ciasto - 162258 przepisów (strona:197/10818)

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 707

yszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :) Ciasto bisz koptowe z truskawkami i galaretką PRZEPIS  {forma: 20x35 cm } Temperatura pieczenia : 170 o C | Czas pieczenia(...)Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.)  Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto ze słonecznikiem na 1 urodziny 7044

Coolinarna Strefa ma już roczek! :) Z tej okazji pyszne ciasto. Mocno nasączony alkoholem biszkopt (w końcu trzeba uczcić pierwsze urodziny ;)), krem krówkowy i pyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal . Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiem PRZEPIS {forma: 26x36 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia(...)parę łyżek do posypania na wierzchu.  Krem. Masło utrzeć na puch, dodać  gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania.   Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią 210

Stworzyłam akcję Szałowo-jogurtowo no więc wypadałoby wstawic jakiś przepis do akcji ;) Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne , smak po dodaniu olejku waniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki(...)wsypac mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie pokroic na małe kawałki

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Czerwone oczka " 396

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół(...)podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące

Słodkości i nie tylko
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 734

Zainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde(...)brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana. Na niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika. Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski 351

Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację(...)nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2  pomidory 2  puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty  suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada Żyrafa 372

Mimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:) Przepis zapożyczony i zmodyfikowany z Cukiernicze Kreacje Charlotte . Składniki: Ciasto czekoladowe -Etap 1: 5 żółtek 4 łyżeczki cukru pudru 5,5 łyżek zimnej wody 3 łyżki oleju 10 płaskich łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki(...)olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego  3 łyżeczki niesłodzonego kakao Ciasto czekoladowe- Etap 2: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Ciasto na wzór: 1 białko 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki pszennej 2 łyżki ciasta czekoladowego- z etapu 1. zanim dodamy kakao    Nadzienie: szklanka śmietany 36% śmietan-fix 0,5 szklanki wiśni

Czerwona Porzeczka
Miodownik z budyniem 8

Miodownik z budyniem jest przepysznym ciastem, a przy tym mało skomplikowanym w pieczeniu i przygotowywaniu. Przypadnie do gustu wszystkim gościom. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/12\/miodownik-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["560 g m\u0105ki pszennej,\r","2 kostki mas\u0142a(...)powide\u0142 \u015bliwkowych (ok 300g),\r","1 tabliczka gorzkiej czekolady,\r","100 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki,\r","gar\u015b\u0107 posiekanych orzech\u00f3w\r","s\u00f3l"],"name":"Miodownik","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H45M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["500g m\u0105ki, 1 kostk\u0119 mas\u0142a pokrojonego na kawa\u0142ki, \u017c\u00f3\u0142tka, mi\u00f3d, proszek do pieczenia, cukier puder i s\u00f3l

Bardzo Gruby Smok
Jak podawać do stołu ciasta? 12

PhotoHeaven Photographic Agency for Faster & Better and Gerlach SA Serwowane ciast i deserów to pewnego rodzaju sztuka. Efektownie podane nie tylko będą zachwycać swoimi walorami estetycznymi, ale również spotęgują doznania smakowe. Jak jednak to zrobić? Potrzebne będą rozmaite akcesoria kuchenne, które nie tylko ułatwią serwowanie deserów, ale również ich porcjowanie i nakładanie. W co zatem warto się zaopatrzyć(...)podawać do stołu ciasta, aby zrobić na gościach wrażenie? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy. Wybór odpowiednich naczyń, czyli pierwszy krok do sukcesu To, jak prezentuje się ciasto na stole, jest uzależnione od doboru odpowiednich naczyń. Stylowa zastawa stołowa z pewnością będzie się do tego świetnie nadawać. Eleganckie talerze i talerzyki czy patery na ciasto doskonale podkreślą wyjątkowość deseru

Słodkie okruszki
Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami 15

Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami Pyszny i bardzo efektowny wypiek świąteczny. Kruche ciasto z budyniem i malinami, przyozdobione gwiazdkami i oprószone cukrem pudrem. Świetnie smakuje, a przy tym pięknie przyozdabia stół. Polecam! * moja blaszka ma wymiary 23 x 33 cm     Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 220g zimnego masła(...)soli Budyń: 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 100g cukru 1200ml mleka 16g cukru waniliowego Maliny: 400g mrożonych malin 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone w kostkę zimne masło *** *** Całość siekamy drobno nożem *** *** Dodajemy cukier i jajko *** *** Wszystko zagniatamy

Blog z Apetytem
Tarta sernikowa z owocami 20

Najłatwiejsza Tarta sernikowa z owocami, która łączy delikatną, aksamitną masę serową i maślany spód z ciasta francuskiego. Całość dekorujemy świeżymi owocami, które przełamują słodki smak ciasta sernikowego. W zależności od preferencji smakowych możemy podać ją na ciepło po upieczeniu, jak i na zimno po schłodzeniu w lodówce. Tarta z serem i owocami to łatwy, prosty, szybki oraz apetyczny deser, który(...)będzie smakował wszystkim wielbicielom słodkich smaków. Tarty z ciasta francuskiego robię cały rok, gdyż jest szybkie, pyszne, proste i tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim , ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową 78

Seromakowiec to dwa ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Ale ten seromakowiec nie jest byle jaki - to ciasto na wypasie! Sernik z kawałkami brzoskwiń w masie serowej, przygotowany na cieście makowym, z bezą kokosową na samym wierzchu. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wyśmienicie. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej(...)wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto dość pracochłonny, ale jakie pyszne! Idealna proopozycja na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto makowe:  200 g maku niebieskiego  2 łyżki cukru  1-2 łyżki miodu  30 g rodzynek  50 g mieszanki orzechów  1 łyżka skórki pomarańczowej  120 g masła + 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Malinowy Dakłas – czekoladowe ciasto z malinami i bezą 51

Malinowy Dakłas to wyjątkowe połączenie czekoladowego biszkoptu, kremu na bazie mascarpone z kajmakiem i świeżymi malinami oraz chrupiącej bezy z orzechami. To ciasto z malinami i bezą zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem, stając się gwiazdą każdego przyjęcia. Ciasto z malinami i bezą jest doskonałe na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, jubileusze czy świąteczne spotkania. Sprawdź przepis na Dakłas(...)następnie od razu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i bezę pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut z termoobiegiem. Jakie inne owoce mogą pasować do tego ciasta? Oprócz malin, możesz użyć także innych owoców, takich jak truskawki, borówki, czy porzeczki, które dobrze komponują się z bezą i kajmakiem. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Czy można

Via Gusto
Ciasto budyniowe bez pieczenia 42

Ciasto budyniowe bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który ma prosty skład i znany smak. Jeśli lubisz smak budyniu, to kremowe ciasto budyniowiec również Ci posmakuje. Przepis na ciasto z budyniu jest szybki do zrobienia, a składniki są łatwo dostępne i często mamy je w kuchennych zapasach. Ciasto budyniowe z herbatnikami na biszkoptach o umiarkowanej słodyczy sprawdzi(...)się jako deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Ciasto budyniowe bez pieczenia z tego przepisu wychodzi umiarkowanie słodkie, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do budyniu dodać nieco więcej cukru. Ilość cukru należy również dostosować do stopnia słodkości posiadanych herbatników i biszkoptów. Ciasto budyniowiec,  jeśli chodzi o smak, można dostosować do swoich upodobań i wybrać smak

Kuchcik gotuje
Jajka w cieście francuskim 65

Jajka w cieście francuskim. Na Wielkanoc nie może zabraknąć jajek gotowanych. Polecam też zrobić np. Jajka po polsku faszerowane lub Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą. lub szynkę zawijaną z jajkiem . Te wielkanocne jajka na twardo w nowej, świątecznej odsłonie, przygotowane są podobnie jak biała kiełbasa w cieście francuskim. Te wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego z jajkiem są doprawione(...)sezamem i udekorowane natką pietruszki, będą ładnie wyglądać na wielkanocnym stole. Nasze propozycje wielkanocnego menu znajdziecie TUTAJ. Wypieczone ciasto francuskie jest nie tylko chrupkie i delikatne, ale również złociste dzięki posmarowaniu go mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Smakuje doskonale w wersji z jajkiem na twardo i sezamem. Przedstawiamy kolejną naszą wielkanocną propozycję z ciasta francuskiego, tym razem jajko zapiekane w cieście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania