkowa 214

lubię i robię. Inspiracją jest dla mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa.   Składniki: - ok. 3,7 litra wody - 1 kg zmielonego mięsa wołowego - 400 g boczku wędzonego parzonego - 800 g kapusty włoskiej - 3 cebule - 250 g pieczarek brunatnych - 2 marchewki - 1 por - 1 pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól(...)morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe, ziele angielskie - majeranek - olej - natka pietruszki do posypania Pokrojony boczek miksujemy w blenderze, przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule, a po ok. 10 minutach – wołowinę, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, całość mieszamy i dalej smażymy. W międzyczasie na mniejszej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki

mojewypiekiinietylko
Spaghetti carbonara 242

Składniki : 100g makaronu spaghetti 100ml śmietany 30% 30g wędzonego boczku mała cebula  1 żółtko  sól pieprz parmezan Przygotowanie : Ugotować makaron al dente, zahartować i odcedzić.Cebule obrać. Boczek wraz z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć. Wlać połowę śmietany i podgrzewać, aby sos się zredukował. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy na patelnie* . Doprawić

Garnkowe fanaberie