ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się. Farsz: 0,3 kg sera żółtego 2 kulki sera mozzarella 8 cebul po 3 plastry salami Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie
Krakowskie smaki Animożna nią zastąpić główny posiłek. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach(...)ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 70 minut na średnim ogniu. 2. W czasie, gdy nasz wywar się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Kaszę pęczak przygotowujemy o 5 minut krócej, niż podano na opakowaniu
My Culinary Artkrem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula 2 łyżki masła 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej Szparagi myjemy(...)odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz
Kolizje Smakówwięc w kuchni musiało powstać coś rozgrzewającego. Troszkę poeksperymentowałam i okazało się,że lubię zupy. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 250ml śmietany 30% 100 g boczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do bulionu
Wielki apetytKolejny pomysł na takie śledzie ..znalazłam tutaj . 6 filetów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) mały słoik papryki konserwowej (ok 300g) 1 łyżeczka miodu słodka papryka Rafex szczypta pieprzu olej do podsmażenia Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski(...)Cebulę kroimy w paski i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Moje domowe kucharzenieschab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej tymianek Wykonanie: Marchew myjemy, obieramy, kroimy dowolnie w plasterki / słupki, polewamy(...)minut. W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu
Taste Of My Daychleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą
e-PrzepisyKulinarneWstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz. Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki masła Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać
Krakowskie smaki Anitworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć. Pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć je pojedynczo(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100 st. C. przez 1 godzinę, wystudzić. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maślę. Dodać pozostałe warzywa, podsmażyć, aż wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać gorące z chipsami z topinamburu
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilka miesięcy pozwalam sobie je przygotować. A taka zapiekanka jest naprawdę pyszna Składniki: 2 opakowania zupek chińskich 150 g sera żółtego 200 g ulubionej wędliny, kiełbasy, szynki cebula 4 ogórki konserwowe pół puszki kukurydzy pół puszki groszku Przygotowanie Makaron z zupek rozkruszamy, dosypujemy do niego suchą przyprawę z opakowania. Zalewamy ok 300 ml gorącej wody. Ser żółty ścieramy na tarce(...)Cebulę pokrojoną w piórka i wędlinę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Ogórki kroimy w plasterki, groszek i kukurydzę odsączamy. Kiedy makaron wchłonie całą wodę mieszamy go z resztą składników (zostawiamy jedynie połowę startego sera). Zapiekankę wsypujemy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok 20 min w temp
e-PrzepisyKulinarnenowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy(...)łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały
Za drzwiami kuchnibrokuła i ziemniaka – to już druga wersja takiej sałatki, tym razem z kukurydzą i ogórkiem kiszonym. Składniki (5 porcji): 6 średnich ziemniaków brokuł (450 g) 4 ogórki kiszone pół cebuli czerwonej puszka kukurydzy 220 g jogurty greckiego light sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w posolonej wodzie. Warzywa studzimy(...)Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, równiez kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy jogurt i przyprawy. Sałatkę mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneszybki w przygotowaniu i co ważne, jest pyszny i pięknie wygląda na talerzu. Każdy, nawet początkujący w kuchni poradzi sobie z tym przepisem. SKŁADNIKI makaron penne 2 marchewki 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzać olej z suszonych(...)pomidorów – najlepiej tyle, by pokrył dno. Przygotować warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Gdy marchewka będzie miała złoty kolor dodać drobno poszatkowaną cebulę. Resztę warzyw przerobić na większą kostkę i kolejno dokładać: papryki, po chwili zmięknie cukinię i bakłażana. Doprawić solą i ziołami. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory. W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie
zabawa smakiemgęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego(...)makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać
zabawa smakiempyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki czosnku 0,5 puszki pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 0,5 szkl. wody(...)sól pieprz 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do całości
zabawa smakiem