świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną(...)cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami
Kolizje Smakówpomidorów500 ml bulionu1/3 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz125 ml creme fraiche (18%)dodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)natka pietruszkiPomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut.Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędę sobie dogadzać. Czym? Obiadkiem. Jest zupka, ale do zupki przydałoby się jakieś dobre pieczywko. Przeglądając książkę 120 wypieków z serii Z kuchennej półeczki zauważyłam focaccię z czerwoną cebulą i oliwkami. Oliwki uwielbiam, więc nie było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie(...)papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Cebulę obrać, pokroić w piórka, oliwki odsączyć z zalewy.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, na wierzchu ułożyć oliwki i kawałki cebuli, posypać solą i tymiankiem.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Użyłam oliwy truflowej - jej delikatny smak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę; pomidory spażyć, obraż ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.Cebulę zrumienić w dużym garnku na maśle, dodać czosnek, pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodą, wbić jajko, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Uformować z ciasta kulę, dstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje.Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinteresującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała. Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam(...)masła1 szalotka2 ząbki czosnku1/2 czerwonej papryczki chilli1 łyżeczka tartego chrzanu1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonego estragonu1,5 l bulionusólpieprzdodatkowo:sos sojowyW garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną.Zupę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 14 minut.Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować szparagi przez 4 minuty. Następnie przepłukać zimną wodą.Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle.Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze.Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę.Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę.W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz.Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek.W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, chwilę podsmażać. Dodać warzywa. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać buiolnem. Gotować około 20 minut, aż warzywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewsparcie nie ma co liczyć...Skoro już dostałam ponad pół kilo pietruszki, stwierdziłam, że zanim się w topinambur sama zaopatrzę, wypadałoby najpierw nią się zająć. Inaczej leżałaby razem z cebulą, aż wszyscy by o niej zapomnieli... Żadne z nas bowiem nie jest wielkim fanem pietruszki samej w sobie - ma jakiś taki trochę specyficzny, charakterystyczny smak, który nie do końca(...)jabłko2 łyżeczki curry w proszku20 g pestek z dyniCebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać pietruszkę i jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu 30 minut, aż pietruszka będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem na gładki krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka umyć(...)osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj
Gospodyni Miejskapieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym.Zapraszam! Składniki:1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g);250 g pieczarek;1 średnia cebula;Jajo;1 duża, czarstwa bułka pszenna;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, aż stanie(...)dobrze ją odcisnąć z wody.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Usmażone pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta
Gospodyni Miejskatego samego garnka z rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy na średnim ogniu ok. 2 min, mieszając, do uzyskania lekko złotego koloru. Podsmażoną marchewkę przekładamy do miski z mięsem.3. CEBULA + CZOSNEK (5 min)Cebulę kroimy w piórka i kostkę. Szklimy ją na średnim ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek
Nerds Kitchenmięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiegoKasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz(...)Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż wodą całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz
Kolizje Smaków