znowu bagietki (a będą jeszcze kolejne na samym zakwasie, które robię dzisiaj ;) Tym razem bez żadnych zaczynów, prefermentów itd... zrobione metodą bezpośrednią, od razu ciasto właściwe z niewielką ilością drożdży i długa zimna fermentacja wstępna w lodówce. Przepis nazywa się "Najprostsze bagietki bez zaczynu", ale hydro jest tu dosyć wysokie 75% wody w cieście, więc mniej doświadczonym z luźnym ciastem(...)polecam zmniejszyć ilość wody w drugiej porcji dodawanej po autolizie. Ciasto na 4 bagietki: 300 g pierwsza porcja chłodnej wody z lodówki 490 g mąka pszenna typu 650 (użyłem mąki T650 z Auchan, 13% białka, młyn Stoisław)) 10 g mąka żytnia razowa typu 2000, drobno mielona (użyłem mąki T2000 z Auchan, , młyn Białystok) 75 g druga porcja chłodnej wody
Przepisy na domowy ser i chlebNastępny przepis na bagiety dziś testowałem. Trzeci w tym tygodniu 😂 Tym razem na tzw. "starym cieście", gęstym zaczynie drożdżowym z solą. 30 % z całkowitej mąki jest tu wcześniej fermentowane w zaczynie. Zaczyn fermentował u mnie ok. 12 h, ciasto już szybko 60+30+60 minut, a i tak w wyszły bardzo smaczne :) Przepis pochodzi z książki M.Suas'a: Advanced bread(...)pastry. "Stare ciasto": 98 g woda lodowata 3 g drożdże świeże 150 g mąka pszenna typu 650 (użyłem mąki T650 z Auchan, 13% białka, młyn Stoisław) 3 g sól Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać mąkę i sól i chwilę pomieszać, do uzyskania jednorodnego ciasta. Idealna temperatura ciasta po wymieszaniu powinna wynosić 21°C. Zaczyn (w przykrytym
Przepisy na domowy ser i chlebCzasem masz ochotę na przekąski na słono, ale nie wiesz, jak połączyć składniki? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu czegoś pysznego dla gości? Ciasto francuskie ze szpinakiem to dobra odpowiedź na Twoje oczekiwania! Zobacz przepis, który jest prosty i nie wymaga wielu składników. Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem dobre na każdą okazję! Gotowe ciasto francuskie możesz mieć zawsze(...)Wszystko zależy od tego, co masz jeszcze pod ręką. To też dobry sposób na przygotowanie przekąsek dla niespodziewanych gości, bo błyskawicznie zrobisz go w piekarniku. W dodatku przekąski z ciasta francuskiego i szpinaku można jeść na dwa sposoby. Ciepłe, podane od razu z piekarnika albo w temperaturze pokojowej. Też będą mieć świetną konsystencję i dobry smak! Najprościej jest przygotować ciasto
Rozdomowionacukru 3 3 jajka 3 3 żółtka 180 ml 180 wody 50 ml 50 oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Dokładnie połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (15 minut energicznego ręcznego wyrabiania ciasta, 8–12 minut w robocie kuchennym). Uformować kulę, umieścić ją w nasmarowanej oliwą misce, przykryć folią spożywczą. Odstawić(...)wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż ciasto podwoi swą objętość (na mniej więcej 1 godzinę 30 minut). Aby uformować dwie chałki, każdą złożoną z sześciu wałeczków, trzeba podzielić ciasto na 12 równych części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować dłonią kawałki ciasta, tak by uzyskać wałeczki długości około 30 cm. Zapleść zgodnie ze wskazówkami na ilustracji. Uplecione bułeczki przełożyć na wyłożoną papierem
ProstePesto.plkruche paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną, idealne do barszczu czerwonego i na kolację wigilijną . Te chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku mini bułeczki przygotowuje się z kruchego ciasta oraz prostego farszu z podsmażonych grzybów i kapusty. Są bez wątpienia jednym z ulubionych wypieków na Święta i wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. I chociaż najlepsze są w wersji(...)ciepło, to nigdy nie odmówisz ich skosztowania również w temperaturze pokojowej. W przeciwieństwie do coraz bardziej powszechnych ostatnio pasztecików z gotowego ciasta francuskiego, paszteciki na kruchym cieście można zrobić nawet dwa, trzy dni wcześniej. Po odpowiednim odgrzaniu nic nie stracą na swojej kruchości i świeżości, a farsz nadal będzie pyszny i odpowiednio wilgotny. Podobnie jak krokiety z kapustą i grzybami
Kuchnia Na WypasiePrzepis na pycha Orzechowo Kokosowe ciasto z jabłkami . Jest to ciasto kruche , pomiędzy którym znajdują się 3 warstwy. Na samym dnie kruchego ciasta znajduje się soczysta warstwa jabłek , która dodaje świeżości i naturalnej słodyczy. Następnie kokosowa warstwa , wspaniale kontrastująca z delikatnym smakiem jabłek, dodając nieco tropikalnego twistu. Na górze znajduje się warstwa orzechowa , bogata w intensywny smak orzechów włoskich(...)całość jest ukoronowana kruszonką i cukrem pudrem nadając ciastu wspaniałego wyglądu. Ciasto pięknie wygląda na talerzu, co czyni je idealnym nie tylko na święta , ale także na codzienne przyjemności. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia. Nie czekaj dłużej, udostępnij ten przepis, zrób to pyszne ciasto z kokosem i orzechami , a póżniej podziel
RITA food channelCiasto orzechowe ze śliwkami, czyli od razu widać, że zrobiło się bardziej jesiennie. Musicie koniecznie zrobić to ciasto ponieważ wychodzi genialne i nie kosztuje dużo pracy. Środek to oczywiście śliwki, dużo śliwek, oprószonych jedynie odrobiną cukru, mąki i dużą ilością cynamonu. A Spód i wierzch to w zasadzie ciasto kruche. Ale część mąki została zamieniona na mielone orzechy. Genialne połączenie(...)Ciasto orzechowe ze śliwkami, przepis na tortownicę 20-21 cm Składniki: 220 g mąki pszennej 60 g mielonych orzechów ( u mnie migdały) 1 małe jajko 120 g zimnego masła 80 g cukru (polecam dać mniej) ok. 250-300 g śliwek + łyżka cukru + cynamon do smaku Wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z orzechami i cukrem. Mieszamy
Relaxtimecałym świecie. Jednak aby przyrządzić pyszne naleśniki, potrzebujesz odpowiednich składników i przepisu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonałe naleśniki od podstaw, korzystając z najlepszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto naleśnikowe Aby przygotować doskonałe naleśniki, potrzebujesz następujących składników: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Jajka – 2 sztuki Śmietana – 2 łyżki Cukier(...)łyżki Szczypta soli Olej roślinny – 2 łyżki Przepis na ciasto naleśnikowe Oto krok po kroku, jak przygotować ciasto naleśnikowe: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Do mąki dodaj jajka i śmietanę, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Stopniowo dodawaj mleko, kontynuując mieszanie, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smarowanej olejem
Ania i Marcin gotująWigilia i Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy obficie zastawionym stole. Znajdują się na nim przeróżne smakołyki a wśród nich ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Niektórzy z nas pieką jedno lub dwa ciasta, niektórzy więcej. Aby urozmaicić nieco coroczne menu na święta, warto skorzystać z nowych przepisów i przygotować coś innego niż zwykle. Jakie ciasto upiec na święta(...)mnóstwo ciekawych propozycji! Poniższe wypieki będą idealnym wyborem na święta i nie tylko. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie idealny przepis dla siebie. Ciasto makowe z kremem czekoladowym Piernik łyżką mieszany Malinowa chmurka na makowym spodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński Ciasto makowe z wiśniami Ciasto Filadelfia Ciasto brzoskwiniowe z nutellą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami Ciasto
Przepiski.plCiasto z dyni to jedno z tych deserów, które wspaniale kojarzą się z jesiennymi wieczorami. To połączenie słodkości dyni, przypraw korzennych i delikatnego kremowego konsystencji czyni je wyjątkowym. Nie tylko smakuje doskonale, ale także nadaje kuchni ciepły, aromatyczny zapach. W tym artykule odkryjemy przepisy na placek z dyni oraz inne smakołyki z wykorzystaniem tego sezonowego składnika. Dynia przepisy ciasta(...)syropem klonowym. To danie jest doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na placek z dyni jest prosty do wykonania, a efekt zachwyci nie tylko smakoszy dyni. Przepis na ciasto z dyni hokkaido Jeśli jesteś miłośnikiem dyni Hokkaido, to przepis na ciasto z jej miąższu z pewnością Cię zainteresuje. To danie ma nieco bardziej intensywny smak niż tradycyjne ciasta dyniowe. Składniki
Ania i Marcin gotująCiasto fasolowe bez cukru i mąki jest jednym z deserów, który odpowiedni jest nawet dla osób będących na diecie. Ciasto z fasoli jest słodkie dzięki naturalnej słodyczy zawartej w daktylach i bananach. Dzięki fasoli ciasto ma odpowiednią konsystencję brownie, ale jest bez mąki i mleka. Przepis na ciasto fasolowe bez cukru i mąki nie zawiera w swoim składzie również mleka(...)Przygotowanie ciasta z fasoli jest bardzo proste, nie wymaga długiego miksowania, wystarczy tylko jedna miska i blender do rozdrobnienia składników. Brownie z fasoli po upieczeniu jest wilgotne, ale nie jest mokre i bardzo dobrze się kroi. Według mnie to szybkie ciasto z fasoli jest wystarczająco słodkie i nie wymaga dosładzania. Do ciasta rewelacyjnie pasuje polewa z gorzkiej czekolady
Kuchcik gotujeProsty przepis na śmietanowiec z galaretką i Colą! Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach – przypadnie do gustu każdemu, kto lubi smak Coli. Przepis możesz wykorzystać do przygotowania deseru na imprezę, urodziny, a także jako ciasto do niedzielnej kawy. Stylowe szklanki – poznaj La Rochere Ciasto z Colą będzie pysznie smakować ze szklanką Coli! A jakie szklanki wybrać(...)sprawdzić francuskie szkło La Rrochere – szklanka koktajlowa z kolekcji Blossom pięknie podkreśla każdy napój. Link do szklanek – https://e-kuchcikowo.pl/9231-blossom-160ml-h7cm-deisgn-jean-francois-dor Jak zrobić śmietanowiec z galaretką? Przygotowanie tego ciasta Coca Cola można podzielić na kilka prostych kroków: Galaretki rozpuść w Coli i odstaw do stężenia, po czym pokrój je w kostkę. Kolejne galaretki rozpuść, a śmietankę ubij na sztywno
Via GustoCiasto makowe z jabłkami, to rarytas dla miłośników maku (np. mojego męża). Jest pyszne , mięciutkie , extra wilgotne , nie opada. Po prostu SUPER… mniam. A przy tym bajecznie proste do zrobienia. Pierwszy raz, spróbowałam to ciasto u ukochanej teściowej . To ciasto jest przepyszne. Wiele miesięcy za mną chodziło zanim nadarzyła się okazja aby je zrobić. Kilka słów o cieście makowym(...)jabłkami. Ciasto makowe należy do grupy ciast biszkoptowych. Nie zawiera mąki, dlatego można go jeść nawet na diecie bezglutenowej (proszek do pieczenia, można użyć bezglutenowy lub zastąpić go sodą oczyszczoną pół tyle co proszku do pieczenia, kaszę manną można zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi). Mąka jest zastąpiona makiem, a nadmiar płynu jest pochłaniany przez kaszę manną. Spulchniane jest chemicznie (proszek
SmartBake.plJeśli macie pod ręką ciasto francuskie i jakiekolwiek warzywa, to zapraszam na pyszną tartę na cieście francuskim z warzywami i serem na słono. Potrawa jest bardzo szybka i prosta w zrobieniu. Sprawdzi się idealnie na obiad, kolację lub imprezę. Smakuje na ciepło oraz na zimno. Jeśli chcesz szybko zrobić tartę z warzywami, to tylko na cieście francuskim. Taka potrawa sprawdzi(...)dłużej w pracy, przedłużają się zakupy lub korki na drodze? A po powrocie do domu czekają głodomory? Skąd ja to znam 🙂 Właśnie na takie chwile trzymam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, które często ratuje życie mamy. Będziecie zdziwieni końcowym efektem tak prostego i szybkiego przepisu. Najwspanialsze w tym przepisie jest to, że możesz użyć dowolnych warzyw i innych dodatków, jakie
Ania gotujeSzybki deser do popołudniowej kawy to niewątpliwie tarta filo porzeczkowa. Będąc na Korfu jedliśmy praktycznie codziennie jakieś wypieki z ciasta filo zarówno na słodko jak i na słono. Inspirowana grecką kuchnią postanowiłam upiec ciasto z porzeczkami , a zamiast tradycyjnego ucieranego, czy kruchego ciasta wykorzystałam paczkę filo , która uchowała się w lodówce. Ciasto filo to rodzaj ciasta na makaron bardzo cienko(...)rozwałkowanego. To ciasto świetnie zastępuje francuskie. Można je kupić gotowe w sklepie. Widziałam kiedyś program w telewizji jak wygląda przyrządzanie tego ciasta i doszłam już wtedy do wniosku, że raczej nigdy nie podejmę się zadania wykonania filo ciasta. Sourfa to turecka nazwa tarty z filo ciasta. Jak wiadomo kraje ze sobą graniczące mają podobne tradycje kulinarne. Dlatego na filo wypieki
codojedzenia