ciasto - 161133 przepisów (strona:197/10743)

Chleb w słoiku 62

Wystarczy mieć tylko proste słoiki, które bez problemu można kupić na allegro. Chlebki same z nich wyskakują.  Największe są o pojemności 545 ml. Do 6 słoików zmieściłam 1620g ciasta w każdym po 270g. Uważam, że większych nie trzeba. Nie trzeba również pasteryzować, po upieczeniu wystarczy zakręcić wieczko i słoik się zamknie niemal natychmiast. Chleb wychodzi ze słoika, jak już(...)napisałam bez problemu a kanapki są fantastyczne. Użyłam tego przepisu   inaczej prowadziłam ciasto i zmieniłam odrobinę ilości składników. Tak naprawdę, to każdy przepis sprawdzony będzie dobry czy to na zakwasie czy na drożdżach. Proponuję jednak ciasto z przewagą mąki żytniej lub same żytnie aby ciasto można było nakładać łyżką do słoików. Niby można też same pszenne, ale trzeba inaczej

Leśny Zakątek
Makowiec z bezą i kruchym ciastem 66

Makowiec z bezą i kruchym ciastem Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo efektowne cicho, które wcale nie wymaga tak wiele pracy jakby się wydawało. Polecam!       Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Masa(...)ziemniaczanej 1 szklanka cukru           *** Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem *** *** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy dwa wałki i wkładamy je do lodówki na około pół godziny *** *** Pierwszy wałek ciasta rozduszamy palcami na blaszce wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Sernik kwitnący tulipan 85

Kochani to ciacho to rewelacja! Kolorowe z pysznym gotowanym serem i pianką truskawkową. Na stole prezentuje się wybornie :)  Składniki blaszka 23/33: Ciasto: margaryna do pieczenia lub masło 250 g, cukier puder 1,5 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, olej 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, duże jajka 6 szt, mleko 1/3 szklanki, sól szczypta do białek, kakao(...)woda gorąca 1 szklanka,  cukier puder 3 łyżki,  nasączenie: woda 3/4 szklanki, sok z cytryny do smaku, cukier waniliowy 1,5 łyżeczki, dodatkowo: kolorowa posypka, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę lub masło roztopić i ostudzić. Następnie dodać cukier i miksować 2-3 min. dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko

kulinarne odsłony pati
Leśna chmurka 90

Leśna chmurka Pyszne i bardzo efektowne ciasto , idealne na szczególne okazje. Kruchy spód, lekko kwaskowa masa owocowa, delikatny krem śmietankowy i słodka chrupiąca beza, to połączanie, które jest przepisem na sukces. Robiłam to ciasto już w różnych odsłonach: malinowej, cytrynowej, wiśniowej i rabarberowej (wszystkie przepisy znajdziecie na blogu) i muszę powiedzieć, że ten wypiek to zawsze pewniak, efekt wow zarówno(...)wizualny jak i smakowy jest murowany.       Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa owocowa: 0,5kg owoców leśnych typu maliny, jeżyny, jagody, borówki, itp. – świeżych lub mrożonych 3 galaretki o smaku owoców leśnych (lub jagodowe, malinowe) 3,5 szklanki wrzącej wody

Blog z Apetytem
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 38

najsmaczniej. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Do samego ciasta dodałam także cynamon i gałkę muszkatołową. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami(...)zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje “cukr” oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta. Ciekawą opcją jest dodanie do kruchego ciasta mąki tortowej orkiszowej. Był to mój mały eksperyment. Udany! Składniki ciasto 270 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki tortowej orkiszowej (można

Raj dla Podniebienia
Słomka ptysiowa 65

Słomka ptysiowa Paluszki ptysiowe z ciasta parzonego. Słoma ptysiowa czyli paluszki ptysiowe są jednym z najprostszych domowych dodatków do kawy. Robię ją z prawie takiego samego ciasta, jak pączki wiedeńskie . Słomki ptysiowe można posypać grubym cukrem, abo podawać z niezbyt gęstym sosem czekoladowym. Słomka z ciasta ptysiowego jest bardzo szybka do zrobienia, a czas pieczenia to około 20 minut. Ponadto(...)większość składników pewnie masz w swojej kuchni. Przepis na słomki ptysiowe możesz urozmaicić dodając np.szczyptę cynamonu do ciasta. Słomka ptysiowa z ciasta parzonego może być też usmażona na oleju, ale będzie wówczas bardziej kaloryczna. Domowa słomka ptysiowa przepis na paluszki z ciasta parzonego.   Słomka ptysiowa 250 ml wody  100 g masła  szczypta soli 200 g mąki

Cztery Fajery
Ciasto Kajmaczek 281

Kajmakowe ciasto składające się z puszystego biszkoptu, masy kajmakowej oraz masy śmietanowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto kajmaczek smakuje obłędnie!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wypiek ten idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym pomysłem na święta, domowe imprezy czy rodzinne spotkania. U nas ciasto kajmaczek pojawiło się na urodzinach mojego męża, każdy je bardzo chwalił, dlatego też postanowiłam(...)podzielić się z Wami przepisem. Wbrew pozorom ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i nie ma w nim nic skomplikowanego. Wystarczy upiec biszkopt, przygotować masę śmietanową, która dzieli się na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kawę, dzięki czemu ciasto ma delikatnie kawowy posmak. Słodkości temu deserowi nadaje masa kajmakowa, od której pochodzi nazwa ciasta. Wszystkie te warstwy idealnie

Przepiski.pl
Mini drożdżóweczki z serem albo dżemem 61

drożdżówki sięgamy głównie w podróży czy na wycieczce. Czasami można sobie pozwolić na trochę słodkości. Drożdżówki wykonane są z pysznego ciasta ze słodkim nadzieniem. Można je zrobić samemu z ulubionym dżemem, masą makową, budyniem, serem albo czekoladą. Kombinacji smakowych może być dużo. Wielkość oraz kształt zależy od naszych preferencji. Ja zawsze robię mniejsze, niż te spotykane w sklepie. Tym najmłodszym(...)drugie śniadanie. Idealnie będą pasować do uwielbianej przez nas kawy czy herbaty. W zależności jaką drożdżówkę lubimy można zrobić ją z kruszonką, lukrem, ulubioną polewą albo bez. Przepisów na ciasto drożdżowe jest mnóstwo. Ja lubię jak jest ono puszyste, a zarazem delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z twarogiem lub owocowym dżemem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie

ProstePesto.pl
Ciasto Estella 7136

Ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę. Ich ogromną zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Wiem, że są wśród nas osoby, które mają lewe ręce do pieczenia, lub po prostu nie lubią piec. Wówczas ciasta bez pieczenia będą idealną opcją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Estella to bardzo ciekawy pomysł na małe(...)nieco. Składa się z pysznej masy z dodatkiem wafelków Estella, które możecie zakupić w biedronce, o różnych smakach. Ja wybrałam Estelle kokosową. Dodatkowo ciasto przełożone jest masą kajmakową o smaku kakaowym oraz ciemnymi herbatnikami. Wierzch ciasta udekorowałam kokosem. To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto Estella będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Sprawdzi się

Przepiski.pl
Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika 60

słoika  Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika to pyszna i łatwa w przygotowaniu szarlotka, idealna do wykorzystania jabłkowych zapasów ze spiżarni. Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście z kruszonką to proste ciasto do kawy i herbaty, wspaniałe na podwieczorek. Zobaczcie przygotowanie jabłecznika z ananasem krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał(...)Youtube Ciasto na jabłecznik z musem jabłkowym ze słoika  to ciasto z 1 jajka , ale zapewniam, że nic nie tracimy na smaku. Jeśli chcecie, by ciasto było naprawdę delikatne i kruche, dodajcie do niego trochę mąki krupczatki zamiast pszennej, która zawsze zapewnia ciastu wyjątkową strukturę. Ciasto będzie jednak idealne, jeśli dobrze schłodzicie je przed pieczeniem. Ja najczęściej wkładam kruche

Lekcje w kuchni