cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych jak bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków(...)dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta podczas wałkowania. Kolejny etap to ciasto półfrancuskie. Wszystkie składniki (oprócz masła, które cały czas się mrozi) mają być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy do temperatury 37°C. Drożdże
mojewypiekiinietylkoKruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepisy Thermomix. Przepisy na Thermomix. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii 200 g schłodzonego masła 3 żółtka nadzienie: 500 g rabarbaru 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru(...)mleka 40 g cukru 2 łyżki cukru wanliowego dodatkowo: cukier puder Przepisy Thermomix. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Wykonanie: Wykonanie cukru waniliowego w Thermomix: Do naczynia Thermomix wsypujemy 300 g cukru. Dokładamy 1 laskę wanilii. Miksujemy czas 40s/obr.10 . Gotowy cukier waniliowy przesypujemy do słoika i zakręcamy. Wykonanie ciasta kruchego: Masło kroimy na kilka części. Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie
Themo przepisySkładniki: CIASTO: 1/3 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant; 1/3 szklanki + 1/4 łyżeczki białego cukru; 1 i 1/3 szklanki pełnotłustego (tj. 3,2 %), ciepłego mleka (o temperaturze 40 - 45 stopni C); 5 łyżek miękkiego masła; 1 duże jajo (klasy L) w temperaturze pokojowej; 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)szklanki mąki pszennej (patrz Uwagi do przepisu, punkt 2). DODATKOWO: Mąka pszenna do podsypania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta; 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania rozwałkowanego, wyrośniętego ciasta; 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu upieczonych rogalików; Blacha z wyposażenia piekarnika lub 2 blachy o wymiarach około 23 x 33 cm; Papier do pieczenia lub masło do wysmarowania blach
Gospodyni Miejskazbliżający się weekend mam dla Was super przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne, w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników(...)Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Kulinarne przygody GatityCiasto rosło i rosło, że niemalże wyspacerowało z blachy! :) W ramach treningu przed-wielkanocnego, piekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego(...)wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego
Grunt to przepis!osłodzić każde święta również zbliżającą się małymi krokami Wielkanoc. Oczywiście stanie na wysokości zadania również podczas rodzinnych przyjęć czy też jako popołudniowy deser w trakcie leniwego weekendu. Dwa kruche ciasta przełożone masą jabłkową i kremem orzechowym wzbogacone o czekoladową polewę i lukier, który spełnia funkcję dekoracyjną ciasta. Chyba nie muszę namawiać do spróbowania? :) Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24(...)Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 380 g mąki pszennej tortowej, przesianej 150 g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka pomarańczowa Krem orzechowy: 200 g orzechów laskowych 1/2 szkl gorącego mleka 300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 100 g maślanych herbatników
Nastoletnie WypiekanieCiasta z owocami jak dla mnie są najlepszymi ciastami na świecie. Nie dbam o to jakie owoce w nich są ani jaka baza, samo połączenie tych dwóch jest dla mnie czymś niezastąpionym. Ciasto czekoladowe z wiśniami W domu niestety mam mały problem. Mój chłopak nie lubi dwóch rzeczy: rodzynek i ciast z owocami. Jeśli piekę ciasto, w którym jest chociażby(...)minimalna ilość owoców to wiem, że całe będzie moje do zjedzenia Chyba, że kawałki owoców są wyjątkowo duże, wtedy mój chłopak przemaga się w sobie, wybiera je z ciasta i część bez owoców zjada. O dziwo, szarlotkę je. Jako jedyną. Czasami nie rozumiem tej jego owocowej awersji. Ciasto, na które przepisem chcę się z Wami podzielić upiekłam po raz pierwszy
mecooksCiasta z owocami jak dla mnie są najlepszymi ciastami na świecie. Nie dbam o to jakie owoce w nich są ani jaka baza, samo połączenie tych dwóch jest dla mnie czymś niezastąpionym. Ciasto czekoladowe z wiśniami W domu niestety mam mały problem. Mój chłopak nie lubi dwóch rzeczy: rodzynek i ciast z owocami. Jeśli piekę ciasto, w którym jest chociażby(...)minimalna ilość owoców to wiem, że całe będzie moje do zjedzenia Chyba, że kawałki owoców są wyjątkowo duże, wtedy mój chłopak przemaga się w sobie, wybiera je z ciasta i część bez owoców zjada. O dziwo, szarlotkę je. Jako jedyną. Czasami nie rozumiem tej jego owocowej awersji. Ciasto, na które przepisem chcę się z Wami podzielić upiekłam po raz pierwszy
mecooksNaprawdę bardzo dobre ciasto, które pochodzi z książki Siostry Anastazji "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą(...)najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 23 x 33 cm Ciasto orzechowe: 7 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 140 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy
kruche babeczkiKręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu(...)śmiało może postać w lodówce kilka dni. Polecamy Wam rybę po grecku w tej wersji -jest efektowna i smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież
Niedzielny kucharzPyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z synem. Ostatnio właśnie bawimy się w takie wymyślanki :-) Ciasto puszyste bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku życzę wszystkim :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto jasno: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej(...)jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto
kruche babeczkidobrze odciśniętej kapusty kiszonej około 60 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około 150 g) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, kminek olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 250 ml letniego mleka 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)kapustę, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 10 minut – sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Farsz jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki, około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże
Uwaga Babcia GotujeChyba nie sposób nie zauważyć, że często wracam do tradycyjnych śląskich wypieków i deserów, dlatego też nie mogłam zapomnieć o chyba najbardziej znanym śląskim cieście - Kołoczu (Kołaczu). Ciasto te gości na stołach i na co dzień, i od święta, często jest także kojarzone z weselem. Tak się u nas przyjęło, że rodzice(...)pary młodej dzielą się kołoczem, by podzielić się szczęściem z bliskimi i znajomymi. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki 20 dag cukru szczypta soli 400 ml mleka 90 g masła 1 jajko
My sweet a life