ciast - 9500 przepisów (strona:265/634)

Kopiec kreta 201

końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka(...)czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec.Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Tortownica może być o średnicy 20 cm wtedy kopiec będzie wyższy ja użyłam większej

Monia miesza i gotuje
Francuskie mini szarlotki 276

imbiru i goździków).  Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 414

brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy

Fabryka pomysłów
Jogurtowiec z malinami 735

coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego momentu, kiedy można kupić owoce i warzywa lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe(...)masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia. Galaretkę malinową rozpuścić w 400ml wody. Gdy masa jogurtowa stężeje układać na niej gęsto pozostałe maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Bułeczki ziołowe 238

mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i doprawiamy ziołami i solą.Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 8 w miarę równych części.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły;) Wstawiamy do uprzednio

Czerwona Porzeczka
Garlic Knots- aromatyczne bułeczki 220

łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości

Czerwona Porzeczka
Bułki Atakama 207

pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju  Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki(...)wody szczypta soli szczypta cukru łyżka oleju 5 g świeżych drożdży  Wykonanie:Ciasto:  Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki ślimaczki 208

Mięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;)  Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto jest idealne, takie jak pamiętam z wypieków mojej babci ;)  Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie(...)się rozpuścił. Należy pamiętać, o tym, że zanim dodamy drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon.Kroimy

Czerwona Porzeczka
Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną 229

Został mi kawałeczek ciasta francuskiego, postanowiłam więc zrobić z niego coś na szybko do kawy ;-) Składniki Ciasto francuskie Jajko żółtko Borówki garść Bita śmietana Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić na kwadraty, złożyć na pół (aby powstał trójkącik), natrzeć rozmąconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut aż do uzyskania złoto-brązowego […] The post

Kulinarne Przeboje
Placek z rabarbarem 464

WitajcieZarówno w Holandii jak i w Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka: 25 g masła(...)zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok.  Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.  Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 180'C przez 45 minut. Smacznego

cookpl
Rolada z truskawkami 400

Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować(...)przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym.  Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki.  Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami. Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe. Smacznego

cookpl
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 156

Jeżeli zdecydowaliśmy się zrobić domową pitę to zaczynamy od zmieszania wody, drożdży i odrobiny mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut, po czym dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy

rabarbarowo
Babka makowa z polewą czekoladową 335

pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą

Marta Gotuje
Najlepsze świąteczne pierniczki. Chatki z piernika i moje tegoroczne pierniczki :-) 585

koniuszek noża) 200g miodu 100g cukru pudru  2 jajka masło,margarynę  i cukier puder podgrzewamy i mieszamy.  Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy,wycinamy kształty i pieczemy około 7-9 minut w temp 180 stopni. Na początku gorące pierniczki są miękkie,ale jak wystygną stają się twarde :-)  Testowałam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku