cebula - 11518 przepisów (strona:233/768)

Śledzie po kaszubsku 558

smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce(...)oleju2 łyżki cukru4 łyżki octu10 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez około godzinę, następnie płuczemy w wodzie, odsączamy na sitku. Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki

Smakowity Blog Kulinarny
Tatar śledziowy 188

moczenia ich w wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem

Kolizje Smaków
Sałatka z pomysłem i winem 245

bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam

Mechanik w kuchni
Śledzie po kaszubsku 223

garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Przestudzamy, a następnie wkładamy śledzie. Całość umieszczamy w lodówce na całą noc.Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety

Kolizje Smaków
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 198

jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach.Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'askładniki ( 8 porcji)na bazę1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, obrana i drobno posiekana4-5 łodyg  selera naciowego, przycięte, obrane  i drobno posiekane600 g ryżu do risotto250 ml wermutu lub białego wytrawnego winaNa risotto2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce(...)Pokroić łodygi szparagów na małe krążki, zostawiając całe główki. Następnie zacząć szykować bazę  do risotto.Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż

Stare Gary
Metka cebulowa 181

zawiązanie końców)przygotowanieZ boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić  osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.I to wszystko. Smacznego!Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem jest(...)pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna

Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 178

ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.  Przepis znalazłam tutajskładniki4  plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała papryczka  jalapeno, posiekana, nasiona  usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki(...)kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą  miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące

Stare Gary
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 212

wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.  Inspiracją był przepis z  tej stronyskładnikiok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie(...)Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą

Stare Gary
Sałatka ze śledzi 423

związku ze zmianami pogodowymi… No i pomyślałam, że czas najwyższy na prostą sałatkę śledziową. Prostą bo przygotowaną z podstawowych składników, które każdy zawsze ma w domu takich ja cebula, jabłko, ogórki kiszone… no i składnik główny śledzie. Często ją przygotowuję i zawsze wszystkim smakuje. Pyszna i prosta sałatka ze śledzi – zapraszam serdecznie. Sałatka ze śledzi – składniki(...)śledzi (matjasy)2 cebule2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2-3 łyżki majonezuŚledzie namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę i lekko odciskam sok. Składniki łączę i mieszam z majonezem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin…. i już ;)!Smacznego Post Sałatka ze śledzi pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 162

rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju, razem z obranym i pokrojonym w plasterki pozostałym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Przełożyć do rondelka

UgotujmyTo.pl
Kotlety szarpane z kurczaka 314

świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko – 2 szt- mleko – ok. 150 ml- sól , pieprz , papryka – do smaku- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pierś(...)oczyszczamy , kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę i pora drobno siekamy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Do miski wsypujemy mąkę.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem czosnkowym( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ).Smacznego

Ostra na Słodko
Smażony ryż z warzywami 406

czemu jest jeszcze bardziej zdrowo.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* ryż naturalny / brązowy – 200 g* marchew – 2 szt* kapusta włoska – ok. 50 g* mały por – 1 szt* cebula dymka – 2 szt* sos sojowy – 4 łyżki* jajko – 2 szt* olej – ok. 50 ml* sezam – 3 łyżki* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryż gotujemy(...)sypko.Marchew obieramy , kroimy w zapałki.Cebulę drobno siekamy , kapustę szatkujemy , pora kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy marchew , przesmażamy , a po chwili dodajemy resztę warzyw.Cały czas mieszając przesmażamy kilka minut , a następnie wsypujemy ugotowany ryż.Na wolnym ogniu smażymy ok. 3-5 minut , a następnie zalewamy jajkami roztrzepanymi z sosem sojowym.Energicznie mieszając doprowadzamy do ścięcia.Doprawiamy

Ostra na Słodko
Tagliatelle z mięsem i groszkiem 165

makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków.Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )* mięso mielone – 250 g* cebula – 1 szt* zielona papryczka chili – 1 szt* duży pomidor – 1 szt* sól – do smaku* imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbki* chili – 1 szczypta(...)kolendra – 1 garstka* groszek – ok. 80 gDODATKOWO:* makaron tagliatelle – ok. 300 g* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto.Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę i pokrojonego w kostkę pomidora – smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.Doprawiamy solą , imbirem , posiekanym czosnkiem i odrobiną chili

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszanką 117

zrobić! SKŁADNIKI:CIASTO: * mąka – 250 g * jajko – 1 szt * olej – 1 łyżka * ciepła woda – 100 ml * sól – 1 łyżeczkaFARSZ: * kaszanka – 300 g * cebula – 3 szt * olej – 2 łyżki * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)wycinamy koła.Napełniamy przygotowanym farszem.Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.Gotowe

Ostra na Słodko
PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM 302

menu ;)Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pęczak – 100 g* bulion warzywny – ok. 1-1,5 l* pierś z kurczaka – 200 g* świeża pietruszka – 1 pęczek* cebula – 1 szt* masło – 1 łyżka* sól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę płuczemy .Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy

Ostra na Słodko