ciasto - 161133 przepisów (strona:188/10743)

Ciasto Zebra 435

Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty. Składniki: Blaszka 36x24 cm 7 jajek 2,5 szklanki cukru 4 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat arakowy lub rumowy(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy. 2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną. 3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. 4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek

Kuchnia domowa Ani
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 152

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki zakwas i recepturę do przygotowania tego chlebka. Przygotowanie go trwa cały tydzień, ale nie jest w ogóle pracochłonny. Jest to ciasto - łańcuszek, więc takim zakwasem należy podzielić się z innymi. Chlebek wychodzi bardzo dobry - wilgotny, puszysty :) Jeśli ktoś nie dostał nigdy takiego zakwasu, a chciałby zrobić to łańcuszkowe ciasto, to podaję przepis znaleziony(...)internecie.  UWAGA! Chlebek nie lubi metalu - ciasto mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką, przechowujemy w temperaturze pokojowej i trzymamy pod ściereczką. Bardzo dziękuję Uli za zakwas na chlebek :) Poniedziałek: otrzymany zakwas wlać do większej miski, dodać 225 g cukru, nie mieszać, przykryć; Wtorek: wlać 250 ml mleka - nie mieszać; Środa: dodać 250 g mąki - nie mieszać; Czwartek: mieszać ciasto rano

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 199

Zapraszam Was dziś na świetne kruche ciasto z serem i owocami. Zrobiłam go według przepisu Aniki. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :) Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta(...)cukru 1 łyżka cukru waniliowego olejek waniliowy Dodatki: 1 duża łodyga rabarbaru 1 szklanka truskawek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry. 2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto. 3. Truskawki i obrany

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 199

Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś... Składniki: 1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka niecałe 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła roztopionego 1 jajko szczypta soli 2 jabłka 2 brzoskwinie Kruszonka: 2 duże łyżki mąki(...)Odstawić do wyrośnięcia. 2. Resztę mleka wymieszać z masłem. 3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kawowe z orzechami, czekoladą i gruszkami 155

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, a przy tym smaczne. To mój ulubiony rodzaj ciast, bez nadmiaru składników i braku...kremu :) Składniki: 100 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 2 gruszki 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie ; Obrane(...)puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksować Kawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masą Przygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać do całości Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównać ciasto ( jest gęste ) Piec

Proste Potrawy
Najprostsze ciasto Nutella 177

Czasami nie trzeba wielu składników, by wyczarować dobre ciasto i -jak w tym przypadku- wystarczą tylko jajka i nutella (przepis z   Kirbie's Cravings )! Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a  świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę. Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć(...)przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe... Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :) * nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka * jajka- 3 szt. * porzeczki- 150 g (lub inne owoce) Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę, aż do potrojenia masy (u Kirbie było

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto orzechowo - truflowe 2255

Bardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cm Biszkopt:   6 jajek,  szklanka mąki tortowej,  szklanka cukru,  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:  2 szklanki mleka,  2 żółtka

Z miłości do słodkości
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego 281

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska) 1 jajko 120 g pokruszonych biszkoptów ok. 100 g cukru trzcinowego 100 g kwaśnej, gęstej śmietany Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami. Ciasto francuskie rozwinąć

Świat Ciasta
Jogurtowe ciasto z gruszkami 217

razem wpadło mi w oko ciasto z gruszkami na jogurcie z bloga apparecchiamo . Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych. Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje. Składniki: 3 szklanki mąki 3 duże gruszki 3 jajka(...)przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto

Z butelką mleczka w tle
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4081

Rewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.  Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 6 jajek 225 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka

Słodka Strona
Róże z Ciasta Francuskiego i Salami 284

Róże z Ciasta Francuskiego i Salami to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na romantyczną kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ok. 100-150 g cienko pokrojonego salami   Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Sposób(...)przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie tniemy na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pokrojone salami przecinamy na połówki tworząc "półokręgi".  Salami układamy na cieście francuskim jak na załączonym zdjęciu i zwijamy w różyczki.  Różyczki przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy z ketchupem

Słodka Strona
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 370

Ciastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser.  Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi.  Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki: masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko(...)miękkiego masła cukier waniliowy opakowanie ciasta francuskiego cukier puder  odrobina mleka Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy

Słodka Strona
Kokosowe Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia 2351

Ciasto "Raffaello" bez pieczenia to przepyszna, "bezpiekarnikowa" wersja popularnego kokosowo - migdałowego wypieku zainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie herbatników przełożone budyniowymi kremami: kokosowym i migdałowym oraz oblane delikatną polewą z białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne... Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Składniki: ok. 300 g herbatników (po 5 g każdy) 100 g wiórków(...)białej czekolady 40 g masła łyżka mleka łyżka malibu (lub zastąpić kolejną łyżką mleka) 100 g cukru pudru dodatkowe ok. 50g wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle

Słodka Strona
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 854

Dzisiaj pokażę Wam ciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Aggie , ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione" znalazłam, a że miałam akurat sporo jabłek, to szybko ruszyłam do pieczenia. Jedna uwaga: nie zamieniajcie masła na margarynę, bo zepsujecie ten jabłecznik. Margaryna nie ma jego wspaniałego smaku i przede wszystkim nie zrumieni(...)Jedna z moich koleżanek zapytała mnie czy w tym przepisie można masło zamienić na margarynę, stąd właśnie moja uwaga. Ale dość gadania, bierzcie talerzyki i częstujcie się tym pysznym ciastem :) Składniki: 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki pszennej , 1 szklanka kaszy manny , płaska łyżeczka proszku do pieczenia , jabłka - użyłam 7 średnich , ale można śmiało więcej, pół kostki masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 157

masła , 1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego), duża szczypta soli , jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny.  Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około(...)sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne kruche.  Charakterystyczny smak piwa

Codzienna kuchnia niecodzienna