ciasto - 162020 przepisów (strona:205/10802)

Domowa Ciabatta 104

niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy przygotować minimum 12 godzin wcześniej, a wyrastanie wyrobionego ciasta też wymaga czasu. Do przygotowania ciabatty niezbędny będzie nam również mikser, najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie, więc wyrabianie ręczne byłoby prawdopodobnie niemożliwe. Pamiętajmy(...)również, żeby obwicie podsypać mąką stolnicę przed wyłożeniem wyrośniętego ciasta. Ciasto jest luźne i lepkie, więc wymaga sporej ilości mąki do podsypania, aby sie nie przykleiło do stolnicy. W przepisie podałam dwa warianty wyrastania ciasta, w obu przypadkach ciabatty upiekły się, jak należy. Mam jednak wrażenie, że w przypadku drugiego wariantu uzyskałam większe dziury w bułkach… a może

Tajemnice Smaku
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 154

Pieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)dania jest myląca, ponieważ pieczeń oznacza z reguły pieczone mięso, a w tej pieczeni mięso stanowi zaledwie jeden ze składników dania. Do tego pieczeń pod ciastem drożdżowym w całości można przygotować na gazie lub na płycie pieca, dusząc ją, a nie piekąc. Jednak nie nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym

Trzeci talerz
Ciasto Kora orzechowa 126

Ciasto Kora orzechowa Znany i lubiany przekładaniec z orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam!     Składniki: Ciasto: 6 białek 2 żółtka 150g drobnego cukru do wypieków 150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół) 70g wiórków kokosowych 70g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej(...)szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki       *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy *** *** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i odkładamy *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Blog z Apetytem
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 172

propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec. Do przygotowania pierogów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów użyłam foremki o średnicy 8 cm na ciasto: 340 g mąki pszennej (typ do 550) 160 ml letniego mleka 2 żółtka (jajka L) 20 g drożdży(...)łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 135

Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu(...)śmiało może postać w lodówce kilka dni. Polecamy Wam rybę po grecku w tej wersji -jest efektowna i smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 116

Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu(...)śmiało może postać w lodówce kilka dni. Polecamy Wam rybę po grecku w tej wersji -jest efektowna i smaczna. Spód do tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież

Niedzielny kucharz
ciasto euforia 4279

Głosów:0    Średnia:0/5] składniki na ciasto czekoladowe: 150 g mąki pszennej lub orkiszowej 110 g cukru + 3 łyżki 80 ml oleju 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 białka 3 łyżki kakao 120 ml naparu kawy, wystudzonej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy z cukrem(...)masę. Następnie stopniowo dodajemy olej oraz napar z kawy. Następnie dodajemy stopniowo przesiane suche składniki. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z 3 łyżkami cukru. Ubite przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 40 min. Upieczone odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec zawijany 133

Aromatyczny, wilgotny makowiec zawijany. Ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. W moim makowcu jest duża ilość maku. Taki lubię najbardziej.  Składniki na ciasto: 200 g mąki 60 g cukru 60 ml mleka 25 g drożdży 3 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła Składniki masy makowej: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około(...)orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 3 białka Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru około 3 łyżek wody Wykonanie ciasta: Odmierzamy składniki na ciasto. Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko łączymy i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 25 minut). Masło roztapiamy, studzimy. Żółtka  ubijamy

Smak mojego domu
Kostka piernikowa 259

Aromatyczna kostka piernikowa pełna przypraw korzennych to ciasto, które warto upiec. Kostka piernikowa Zbliżają się Święta i warto pomyśleć już teraz jakie ciasta w tym radosnym okresie chcemy upiec. Na pewno część z nas skusi się na sernik , ciasta z makiem czy piernik . Jeśli piernik to warto zrobić kostkę piernikową. Poza intensywnym smakiem przypraw korzennych w kostce znajdziemy również śliwki(...)formie dżemu oraz czekoladę. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kostki piernikowej. Ciasto piernikowe : 4 jajka 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru szczypta soli 10 dkg masła bez soli 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg gorzkiej czekolady 10 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao

mecooks
Makowiec. 131

bardzo duże ułatwienie. Od razu Wam mówię, że makowiec jest bardzo delikatny. Przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza, smak wynagradza wszystko. Przy zawijaniu ciasta, też nie jest tak łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam(...)uwagę, żebyście nie pominęli tego faktu. Jeśli nie macie folii aluminiowej, może to być papier do pieczenia. Chodzi o to, żeby ciasto, przy wkładaniu do foremki nam się nie rozpadło. No cóż, trochę się rozpisałam, ale to było ważne. Myślę,że wszystko już wiecie. Możecie zabierać się do pieczenia :) Składniki: Masa makowa: 200 g.maku mielonego 2 łyżki miodu

Agusiowe smakołyki
Ciasto styropian ze śliwkami 148

Ciasto styropian ze śliwkami Delikatne, piankowe ciasto, które smakiem i wyglądem przypomina sernik z owocami na kruchym cieście. Jednak wykonane jest bez sera, a do przygotowania masy używa się gęstej kwaśnej śmietanki. Bardzo proste oraz szybkie do zrobienia i zachwycające w smaku. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek(...)śmietankowa: 1000g gęstej kwaśnej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli ok 0,5 kg śliwek węgierek     *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy

Blog z Apetytem