ciasto - 161133 przepisów (strona:216/10743)

Biała pizza z cukinią 37

pizza czy też pizza bianca , podobnie jak pizza z sosem pomidorowym cieszy się w moim domu sporym powodzeniem. Robię ją równie często jak tradycyjną pizzę z sosem z pomidorów . Ciasto na białą pizzę jest identyczne jak ciasto na pizzę z sosem , różnica pomiędzy tymi dwoma pizzami leży oczywiście w samym sosie. Sos pomidorowy w białej pizzy zastąpiony jest kwaśną śmietaną(...)rewelacyjnie sprawdzają się na białej pizzy . Należą do nich takie połączenia jak pieczarki i szynka , ricotta i szpinak oraz szynka parmeńska i rukola. Przygotowanie pizzy bianca zaczynam od zrobienia ciasta. W zależności od tego ile mam czasu, robię albo ciasto ekspresowe albo ciasto długo dojrzewające. Dobre ciasto na pizzę to więcej, aniżeli połowa sukcesu, gdyż od tego jakie mamy ciasto

MeCooks
Ciasto parzone – przepis podstawowy. 25

Ciasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière , czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie(...)kształt karpatki, był dla mnie bardzo atrakcyjny. Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj . Print Ciasto parzone – przepis podstawowy SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda Prep Time 15 minutes Cook

SmartBake.pl
Murzynek – pysznie kakaowy :) 30

Murzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy , smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika Poniższy przepis jest bardzo podobny do przepisu na Brownie . Jednak oryginalne brownie nie zawiera proszku do pieczenia, a wzbogacone jest o zawartość ciemnej rozpuszczonej czekolady . Dzięki temu jest bardziej wilgotne. Przepis dostałam od kochanej szwagierki(...)połączą się poprawnie. Żółtka jaj dodajemy zawsze do lekko schłodzonej masy. Żółtka + gorące masło = zakalec. Wszystkie składniki muszą być w takiej samej temperaturze – pokojowej . Kolejną zasadą przy ciastach tego typu jest to, że cista nie możemy długo mieszać . Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate , ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces

SmartBake.pl
Zakalec Ciasto Truskawkowe 42

Zakalec – to słowo, które kojarzy się z powtarzającą się sytuacją w kuchni. Kto nie doświadczył momentu, kiedy wyciągając swój wypiek z piekarnika, zamiast pięknie wyrastniętego ciasta, zobaczył, że jego środek jest kleisty i nieupieczony ❓ To właśnie zakalec. Przyczyn powstawania zakalca może być wiele, ale najczęściej wynika to z nieprawidłowych proporcji składników lub zbyt krótkiego lub długiego czasu pieczenia. Zakalec Ciasto(...)Truskawkowe Ciasto bez wyrównania temperatury lub miksowanie składników zbyt długo również może wpłynąć na powstanie zakalca. Ale co zrobić, gdy już mamy ten niechciany efekt ❓Czy musimy wyrzucić całą partię ciasta do kosza❓ Na szczęście nie❗ Istnieją sposoby na ratowanie zakalca. Zakalec Jednym z nich jest dodanie do ciasta łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, a także podpieczenie

RafalCook
Ciasto Skubaniec 47

Ciasto Skubaniec znane też pod nazwą ciasto Pleśniak – znacie ten klasyczny, polski deser? Kruche ciasto z domowym dżemem (najlepszy chyba kwaśny porzeczkowy) i bezą. Znacie? Myślę, że na pewno Znika w mgnieniu oka! Polecam PRZEPIS CIASTO SKUBANIEC Składniki: ciasto: 3 szkl mąki 250g masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao beza(...)białek 2/3 szkl cukru dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki Jak zrobić ciasto skubaniec: Wszystkie składniki na ciasto przesiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części – jedną z nich zagnieść z kakao. Wszystkie 3 części ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić pół godz w lodówce. Blachę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć

Dorota Smakuje
Ślimaczki z ciasta francuskiego 41

Drobne kąski z ciasta francuskiego nadziewanego kremowym serkiem śmietankowym, szynką i serem żółtym. Ślimaczki to absolutny hit każdego spotkania towarzyskiego. Sama przygotowuję je czasem nawet w ramach kolacji, czy przekąski z ciągu dnia. Wszyscy bardzo lubimy takie smakołyki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wyszło mi równo 20 sztuk ślimaczków. Kroję je dość cienko na grubość około 1,5 centymetra(...)kilka minut dłużej. Pod koniec pieczenia powinny być lekko rumiane, jednak zwróć uwagę by nie przypiekły się zbyt bardzo. Koniecznie zerknij też na przepis na imprezowe parówki w cieście francuskim . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kąski z ciasta francuskiego z serem żółtym i szynką 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie

ProstePesto.pl
Ciasto tiramisu 37

Ciasto tiramisu. Lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe. Ciasto tiramisu To lekkie ciasto biszkoptowe jest wilgotne i rozpływa się w ustach, dzięki dużej zawartości kawowego ponczu. Ciasto tiramisu to nic innego jak blaty biszkoptowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Całość smakowo bardzo mocno zbliżona do włoskiego deseru tiramisu. Śmiało możesz ukroić sobie większy kawałek.  Ciasto tiramisu Ciasto(...)zaparzonej kawy - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: - biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się - 200 g słodkiej śmietany 30-36% - kakao do posypania Ciasto tiramisu Ciasto tiramisu Jak zrobić ciasto tiramisu? Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodawaj powoli cukier, kolejno

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto na zimno z kaszą manną i galaretką. 48

Ciasto na zimno z kaszą manną i galaretką. Szukasz prostego, słodkiego i zdrowego ciasta bez pieczenia ? Polecam Ci to ciasto z kaszą manną , z dodatkiem kakao i galaretką to ten przepis jest dla Ciebie! Kto by pomyślał, że ciasto z dodatkiem kaszy manny może być tak smaczne?! Delikatne, wilgotne i zdrowe. Znakomity deser dla dzieci. Ciasto, które jest powszechnie kochane(...)Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż herbatnikami, przelej ciepłą masę, wyrównaj i na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników. Gdy galaretka jest gotowa przelej ją na herbatniki. Ciasto wsadź do lodówki na całą noc. To co uwielbiam w tym przepisie, to to, że jest tani w przygotowaniu, jest to ciasto na zimno i wypełnione kaszą manną , kakao i galaretką

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Snickers 96

Zapraszam Was po mój sprawdzony przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Jest to ciasto wzorowane na znanym batoniku z dużą ilością masy karmelowej i orzeszkami. Jest to ciasto bez pieczenia, wiec możemy je przygotować szybko i w prosty sposób. Snickers to pyszne batoniki uwielbiane przez większość osób, a teraz możesz cieszyć się nimi w nowy sposób dzięki ciastu Snickers(...)zaspokojenie apetytu na słodycze. Dzięki warstwom dekadenckich kawałków snickersa, kremowego lukru i chrupiących okruchów z pewnością zadowoli wszystkich przy stole. W kilku prostych krokach będziesz w stanie zrobić własne ciasto Snickers bez pieczenia w domu. Polecam przeczytać przepis do końca, podaję w nim wiele ciekawych wskazówek i porad. Jeśli szukasz prostych ciast bez pieczenia, które można w prosty sposób przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie trójkąty z pieczarkami 63

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto francuskie. Głównym powodem jest jego cudowny smak i kruchość. Kolejną jego zaletą jest to, że z jego dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań, przekąsek i deserów i to w ekspresowym tempie. U mnie w lodówce zawsze leży jeden egzemplarz, który wykorzystuję w sytuacjach, kiedy niespodziewanie odwiedzą nas znajomi, czy kiedy najdzie mnie ochota(...)coś słodkiego.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono. U mnie w domu tym razem zagościły pyszne francuskie trójkąty z pieczarkami. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju imprezach domowych, czy innych okazjach. Takie trójkąciki z ciasta francuskiego można również zabrać ze sobą

Przepiski.pl
Ciasto bez pieczenia z krówką 48

Ciasto bez pieczenia z krówką może być ciastem bez pieczenia. Muszę się tu wytłumaczyć. Pierwotnie miało być totalnie bez pieczenia, to oznacza, że na spód wykładamy warstwę herbatników. Ja jednak w ostatniej chwili wymyśliłam sobie, że chcę mieć na spodzie coś grubszego, dlatego zrobiłam ciasto kruche. Ale myślę, że spokojnie można to ciasto w tym przypadku traktować jako ciasto(...)pieczenia. A słuchajcie wyszło genialne. Budyniowo maślany krem, warstwa krówkowa (kajmakowa) pomiędzy herbatnikami, a do tego jeszcze warstwa powideł malinowych i czekolada w polewie. Rewelacyjne połączenie. Ciasto potrzebowało w lodówce 3 godzin. Oczywiście im dłużej stało tym było smaczniejsze, ale zapewniam, że to ciasto za długo nie postoi Ciasto bez pieczenia z krówką, przepis na foremkę

Relaxtime
Tarta z szynką na cieście francuskim 70

Niespodziewani goście? Tarta z szynką na cieście francuskim to bardzo łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Dosłownie w kilka minut przygotujesz całość, a potem możesz spokojnie siedzieć i rozmawiać z gośćmi czekając aż tarta się upiecze. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/tarta-z-szynka-na-ciescie-francuskim-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/tarta-z-szynka-na-ciescie-francuskim-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)/2022\/11\/tarta-z-szynka-na-ciescie-francuskim-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["ciasto francuskie (ok p\u00f3\u0142 rolki),\r","3 jajka,\r","200ml \u015bmietanki 12%,\r","gar\u015b\u0107 tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego,\r","p\u00f3\u0142 cebuli szalotki,\r","2 kabanosy,\r","10 plasterk\u00f3w szynki i\/lub boczku,\r","10 pomidork\u00f3w koktajlowych.\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka"],"name":"Tarta

Bardzo Gruby Smok
Jak przechowywać ciasta, aby dłużej były świeże? Sprawdź nasze sposoby 42

Zdarza się, że przeszacowujemy apetyt naszych gości i przyrządzamy zbyt dużo jedzenia, które zalega później w lodówce. Szczególnie kłopotliwe bywa to w przypadku ciast. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym mogą one dłużej zachować świeżość. Przekonaj się, na czym dokładnie polegają. Jak długo można przechowywać różne ciasta? Nic nie zastąpi smaku świeżych wypieków. Rzadko zdarza się jednak, aby rodzina rozprawiła(...)się z całą blachą ciasta na raz. Jak długo i gdzie należy je przechowywać? To zależy: Ciasta przekładne kremem trzymamy w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Serniki również należy trzymać w lodówce. Zachowują świeżość do około 4 dni. Najkrótszy termin przydatności do spożycia mają ciasta ze świeżymi owocami . Należy je przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż

Słodkie okruszki
Ciasto Hultaj z marmoladą – wilgotne, mięciutkie i przepyszne 53

Ciasto Hultaj to wyjątkowo mięciutki i wilgotny wypiek przełożony kremem z bitej śmietany i marmoladą. Całość jest pyszna, słodka i rozpływająca się w ustach. Takie ciasto sprawdzi się zarówno jako deser do popołudniowej kawy, jak i na większych i mniejszych rodzinnych uroczystościach.   Składniki na ciasto Hultaj z marmoladą: 4 jajka rozmiar L 200 g cukru (szklanka) 4 łyżki marmolady(...)Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 5 łyżek mleka garść płatków migdałów do posypania   Dodatkowo: 500 g marmolady wieloowocowej 200 g herbatników kakaowych   Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez

e-PrzepisyKulinarne