cebula - 11518 przepisów (strona:221/768)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem, serwowane z kaszą kuskus / Pork tenderloin in mushroom sauce wit 249

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże) 1 cebula 1 liść laurowy 50 g wędzonego twarogu 2 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli,  kasza kuskus (u mnie firmy Kupiec ) Polędwiczkę pokrój w plastry(...)lekko rozbij dłonią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć kurki, przykryj i p odsmażaj aż cała woda odparuje, a kurki się lekko zrumienią.  Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła, włóż pokrojone polędwiczki i obsmaż do lekkiego zrumienienia a następnie przełóż je do rondla z kurkami i dopiero wówczas całość dopraw solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 174

smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka czerwona  2 małe cukinie (może być żółta i zielona) 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać(...)pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Leczo z kiełbaską 164

cukinii 1 duża  papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony  do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula  2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion(...)wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już cukinii. Wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba i jeszcze chwilę dusić. Podawać samo

Monia miesza i gotuje
Śledzie w sosie musztardowym 250

więc na moją wesję śledzika w sosie musztardowym. składniki: 500 g płatów śledziowych solonych 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 1 cebula czerwona do smaku pieprz kolorowy Śledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku(...)pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę i dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 222

szklanki mąki 2 łyżki oleju  1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia 3-4 jajka bułka tarta Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody(...)czasie usmażyć naleśniki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują  wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 633

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 156

Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 jajek 1 duży plaster sera żółtego 1 mała cebula czerwona do posypania sól ziołowa 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka biała 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawa do pomidorów Kamis Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić(...)kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym 215

Makaron + proste dodatki = szybki i smaczny obiad w kilkanaście minut składniki: 500 g piersi kurczaka 400 g makaronu kokardki lub świdry 1 cebula 300 g pieczarek 150 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz  olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać(...)cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać

Monia miesza i gotuje
Odrywana (ślimaczkowa) pizza 157

odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić(...)ciasto. Podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć

Monia miesza i gotuje
Makaron z tuńczykiem i kaparami 234

szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie. składniki: 400 g makaronu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 ml śmietanki 30 % 1 cebula 2-3 łyżki kaparów olej do smażenia sól z pieprzem Kamis Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju(...)zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać osączonego tuńczyka i kapary. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Chwilę jeszcze dusić aby składniki sie połączyły. Makaron ugotwać al dente i osączyć. Wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze

Monia miesza i gotuje
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 298

Prosta przekąska z dużych pieczarek. Kapelusze nadziane mięsnym farszem i zapieczone pod kołderką z żółtego sera. składniki: 10 dużych pieczarek 300 g mięsa mielonego 1 cebula sól z pieprzem Kamis ser żółty do posypania olej do smażenia Z pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę razem z cebulą. Kapelusze z pieczarek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i oprószyć(...)solą z pieprzem. Pokrojone ogonki i cebulę zrumienić na oleju i przestudzić. Dodać do mięsa mielonego, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 10 kulek i nadziać każdą pieczarkę. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Cieciorka z warzywami 188

smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cukinię również(...)pokroić w półplastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusić i gotowe. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 361

pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarek cebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia     Zagnieść ciasto(...)patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty

Fabryka pomysłów
Risotto pomidorowe 222

Składniki na 4 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka Puszka pomidorów w puszce Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled (zachowuje sypkość) 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis 2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego 1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych) 1 czerwona papryka lub mix kolorowych(...)Olej Sól Pieprz Mąka Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1.        Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 2.        Mięso obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski. 3.        Następnie zeszklić

Fabryka pomysłów
Gulasz drobiowy 329

śmietany 0,5 litra bulionu lub woda i kostka rosołowa 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki słodkiej papryki w proszku odrobina ostrej papryki w proszku 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziela angielskie liść laurowy mały kawałek pora 1,5 - 2 łyżki mąki sól pieprz olej Przygotowanie:  Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast marchew(...)pół talarki. Czosnek posiekać. Pierś z cebulą i czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Dodać marchew, por, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić do smaku sosem sojowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie dodać żółtą paprykę (ja daję pod koniec gotowania, gdyż wolę lekko twardą). Sos zabielić łyżką śmietany.  Zagęścić mąką rozrobioną

Fabryka pomysłów