ciasto - 161133 przepisów (strona:229/10743)

Pizza o smaku hamburgera 200

wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych i zdecydowanie jest cholernie kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia idealnie pasuje ciasto chlebowe – inne może go nie unieść, nie róbcie tej pizzy na cienkim cieście. Ciasto chlebowe wyrastamy dwa razy – jeśli chcecie pizze robić(...)wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia, aż drożdże zaczną pracować — 4-5 minut wystarczy. Jeśli drożdże się nie zapienią są za słabe i nie podniosą ciasta. Powtórzcie całą operację z nowymi. Do wody z rozruszanymi drożdżami wsypujemy odważoną ilość mąki z solą. Całość najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy około 8-10 minut – gdy ciasto zacznie się formować

Karo in the Kitchen
Malinowa chmurka 423

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. To wspaniałe ciasto pod nazwą malinowej chmurki. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Wypiek(...)pożegnanie lata! Możemy je piec cały rok używając mrożonych malin (poza sezonem). Polecam!! :-). Przepis znalazłam tutaj . Ciasto malinowa chmurka Drukuj przepis Składniki Kruche ciasto: -3 żółtka -30 g cukru pudru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -łyżeczka cukru waniliowego -150 g mąki pszennej -100 g masła (zimnego) Galaretka z malinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda

Marta Gotuje
Drożdżówka z owocami 124

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje
Puszysty chleb pszenny mleczny 126

pszenny mleczny – mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie „watowaty”. Bardzo delikatny w smaku – lekko słodkawy, lekko słonawy – idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy taki chleb pszenny mleczny można wykorzystać także do bułeczek, chałek, chleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny(...)nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno

Pociąg Do Kuchni
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 149

boję się napisać że rolada jest upierdliwym ciastem – na każde trzy które upiekłam zawsze dwie gdzieś pękły przy nadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt(...)szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną blachę (u mnie to duża blacha 25/40cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia, tak żeby łatwo ciasto wyjąć. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno

Karo in the Kitchen
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 146

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.   Ważne(...)wszystkie składniki ciasta miały jednakową temperaturę, a olej dodawano do ciasta wąski i wolnym strumieniem. Inaczej ciasto może się zważyć i możemy doczekać się efektownego zakalca Mi się strasznie podoba taki układ rabarbaru na cieście. Podejrzałam go na Pintereście. Zamiast zwykłego krojenia rabarbaru na paseczki, możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt. Oczywiście

Mieszam w Garnku
Kruche ciasto z jabłkami i bezą 818

Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cynamonem i delikatna beza, czyli kruche ciasto z jabłkami i bezą. W moim domu ciasto to znika z blaszki, zanim dobrze wystygnie. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru(...)jabłkowej: 0,8 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 1 kisiel truskawkowy, bez cukru Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, cukier z wanilią, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki

Smak mojego domu
,,Pawi ogon pod bezą” 135

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Roladki zatopione w malinowej galaretce przykryte miodowym ciastem z bezą! Składniki: Ciasto miodowe: 300 g mąki tortowej, 2 łyżeczki miodu, 1 płaska łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka(...)octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe

Podróż w kulinaria
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami 591

Kolorowy tort inspirowany ciastem o nazwie „Leśny mech”, który swój piękny, zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił to na prawdę wart jest spróbowania. W moim torcie pomiędzy zielonym warstwami znalazły się galaretki z truskawkami i brzoskwiniami. Dzięki temu tort zrobił się kolorowy, owocowy i bardzo przyjemny w smaku, dlatego polecam go na urodziny dziecka. Mój(...)solenizant skończył 4 lata :) ach… CIASTO ZE SZPINAKIEM: 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 250 g szpinaku świeżego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia GALARETKA TRUSKAWKOWA: 450 g truskawek mrożonych 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru GALARETKA BRZOSKWINIOWA: 480 g brzoskwiń z syropu

https:KKuchniaMniam
Kruche z jabłkiem i pianą 153

Kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się „Kruche z owocami i pianę”. A więc pierwszy raz zrobiłam je z wiśniami i niestety okazało się, że soczyste owoce się nie nadają. Spód po kilku godzinach cały podmókł, dlatego(...)jeżeli będziecie chcieli użyć innych owoców niż jabłka miejcie to na uwadze. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja, czy bardziej tradycyjna szarlotka? Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji

KuchniaWeDwoje.pl
Makowiec z kruszonką, na cieście kruchym 195

Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie  mocno aromatyczną masę makową,  z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Może się skusicie? Składniki(...)ciasto: 200 g mąki pszennej (typ550) 80 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (używam bakalii i przypraw firmy Skworcu ) 100 g zimnego masła 2 żółtka Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 35 g zimnego masła 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy makowej: 200 g maku 120 g cukru 100 g rodzynek (u mnie

Smak mojego domu
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 395

lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni

Kulinarne Inspiracje
Ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem 143

Jesień, to sezon na jabłka i nawet nie wyobrażacie jak jest wstyd przyznać, że tylko na początku listopada upiekłem pierwsze ciasto z jabłkami w sezonie. Było to ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem. Solony karmel już od dawna jest bardzo uwielbianym przez mnie składnikiem i to właśnie on czyni z prostego ciasta wyborny deser. Przygotowanie tego ciasta, to dosłownie(...)chwila czasu, a wypiek tak przypada wszystkim do gustu, że znika naprawdę szybko.  Te ciasto naprawdę spodoba się osobom, które lubią gdy w cieście jest więcej jabłek, niż ciasta. Lecz wiadomo, że w ciastach z dużą ilością jabłek często powstaje zakalec... Z tym ciastem tego nie będzie! Wystarczy pamiętać, aby użyć jabłek bardziej suchych, które pasują do wypieków

Kuchnia Łukasza
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 334

zlikwidować. Nie chciałam, aby te przepisy gdzieś się zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało(...)mnie w lodówce na czarną godzinę. Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam robić sama ciasta francuskiego. Przeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone. Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 238

zlikwidować. Nie chciałam, aby te przepisy gdzieś się zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało(...)mnie w lodówce na czarną godzinę. Muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam robić sama ciasta francuskiego. Przeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone. Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują

Kuchnia MagdaLeny