pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ciasto powinno być naprawdę delikatne i cienkie , żeby nie zdominowało smaku dodatków. Krem przygotowałam na bazie białej czekolady i śmietany oraz dżemu z pomarańczy. Choć lista składników jest krótka, to zapewniam(...)efekt jest wspaniały i smakowity, a wykonanie szybkie i łatwe. Ciasto możecie zagnieść dzień lub dwa przed pieczeniem owinięte w folię spożywczą i przechować w lodówce, lub zamrozić , ciasto w zamrażalniku może spędzić nawet do trzech miesięcy! Drugą opcją jest upieczenie spodów do mazurka na dwa lub trzy dni przed podaniem, należy tylko dobrze je przechować. Po upieczeniu i całkowitym
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Bułki makowe Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast jest makowiec . Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo po prostu boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia. To oczywiście czasami zdarza się i to nawet(...)makowe, są wspaniałą alternatywą dla klasycznego makowca, przygotujecie je w bardzo łatwy sposób i co ważne przygotujecie je błyskawicznie. Smak bułeczek jest wspaniały i niczym nie ustępuje klasycznym makowcom, ciasto jest delikatne, puszyste i pachnące cynamonem. Zwieńczeniem bułeczek jest lukier cytrynowy. Ciasto na bułeczki można przygotować dzień przed pieczeniem, a przez noc przechować je w lodówce , aby następnego dnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem malin. Co jest ważne w tym przepisie, łatwy i szybki do przygotowania :)Ciasto ptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym(...)przepiec , spieczone blaty będą chrupiące co może być problemem przy porcjowaniu i jedzeniu. Pamiętajcie o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba pilnować czasu pieczenia, kiedy wierzch ciasta zarumieni się, a góry urosną to znak, że ciasto jest gotowe. Print Karpatka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna i prosta karpatka z lekkim kremem
SprawdzonaKuchnia.plKruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką na dużą blachę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, to pyszny sezonowy wypiek. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość cukru(...)cieście. Rabarbar można wymieszać z owocami (na przykład truskawkami lub malinami) albo dżemem (dobrze smakuje z malinowym lub truskawkowym). Pieczenie ciasta z rabarbarem możecie rozłożyć na dwa etapy. Samo ciasto kruche możecie zagnieść dzień wcześniej - chłodzone przez dłuższy czas ma po upieczeniu najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Drugiego dnia wystarczy przygotować warstwę bezy i rabarbaru. Ciasto do naszego kruchego placka
Lekcje w kuchniKeto ciasto rabarbarowo – truskawkowe Niech żyje rabarbar! Oto kolejne tegoroczne ciasto z rabarbarem w moim wykonaniu. No ale kiedy przygotowywać ciasta z tym owocem jak nie teraz? Tym razem ciasto ma wyjątkowo odświętny charakter, ponieważ była ku temu wyjątkowa okazja. Chodzi mi oczywiście o wczorajszy Dzień Matki. W związku z tym postanowiłam ukręcić coś bardziej fikuśnego niż za ostatnim(...)razem, chociaż keto kostka rabarbarowa i tak wzbudziła spore zainteresowanie, więc mniemam, że można określić ten przepis mianem atrakcyjnego. Ciasto z rabarbarem na różne sposoby Wydaje mi się, że fajnie czasami złamać schemat i wyjść poza standardy jeśli chodzi o tradycje kulinarne. Jakie jest bowiem standardowe skojarzenie na hasło „ ciasto z rabarbarem ”? Zazwyczaj jest to kruche ciasto z nadzieniem rabarbarowym
Modern Cave Girlrabarbarem pojawiła się u mnie pierwszy raz. Mam na myśli taką wersję podstawową, klasyczną, a nawet rustykalną. Wcześniej takiej nie robiłam i już wiem, że mogę żałować Składniki?? Ciasto kruche i rabarbar. Koniec składników Oczywiście, że można zamienić rabarbar na inne owoce. Wiem, że nie każdy za nim przepada. Ale to połączenie słodkiego i kruchego ciasta, z lekko kwaskowatym rabarbarem(...)jest naprawdę wyśmienite. PS. W końcu zdecydowałam się na zrobienie prawdziwego kruchego ciasta, czyli bez jajka. No i powiem wam, że chyba znalazłam wersję idealną Tarta z rabarbarem składniki na tortownicę o średnicy 19 cm: Ciasto kruche: 150 g mąki 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 500 -600 g rabarbaru łyżka lub dwie cukru ( w zależności
RelaxtimeSłodkie roladki z ciasta francuskiego z powidłami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasta, ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Zawsze możemy ekspresowo przygotować(...)coś apetycznego i pysznego zarówno na słodko jak i wytrawnie. Słodkości na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można do niego dodawać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdza w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière , czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie(...)kształt karpatki, był dla mnie bardzo atrakcyjny. Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj . Print Ciasto parzone – przepis podstawowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka
SmartBake.plMurzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy , smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika Poniższy przepis jest bardzo podobny do przepisu na Brownie . Jednak oryginalne brownie nie zawiera proszku do pieczenia, a wzbogacone jest o zawartość ciemnej rozpuszczonej czekolady . Dzięki temu jest bardziej wilgotne. Przepis dostałam od kochanej szwagierki(...)połączą się poprawnie. Żółtka jaj dodajemy zawsze do lekko schłodzonej masy. Żółtka + gorące masło = zakalec. Wszystkie składniki muszą być w takiej samej temperaturze – pokojowej . Kolejną zasadą przy ciastach tego typu jest to, że cista nie możemy długo mieszać . Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate , ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces
SmartBake.plWitam kochani, dziś chcę Was zaprosić na kolejne rewelacyjne ciasto. Jest to przekładaniec kakaowy z miodowym środkiem, całość przełożona jest masą budyniową na gorąco i polana polewą czekoladową. Ciasto jest idealne na święta, czy rodzinne spotkania. Bardzo elegancko wygląda i wręcz rozpływa się w ustach a z dnia na dzień jest coraz lepsze. Polecam i zapraszam po przepis(...)około 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -250ml mleka -100ml oleju -400g mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka kakao CIASTO MIODOWE -1 szkl mąki pszennej -1 jajko -1,5 łyżki cukru pudru -2 łyżki miodu -0,5 łyżeczki sody -40g masła MASA -1000ml mleka -2 budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem troszkę je przyprawię. Upiekłam je wczoraj w nocy – skończyło się piec dokładnie o 22, z miejsca mój mąż spałaszował 3 kawałki, więc myślę że dość smaczne :). W pracy też wszystkim smakowało. Ciasto polałam(...)rozpuszczoną czekoladą białą, żeby je delikatnie posłodzić. Myślę że to ciasto, idealnie nadaje się dla dzieci, bo to prawie same gruszki, tyle że pieczone :) Składniki na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki – lepsze z serkiem
moj przepis napropozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze(...)ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu
moj przepis namojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych(...)śmietanka, w wersji odchudzonej oczywiście można dodać jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę 37×25 cm 1 i 1/2 szklanki wody 200 gr masła
moj przepis na