ciast - 9500 przepisów (strona:257/634)

placek z owocami, z agrestem 115

cukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać po trochę cukier(...)żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. zastawa

królestwo garów
Truskawkowo jagodowe ciasto z kaszą manną 182

Witam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy

Cynamonowe szczęście
CIASTO MARCHEWKOWE 197

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego  2 płaskie łyżeczki(...)pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem bądź polać polewą np. czekoladową

Qchnia po prostu
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia 300

Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała(...)energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowy puch (bez pieczenia) 177

Ciasto bez pieczenia, a raczej deser. Nie ma  to znaczenia, bo jest naprawdę bardzo smaczne. Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i  korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru(...)sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę cały czas miksując. Wlać do tortownicy na biszkopty. Odstawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Pozostałe truskawki zmiksować z cukrem i  udekorować ciasto. Podawać  kawałki ciasta polane musem. truskawkowy puch

O kuchni z uczuciem
Tarta z figami 230

dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió d - oliwę z oliwek - mieszankę sałat do przybrania Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W międzyczasie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płat(...)ciasta francuskiego.  Rozsmarowujemy gorgonzolę na cieście. Następnie układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi. Całość polewamy mieszanką 2 łyżeczek miodu i oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przed podaniem dekorujemy mieszanką sałat i polewamy jeszcze dodatkowo miodem. Smacznego!!! źródło: "Fast, fresh, simple" Donna

W mojej holenderskiej kuchni
Ulubiony tort Marcello 810

dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę

kgwjanczewo
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 232

potworki, które wyglądają genialnie! W najbliższych dniach na pewno pojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe(...)draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce

DefinicjaSmaku
Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym 183

Uwielbiam serniki na zimno, a dziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto  podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice  z kolekcji    JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce(...)dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić. Masa serowa : Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować. Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gotowanej

Kuchnia Danusi
Jabłka w cieście 227

Jeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta soli(...)składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju

Ciastkozercy
Tarta truskawkowa z marcepanem i kruszonką 151

Ciasto na tartę można zrobić na wielu sposobów. Kiedyś robiłam głownie ciasto z tego przepisu na tartę  Jednak odkąd odkryłam tartę w wykonaniu jej mistrza - Michela Roux nie robię innej.  250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody Z mąki usypać górkę, zrobić dziurę włożyć masło, wsypać(...)cukier, sól i wbić jajko. Połączyć składniki, zagniatać, dodać wodę. Utworzyć kulę, owinąć w folię i schować do lodówki. Porcja starcza na przygotowanie jednej dużej tarty lub 3 małych. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki do tarty. Podpiec 5 minut z obciążeniem w temperaturze 190 C. Następnie wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenia. Dodać pokrojone w talarki truskawki, marcepan (gotowy lub z tego

Humanistka w kuchni
Cycki murzynki 331

słodko z nutką alkoholu. Wszystko co "tygryski" lubią najbardziej - czekolada, kokos, biszkopty czego chcieć więcej? Może kawki i wybornej atmosfery. Tego życzę wszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego(...)Zmiksowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny.  "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu

Piekę, bo lubię
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – bez pieczenia! 311

cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wkładamy na ok. 3 godziny

Ostra na Słodko
Drożdżówki z czereśniami 156

litra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy

greenscarf
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ 195

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania