patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku - 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczka bazylii, 1/4 łyżeczki chili cayenne, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć pietruszkę, pestki dyni, sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj
Corner With Recipesporcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki(...)czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem
Corner With Recipesnieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki masła - 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) - ryż basmati do podania - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - kilka(...)solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przecier. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie
Corner With Recipeskaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej(...)łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. * Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie
Corner With Recipeszioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii(...)inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem. Do malaksera z ostrzem/blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj, aż wszystkie się połączą. Mokrymi rękoma uformuj z nich kotleciki, smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z łyżką oleju/oliwy
Corner With Recipesciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże(...)odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 duże filety z kurczaka 1/2 puszki groszku 8 szt pieczarek pół dużej cebuli koperek 2 łyżki śmietany 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu drobiowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej Na głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć pokrojone w kostkę filety, po zarumienieniu filetów wrzucić cebule i podsmażyć. Dodać koncentrat i bulion i dusić kilka
Moja Galeria Smakuoliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej(...)wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku. Wlać bulion. Dodać marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotować około 15 minut. Doprawić. Dodać natkę pietruszki i zmiksować na krem. Podawać ze startym żółtym serem i/lub papryczką chili
Moja Galeria Smakuosoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać mięso
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w paseczki 1 łodyga selera naciowego oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek posiekwać. Podsmażyć na oliwie. Dodać soczewicę, pomidory z puszki, pora i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około
Moja Galeria Smakuzapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik ) Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)kawałki. Cukinię, bakłażana i cebulę pokroić w plasterki. Rozłożyć na sobie 2 arkusze papieru do pieczenia, posmarować je na środku oliwą, ułożyć warzywa. Posypać je suszonym tymiankiem i solą. Na warzywach ułożyć rybę, polać ją bulionem warzywnym. Delikatnie zwinąć końce papieru jednocześnie podwijając środek, tak jak zawinięty jest cukierek. Podobnie postąpić z drugim filetem ryby. Piec przez 30 minut
Moja Galeria SmakuLepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki, cebulę, czosnek obrać i pokroić
Moja Galeria SmakuAromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior
Moja Galeria SmakuWieprzowy gulasz z papryką podawany z kaszą gryczaną Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 cebula 2 czerwone papryki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2-3 szklanki gorącej wody natka pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz 100 g kaszy gryczanej Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone mięso. Obsmażyć. Zalać
Moja Galeria Smaku