Dzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę 37×25 cm 1 i 1/2 szklanki wody 200 gr masła
moj przepis naróżnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis namojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem troszkę je przyprawię. Upiekłam je wczoraj w nocy – skończyło się piec dokładnie o 22, z miejsca mój mąż spałaszował 3 kawałki, więc myślę że dość smaczne :). W pracy też wszystkim smakowało. Ciasto polałam(...)rozpuszczoną czekoladą białą, żeby je delikatnie posłodzić. Myślę że to ciasto, idealnie nadaje się dla dzieci, bo to prawie same gruszki, tyle że pieczone :) Składniki na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki – lepsze z serkiem
moj przepis napropozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest warstwa ciasta, a na samej górze(...)ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez 15 min w robocie z hakiem, do momentu
moj przepis namojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych(...)śmietanka, w wersji odchudzonej oczywiście można dodać jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto(...)użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę 37×25 cm 1 i 1/2 szklanki wody 200 gr masła
moj przepis naróżnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis naCiasto metrowiec to klasyk z lat wcześniejszych. Często gościł na naszych stołach przy okazji różnych świąt czy imprez okolicznościowych. Dziś podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to ciasto które pochodzi z notesu mamy z jej lat młodości :). W moim rodzinnym domu to ciasto często gościło na naszym stole. Czasem lubię powrócić smakowo do tamtych chwil :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)ciasto: 4 jajka L 8 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 8 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na II ciasto: 4 jajka L 8 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 8 łyżek oleju
Blog kulinarny S9.PLBabka piaskowa Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę piaskową najczęściej piekę w zwykłej keksówce, jako szybkie ciasto na niedzielę i obsypuję cukrem pudrem. To najlepszy przepis na ciasto piaskowe, jaki znam. Jest pyszne i łatwe do przygotowania, idealne na każdą okazję. Babka(...)pszennej i mąki ziemniaczanej ma jeszcze dwie zalety. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do transportu, jeśli wybieramy się w odwiedziny. Babka piaskowa wilgotna i pyszna, najlepsze ciasto do kawy i herbaty. Babka piaskowa wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. proporcje na keksówkę o wymiarach 25x10 cm lub forma z kominem o średnicy
Cztery FajeryPyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, tak wiosennie, jest bardzo smaczne, owocowe, kremowe, pyszne. Zamiast puree z mango można dać puree z markui lub z innych owoców. Puree z mango można kupić w sklepach internetowych lub dużych supermarketach (dość często w puszkach). Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne. Polecam! Zmodyfikowany(...)przepis ze strony haps . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia Składniki: Spód: 200g sucharków 260g kremu czekoladowego do chleba (użyłam nutelli) Masa serowa: 500g serka mascarpone – schłodzonego 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 150ml mleka 15g żelatyny 7-8 łyżek
Mała CukierenkaKostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku! Składniki: Ciasto czekoladowe: 2/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)500g) 4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 60g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) 60ml śmietanki kremówki 1/3 szklanki mocnej herbaty *** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** W misce miksera ubijamy jajka
Blog z Apetytemmąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Czy możemy powiedzieć, że ciabatta to łatwy i szybkie pieczywo? I tak, i nie. Najważniejsze to wyrobić sobie technikę, bo ciasto na ciabattę to mokra i lepka masa, nad którą trzeba zapanować. Do formowania ciabatty polecam plastikowe lub metalowe skrobki do ciasta, są bardzo przydatne. Jedną z trudności może(...)okazać się również transport wyrośniętego ciasta na rozgrzaną blachę. Jak sprawnie zsunąć ciabatty na gorącą blachę? Możecie wykorzystać inną, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również, tak jak ja poprosić męża o specjalna deseczkę. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się idealnie, polecam. Dlaczego nazywam
Tajemnice SmakuPowoli nadchodzi czas na kompletowanie świątecznego menu. Ja baaaardzo polecam wam ten piernik sułtański. Jest niesamowicie smaczny. Blaty ciasta piernikowego przełożone kremem u mnie wersji orzechowej, a słodycz ciasta złamana jest kwaskowymi powidłami. Możemy upiec go kilka dni a nawet ponad tydzień wcześniej i przełożyć 1-2 dni przed Świętami. Wahacie się nadal? Wśród znajomych zebrał bardzo pozytywne recenzje(...)mleka to dla mnie jakiś kosmos. Dałam jedną szklankę a i tak krem był słodki i następnym razem dam 2/3 szkl. cukru. Dodałam do ciasta również kakao, żeby to ciasto było bardziej kolorystycznie piernikowe. Przepis według Oliwii jest na blachę 25×40 cm. Pieczemy dwa blaty o takich wymiarach a następnie tniemy je w poprzek. Ja jakoś
Mieszam w GarnkuLubię zrobić w kuchni wszystko sama. Jak mnie najdzie, to rzucam się na robienie ciasta francuskiego, wałkuję kilogramy masła, wałkuję i wałkuję, zaczynam płakać, mówić brzydkiem słowem i gratulować sobie pomysłowości. Klnę i robię, ciasto nie wychodzi, klnę jeszcze bardziej. Właśnie takie sytuacje powodują, że dobrze mieć w lodówce lub spiżarce gotowce. To bzdura, że jak użyjecie gotowego ciasta francuskiego(...)zmiennego humoru Premiera Jak Będziecie Skakać To Narodowa Kwarantanna, lub na wypadek nagłej ochoty na „coś bym zjadł/ła, ale za cholerę nie wiem co”. Zawsze trzymam w zamrażarce ciasto francuskie i ciasto filo. Oba nadają się i do słodkich i do wytrawnych rozwiązań. Ciasto francuskie z przesmażoną cebulą, pieczarkami i serem niejednokrotnie było szybkim obiadem lub kolacją na ciepło
ladykitchen