podczas transportu produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto(...)farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się
Nerds KitchenNiech moc rabarbaru będzie ze mną! Ciasto na niedziel ę wie co dobre! Gdy tylko rozpoczął się sezon rabarbaru , natychmiast padł w naszej weekendowej akcji pomysł Rabarbarowych wypieków . Rabarbar więc dzi ś u mnie rządzi! :) A rządy swe rabarbar sprawuje w postaci wypieku półkruchego z nadzieniem rabarbarowym , pod b u dyniow ą pie rzynką i lekkim przykryciem z tartego ciasta(...)marginesie, zainteresowanych różnicą między ciastem kr uchym a półkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki
Grunt to przepis!Rabarbar to po nowalijkach zwiastun wiosny. Tyle jest przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, że nie wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno. Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Lubię(...)bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek. Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową. Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej Do kruszonki zamiast
Mieszam w Garnkuznam osoby, która w swoim życiu nie zjadłaby przynajmniej kilku pizz. Oczywiście, pizza pizzy nie równa. Dużo zależy od ciasta, z jakiego jest wykonana. Jedni lubią puszyste inni preferują cieńsze. Nie będę mówić, że pizza włoska jest najlepsza, bo tak nie uważam. Byłam tam, jadłam pizze w kilku miejscach. I nie chodzi tu o profanację pizzy przez Polaków. Podobno dodajemy(...)zbyt dużo dodatków. Idzie tutaj o ciasto. Niezależnie czy jesteście w Polsce, we Włoszech, Hiszpanii czy na Krecie, można zjeść dobrą pizzę. Ten przepis jest dla osób lubiących puszyste ciasto (nie takie jak we włoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska
Mieszam w Garnkumąka Link do filmu z przygotowania Bagietek domowych : https://www.youtube.com/watch?v=fIkvRSs0s9w Przygotowanie : Link do wpisu z przykładowym zakwasem który można użyć do tych bagietek : http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/02/zakwas-pszenny-z-jogurtem-16-dniowy.html Ciasto na bagietki można przygotować robotem lub ręcznie ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Do miski wlewam letnią wodę dodaję zakwas i mieszam(...)długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu dodaję mąkę i sól i dokładnie mieszam łyżką po wstępnym połączeniu składników , ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i delikatnie wyrabiam dłonią około 2 minut – ciasto jest dość luźne Tak wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , miskę przykrywam folią spożywczą i odstawia w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze Chlebmojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 gr zimnego masła 1/4 – 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego (w zależności od tego jak bardzo słodkie ciasta lubicie, ja dałam 1/4 szklanki) 3 żółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić
moj przepis naDzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest(...)different that usual, it is a mix of wheat flour and whole wheat flour. In my opinion this version is not only healthier, but more important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego
Martyna Cooksznikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :) Zakwas dla znajomych jest niczym innym jak częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko(...)dosypać więcej mąki . I najlepiej użyć do tego mąki razowej , bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać, że ciasto , którym chcemy obdarować znajomych nie powinno zawierać dodatków w postaci ziaren, płatków i bakalii . Swój chleb możemy posypać ziarnami na wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego, że ja bardzo lubię cienkie ciasto, powiedziałabym nawet supercienkie. Najważniejsze na pizzy są dla mnie składniki! W moim przypadku również ciasto jest(...)different that usual, it is a mix of wheat flour and whole wheat flour. In my opinion this version is not only healthier, but more important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego
Martyna Cooksjeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe musi kilkakrotnie rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie(...)słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale 650 też może być) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli (dałam niepełną
Pełny talerzistnieje idealne ciasto? Tak jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam ich nie brakuje :* SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ(...)opakowaniu, ale ZALEWAMY JĄ 300ml wody! (nie 500ml) WYKONANIE JABŁKA: 1) Obieramy. 2) Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy białka od żółtek. 3) Opłukaną fasolę dodajemy do jogurtu, miodu, żółtek. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. 4) Białka ubijamy
fitolarun.blogspot.comdojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur: od chrupiącego ciasta, przez kremowe nadzienie, do soczystych, pieczonych owoców. Zgłodnieli? Corvo zaprasza do kuchni! Zobacz, jak tartaletki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 239 kcal(...)białka | 25 g węglowodanów | 14 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min) Jeśli mamy migdały w całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci
Nerds KitchenSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyki cukru 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku(...)schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę - zagniatamy ciasto. Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 2 / 3 jasnego, zaś do 1 / 3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde
Ciastka - domowe słodkościEvery Cake You Bake // tortownica 22-26cm ~450g mąki (u mnie 300g pszennej T450 i 150g pszennej razowej T2000) ~180ml mleka ~4 żółtka (jedno białko zachowujemy do smarowania ciasta, przepisy na wykorzystanie nadmiaru białek znajdziesz TUTAJ ), ~30g świeżych drożdży ~30g miękkiego masła ~70g cukru ~szczypta soli, ~250-300g domowej masy makowej Robimy zaczyn - drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy(...)minut w ciepłym miejscu. Następnie na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtka, zaczyn i masło i dolewając po mału mleko wyrabiamy ciasto. Nie wlewajcie na raz całego mleka, ponieważ może się okazać, że 180ml to będzie za dużo. Gdy ciasto będzie już elastyczne i gładkie, nie będzie przyklejać się do stolnicy, wkładamy je do miski
chili & sugarnoworoczny. Jego ''świetność'' polega na prostocie, a zarazem na tym, że nie jest mdły i z każdym kolejnym kawałkiem chce się go więcej i więcej i więcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)wbijamy w suchy, czysty garnek lub miskę, w której będziemy potem ubijać z nich pianę, natomiast żółtka dodajemy PO JEDNYM do masy czekoladowej i za każdym razem wmiksowujemy w ciasto. Gdy wszystkie żółtka są już wbite to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane na drobno migdały (ja je zblendowałam). Wszstko miksujemy na jednolitą masę. Pianę z białek
Jedzeniomania