ciasto - 164325 przepisów (strona:205/10955)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami z kruszonką 20

Ciasto drożdżowe ze śliwkami z kruszonką zawsze super wychodzi i wszystkim smakuje. To pewnik w sezonie letnio-jesiennym! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl

Bardzo Gruby Smok
Szybkie tiramisu na herbatnikach 62

Przepis na szybkie tiramisu na herbatnikach to niezwykle prosty przepis. Tiramisu z herbatnikami smakuje wyjątkowo! To dobra pomysł jeśli nie masz pod ręką biszkoptów, nie lubisz

Via Gusto
Żydowskie knyszki 35

  Jeżeli jest jakiś przepis na świecie, ktry żydowska teściowa podarowałaby swojej kochanej synowej to właśnie ten, na żydowskie knyszki. Nie znalazłam innej nazwy na te

dolcevitainmykitchen
Letnie ciasto z rabarbarem 53

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to u nas prawdziwy hit lata. Wracam do niego co roku, gdy tylko pojawią się pierwsze łodygi rabarbaru, i piekę

codojedzenia
Miodownik z budyniem 59

Miodownik z budyniem jest przepysznym ciastem, a przy tym mało skomplikowanym w pieczeniu i przygotowywaniu. Przypadnie do gustu wszystkim gościom. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["560 g m\u0105ki pszennej,\r","2 kostki mas\u0142a(...)powide\u0142 \u015bliwkowych (ok 300g),\r","1 tabliczka gorzkiej czekolady,\r","100 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki,\r","gar\u015b\u0107 posiekanych orzech\u00f3w\r","s\u00f3l"],"name":"Miodownik","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H45M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["500g m\u0105ki, 1 kostk\u0119 mas\u0142a pokrojonego na kawa\u0142ki, \u017c\u00f3\u0142tka, mi\u00f3d, proszek do pieczenia, cukier puder i s\u00f3l

Bardzo Gruby Smok
Jak podawać do stołu ciasta? 64

PhotoHeaven Photographic Agency for Faster & Better and Gerlach SA Serwowane ciast i deserów to pewnego rodzaju sztuka. Efektownie podane nie tylko będą zachwycać swoimi walorami estetycznymi, ale również spotęgują doznania smakowe. Jak jednak to zrobić? Potrzebne będą rozmaite akcesoria kuchenne, które nie tylko ułatwią serwowanie deserów, ale również ich porcjowanie i nakładanie. W co zatem warto się zaopatrzyć(...)podawać do stołu ciasta, aby zrobić na gościach wrażenie? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy. Wybór odpowiednich naczyń, czyli pierwszy krok do sukcesu To, jak prezentuje się ciasto na stole, jest uzależnione od doboru odpowiednich naczyń. Stylowa zastawa stołowa z pewnością będzie się do tego świetnie nadawać. Eleganckie talerze i talerzyki czy patery na ciasto doskonale podkreślą wyjątkowość deseru

Słodkie okruszki
Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami 68

Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami Pyszny i bardzo efektowny wypiek świąteczny. Kruche ciasto z budyniem i malinami, przyozdobione gwiazdkami i oprószone cukrem pudrem. Świetnie smakuje, a przy tym pięknie przyozdabia stół. Polecam! * moja blaszka ma wymiary 23 x 33 cm     Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 220g zimnego masła(...)soli Budyń: 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 100g cukru 1200ml mleka 16g cukru waniliowego Maliny: 400g mrożonych malin 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Całość siekamy drobno nożem *** *** Dodajemy cukier i jajko *** *** Wszystko zagniatamy

Blog z Apetytem
Tarta sernikowa z owocami 85

Najłatwiejsza Tarta sernikowa z owocami, która łączy delikatną, aksamitną masę serową i maślany spód z ciasta francuskiego. Całość dekorujemy świeżymi owocami, które przełamują słodki smak ciasta sernikowego. W zależności od preferencji smakowych możemy podać ją na ciepło po upieczeniu, jak i na zimno po schłodzeniu w lodówce. Tarta z serem i owocami to łatwy, prosty, szybki oraz apetyczny deser, który(...)będzie smakował wszystkim wielbicielom słodkich smaków. Tarty z ciasta francuskiego robię cały rok, gdyż jest szybkie, pyszne, proste i tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim , ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową 154

Seromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie! Sernik z kawałkami brzoskwiń w masie serowej, przygotowany na cieście makowym, z bezą kokosową na samym wierzchu. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wyśmienicie. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej(...)wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto dość pracochłonny, ale jakie pyszne! Idealna proopozycja na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto makowe:  200 g maku niebieskiego  2 łyżki cukru  1-2 łyżki miodu  30 g rodzynek  50 g mieszanki orzechów  1 łyżka skórki pomarańczowej  120 g masła + 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Malinowy Dakłas – czekoladowe ciasto z malinami i bezą 109

Malinowy Dakłas to wyjątkowe połączenie czekoladowego biszkoptu, kremu na bazie mascarpone z kajmakiem i świeżymi malinami oraz chrupiącej bezy z orzechami. To ciasto z malinami i bezą zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem, stając się gwiazdą każdego przyjęcia. Ciasto z malinami i bezą jest doskonałe na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, jubileusze czy świąteczne spotkania. Sprawdź przepis na Dakłas(...)następnie od razu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i bezę pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut z termoobiegiem. Jakie inne owoce mogą pasować do tego ciasta? Oprócz malin, możesz użyć także innych owoców, takich jak truskawki, borówki, czy porzeczki, które dobrze komponują się z bezą i kajmakiem. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Czy można

Via Gusto
Ciasto budyniowe bez pieczenia 92

Ciasto budyniowe bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który ma prosty skład i znany smak. Jeśli lubisz smak budyniu, to kremowe ciasto budyniowiec również Ci posmakuje. Przepis na ciasto z budyniu jest szybki do zrobienia, a składniki są łatwo dostępne i często mamy je w kuchennych zapasach. Ciasto budyniowe z herbatnikami na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy sprawdzi(...)się jako deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Ciasto budyniowe bez pieczenia z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do budyniu dodać nieco więcej cukru. Ilość cukru należy również dostosować do stopnia słodkości posiadanych herbatników i biszkoptów. Ciasto budyniowiec,  jeśli chodzi o smak, można dostosować do swoich upodobań i wybrać smak

Kuchcik gotuje
Jajka w cieście francuskim 116

Jajka w cieście francuskim. Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek gotowanych. Polecam też zrobić np. Jajka po polsku faszerowane lub Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą. lub szynkę zawijaną z jajkiem . Te wielkanocne jajka na twardo w nowej, świątecznej odsłonie, przygotowane są podobnie jak biała kiełbasa w cieście francuskim. Te wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego z jajkiem są doprawione(...)sezamem i udekorowane natką pietruszki, będą ładnie wyglądać na wielkanocnym stole. Nasze propozycje wielkanocnego menu znajdziecie TUTAJ. Wypieczone ciasto francuskie jest nie tylko chrupkie i delikatne, ale również złociste dzięki posmarowaniu go mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Smakuje doskonale w wersji z jajkiem na twardo i sezamem. Przedstawiamy kolejną naszą wielkanocną propozycję z ciasta francuskiego, tym razem jajko zapiekane w cieście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najprostsze bagietki bez zaczynu (metoda bezpośrednia) 185

znowu bagietki (a będą jeszcze kolejne na samym zakwasie, które robię dzisiaj ;) Tym razem bez żadnych zaczynów, prefermentów itd... zrobione metodą bezpośrednią, od razu ciasto właściwe z niewielką ilością drożdży i długa zimna fermentacja wstępna w lodówce. Przepis nazywa się "Najprostsze bagietki bez zaczynu", ale hydro jest tu dosyć wysokie 75% wody w cieście, więc mniej doświadczonym z luźnym ciastem(...)polecam zmniejszyć ilość wody w drugiej porcji dodawanej po autolizie. Ciasto na 4 bagietki: 300 g pierwsza porcja chłodnej wody z lodówki 490 g mąka pszenna typu 650 (użyłem mąki T650 z Auchan, 13% białka, młyn Stoisław)) 10 g mąka żytnia razowa typu 2000, drobno mielona (użyłem mąki T2000 z Auchan, , młyn Białystok) 75 g druga porcja chłodnej wody

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietki na starym ciescie wg M.Suas'a 102

Następny przepis na bagiety dziś testowałem. Trzeci w tym tygodniu 😂 Tym razem na tzw. "starym cieście", gęstym zaczynie drożdżowym z solą. 30 % z całkowitej mąki jest tu wcześniej fermentowane w zaczynie. Zaczyn fermentował u mnie ok. 12 h, ciasto już szybko 60+30+60 minut, a i tak w wyszły bardzo smaczne :) Przepis pochodzi z książki M.Suas'a: Advanced bread(...)pastry.   "Stare ciasto": 98 g woda lodowata 3 g drożdże świeże 150 g mąka pszenna typu 650 (użyłem mąki T650 z Auchan, 13% białka, młyn Stoisław) 3 g sól Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać mąkę i sól i chwilę pomieszać, do uzyskania jednorodnego ciasta. Idealna temperatura ciasta po wymieszaniu powinna wynosić 21°C.  Zaczyn (w przykrytym

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania