Tegoroczna jesień obdarowała nas mnóstwem orzechów i choć już wiosna za pasem, ciągle kombinuje do jakich ciast je wykorzystać. Ostatnio padło na tego przekładańca właśnie. Orzechy skryły się tutaj pomiędzy płatami ciasta półkruchego( ciekawostką w nim jest brak dodatku cukru). Masa kokosowa podkreśla bakaliowy smak ciasta, a żeby nie było za słodko- w ciachu pojawiła się galaretka porzeczkowa domowej roboty(...)która wprowadza element kwaskowy. Ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki na ok. 20 minut- masa kokosowa zmięknie( gdyż moim zdaniem jest ciut zbyt zbita). Nie jest nadto słodkie, ani kremowe, doskonale sprawdzi się więc jako ciacho na stół, na dłuższe przyjęcie, bez obaw o „rozpuszczenie się kremu” czy utratę świeżości. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu to ciacho
Domowe ciastaKarnawał nie może obejść się bez przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład: Drożdżówki na słono Oponki z ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję(...)niż ciasto drożdżowe, ma w sobie puszystość ciasta drożdżowego i chrupkość ciasta kruchego, czyli ciasto krucho drożdżowe łączy w sobie najlepsze cechy obydwu typów ciast. Nadzienie do roladek składa się z zaledwie 3 składników oraz ketchupu, a ketchup w lodówce ma każdy. ;) Ciasto krucho drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
MamaOskarkaZapraszam na czekoladowe ciasto z suszonymi figami. Ciasto z suszonymi figami jest mocno wilgotne i pyszne. Uwielbiam figi i świeże i te suszone. Dzisiejszy przepis na ciasto z figami powstał przy użyciu suszonych fig, które namoczyłam w korzennym kompocie z dodatkiem rumu. Ciasto z figami piekę często i za każdym razem inne. Piekłam ciasto figowe z dodatkiem cukinii. Ciasto(...)figami i czekoladą przytrafiło mi się na początku stycznia zeszłego roku. Do kruchego ciasta dodałam dżem figowy . Tym razem postanowiłam upiec czekoladowe ciasto z figami. Jest to ciasto na bazie jogurtu i masła i bardzo łatwe w pieczeniu. Mam słabość do wypieków na maśle ale z powodzeniem możecie je zastąpić olejem. Jest to idealne ciasto na niedzielę. Cóż więcej potrzeba
codojedzeniamąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy na temat różnych gatunków mąki i ich zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego. Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby są najlepsze ale pieczone na zakwasie! Gotowy chleb żytni ma niższy indeks glikemiczny(...)chleba pszennego. Ciasto z mąki żytniej zakwaszone, prowadzone prawidłowo pozwoli na uzyskanie chleba o pełnym smaku, cudnym aromacie i dużej wartości odżywczej. Starałam się w tych 3 punktach opisać to, co najbardziej istotne i aby było zrozumiałe dla domowych piekarzy, szczególnie tych początkujących. Uzupełniłam swoją wiedzę, czytając na temat mąki żytniej i prowadzenia ciasta z książki „Chleb” J. Hamelmana
Leśny ZakątekJabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc zmieniłam proporcję. Zwiększyłam ilość jabłek na rzecz zmniejszenia ilości ciasta. Smakowo wyszło super, taki typowy klasyczny jabłecznik. Natomiast co do wykonania to nie jestem w 100% zadowolona. Najpierw podpiekłam spód, a potem jeszcze(...)całość już z jabłkami i zewnetrzną warstwą ciasta. Nie wiem dlaczego ta wierzchnia warstwa ciasta bardzo długo nie chciała mi się dopiec. Być może dlatego, że była dość cienka i mocno przejęła wilgoć jabłek. Chyba muszę zrobić to ciacho jeszcze raz, zwiększając ilość ciasta Składniki na blachę 26×26 cm: NADZIENIE JABŁKOWE : – 6-7 dużych jabłek
RelaxtimeWitam cieplutko :) Jesienią bardzo lubię piec ciasta ze śliwkami, uwielbiam ten zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta(...)idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego ciasta to 15 minut plus pieczenie. Polecam na przyjemny podwieczorek. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 60 dag śliwek węgierek 4 kostki białej czekolady
Izabelawkuchninajsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami(...)zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje „cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta. Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany! Składniki ciasto 270 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki tortowej orkiszowej (można
Raj dla PodniebieniaWitajcie! Mój ostatni weekend w Polsce! Muszę to uczcić pysznym ciastem z przepysznych jabłek. Ciasto z jabłkami i rumem to prosty przepis z wykorzystaniem jabłek moich ulubionych owoców. Za jabłka dałabym się sprzedać tak jak mój mąż za pomarańcze…Co kraj to obyczaj! Do ciasta z jabłkami i rumem pasują soczyste jabłka z rumieńcem jak Genewa, Lobo lub Elise(...)jabłka na straganach. Najbardziej lubię jabłka o tej porze! Są najlepsze. Lubię też jabłka rodzime, bo mają cienką skórkę i są soczyste, lekko kwaskowate, a więc takie idealne na ciasto z jabłkami i rumem. Przepis na ciasto z jabłkami i rumem pochodzi z książki „Cook beautiful”, który ja nieco zmodyfikowałam. Ciasto z jabłkami to niezawodny deser, który szybko
codojedzeniajesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée des demoiselles Tatin” – odwrócony placek pań Tatin. Ciasto zostało nazwane tak długo po śmierci pań Tatin, w latach 30-tych XX wieku. Stephanie i Caroline na przełomie XIX i XX wieku prowadziły hotel położony 100 mil na zachód(...)Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami. Lekko przejrzyste, cudnie bursztynowe jabłka zdobiły teraz wierzch zupełnie nowego placka z jabłkami. Voilà! Tarta Tatin szykowana jest
Karo in the KitchenKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka + 450g śliwek BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem *** *** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto
Blog z Apetytemjedne i drugie oraz odpowiednia równowaga między nimi. Dlatego, jeśli chcemy z zaczynu zrobionego z suchego pieczywa odłożyć część na chleb następny, musimy go nadal dokarmiać i tak prowadzić ciasto jak przy tradycyjnym przygotowywaniu zakwasu. Sprawdziłam! Ciasto właściwe przygotowane z odłożonej części zaczynu 16 godzinnego, po 3 godzinach nawet nie drgnęło i już wiedziałam, że z tego ciasta chleba(...)często może się tak zdarzać osobom, które przygotowują zakwas tradycyjnym sposobem. Pozornie może się wydawać, że po 3-4 dniach jak zakwas rośnie, to już można przygotować na nim ciasto właściwe. Potem okazuje się, że to ciasto przygotowane na tak niedojrzałym zakwasie nie rośnie a na siłę upieczony chleb jest płaski i gliniasty. Powód? W początkowej fazie rozwoju, najszybciej rozwijają
Leśny ZakątekSernik na jogurtach greckich Tak zwany sernik bez sera czyli puszyste, piankowe, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto na jogurtach greckich. Przepis jest prosty a ciasto przepyszne, polecam wypróbować! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie
Blog z ApetytemTruskawkowa chmurka – to ciasto na wzór malinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę(...)najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width
Kulinarne Przeboje