ciasto - 162020 przepisów (strona:187/10802)

20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 314

Jeżeli szukacie przepisów na ciasta, które możecie przygotować na Boże Narodzenie, to zachęcam do wypróbowania poniższych przepisów.  (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę ciasta, aby przejść do przepisu) PRZEKŁADAŃCE  1. Piernik– błyskawiczny do przygotowania   - miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe  – biszkopt(...)karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową  3. Ciasto makowa panienka  - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec  – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński  – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną

Ugotować
Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 170

Hygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne bułeczki podawane na śniadanie w dzień świętej Łucji. Wieniec nadziany jest masłem z dodatkiem cynamonu, imbiru, mielonego kardamonu i skórki startej z klementynki. Nie wyszłam z kuchni do czasu aż nie skończyło się piec(...)zapach jest cudowny. Przepyszne, proste i efektowne ciasto! Dzień świętej Łucji to w Szwecji wyjątkowe święto – na północy zimowe dni są bardzo krótkie, a noce zdają się nie mieć końca. Dzień świętej Łucji to dzień światła. Tego dnia na ulicach w całej Szwecji odbywają się pochody Luciatåget, w filharmoniach, kościołach, szkołach koncerty i występy chórów. Na czele pochodu idzie najładniejsza

Karo in the Kitchen
Rogale marcińskie 140

orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane uprażone orzeszki(...)posypania Thermomix przepisy. Rogale marcińskie. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru z odmierzonej porcji. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Zaczyn zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy, żółtka, pozostały cukier, sól i stopione masło. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał. Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy

Themo przepisy
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 255

Jedliście kiedyś ciasto na bazie pomidorów? Założę się, że nie ;p Ciasto smakuje obłędnie – jest lekko mokre i czekoladowe jak brownie, aromatyczne jak korzenne ciasto marchewkowe, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe – nie zawiera glutenu, białego cukru, produktów mlecznych, nie dodałam też do niego żadnego tłuszczu typu olej, masło itp. W cieście pomidorowym jest za to całkiem sporo(...)orzechów włoskich, zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego. A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie

Eat me! Fit me!
Ciasto czekoladowe z serem 212

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe z serem to wspaniały deser, który powinien posmakować osobom lubiącym czekoladowe i serowe wypieki. Wilgotne i niezbyt słodkie ciasto na pewno będzie hitem na każdym stole. Smak tego ciasta pamiętam z dzieciństwa i długo szukałam odpowiedniego połączenia składników,  aby odtworzyć ten smak. Może nie jest ono w 100% takie samo, gdyż(...)dawniej używało się innej jakości składników i cały proces przygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach. W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu

Kuchcik gotuje
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? 1021

Zakalec – jest to nieudana, niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa w cieście lub całe takie ciasto i najczęściej przytrafia się w ciastach z owocami… a, że sezon na świeże owoce jeszcze trwa, to dlatego też m.in. powstał ten wpis, by uświadomić Was, jakie mogą być przyczyny powstawania zakalca oraz jak zmniejszyć ryzyko jego powstania, bo niestety… ale nie da się(...)uniknąć, nawet jak się przestrzega wszelkich zasad – ot, taka złośliwość zakalca :) Więc często też tak bywa, że robimy to samo ciasto 99 razy i wszystko jest idealnie, potem robimy je po raz setny i bach – zakalec – mimo, że wszystko robiliśmy tak samo jak te poprzednie 99 razy… Warto jednak zwrócić uwagę na te kilka poniższych zasad

Kulinarne Przeboje
Ciasto Arbuz 32316

Ciasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech . Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest(...)warstwami śmietankowymi. Zaskoczcie swoich gości arbuzowym smakiem i żywymi, apetycznymi kolorami :) Składniki na foremkę 24x28 cm: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g mąki krupczatki 4 jajka 250 g cukru 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe

Trzeci talerz
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 252

się wzięła nazwa „Babałuch”, ale zacznę od początku. Spodobała mi się idea wspólnego pieczenia i po spotkaniu z mamą i ciocią postanowiłam poprzeszkadzać w kuchni mojej teściowej Ciasto, które widzicie na zdjęciu to jej sztandarowy wypiek, który powtarza prawie zawsze, kiedy musi coś upiec. Z tym, że to ciasto jest naprawdę przepyszne, ale zdarzało się, że masa wyszła(...)wiecie nie wyglądało już tak ładnie i właśnie wtedy, mój mąż śmiał się, że ma na talerzu jakiegoś „babałucha”. Nazwa się przyjęła i tak już zostało. Ciasto Babałuch Przyznaję się bez bicia, że nie miałam dużego udziału w przygotowaniu tego ciasta, większość zrobiła teściowa. Dlatego jest to jej dzieło. Trochę się też podenerwowała, ale na szczęście

Relaxtime
Warstwowe ciasto ze śliwkami i bezą! 157

Ciasto ze śliwkami i bezą! Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, długo myślałam, jakie zrobić, chciałam wymyślić coś nowego, zależało mi aby ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową(...)dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam! PRZEPIS NA CIASTO: składniki (mała bardzo wysoka tortownica) -160 ml oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 żółtko - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki mleka - 2 łyżki konfitury śliwkowej - 90 g cukru - 260 g mąki pszennej - niepełna łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
Truskawkowo waniliowa zebra 150

też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru(...)szklanki gorącej wody Masa truskawkowa: - 600 ml jogurtu naturalnego - 40 dag truskawek - 4 łyżki cukru - 3 łyżki żelatyny - ¾ szklanki gorącej wody Dodatkowo: - truskawki do dekoracji W oryginalnym przepisie spód ciasta jest biszkoptowy i taki można upiec (spód z herbatników też się sprawdzi). Ponieważ miałam zamrożone ciasto półkruche - wykorzystałam je (tylko ilość potrzebną na tortownicę o średnicy 22 cm) do tego

mojewypiekiinietylko
Kostka kawosza 146

ciasto dla prawdziwych fanów kawy. Kawa jest jego głównym składnikiem, zarówno ciasta, jaki i kremu. Nie jest słodkie tak jak standardowe ciasta, ale jego smak jest bardzo intrygujący i dla osób nie lubiący przesadnie słodkich ciast jest wprost idealne. Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych i oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała. Wygląd mojego ciasta odbiega(...)trochę od pierwowzoru Już tłumaczę Wam dlaczego. Podczas przekrajania ciasta coś poszło nie tak Jeszcze nigdy nie przekroiłam ciasta aż tak krzywo XD Trzeba było je ratować, aby było chociaż trochę proste, stąd też i na zdjęciach widoczna jest dodatkowa, cienka warstwa ciasta pomiędzy pianką. Nie sugerujcie się tym, no chyba że też nie macie linijki w oczach

PatiGotuje
DROŻDŻOWIEC ROŻNOWSKI 190

Przepisów na ciasta drożdżowe mam sporo, ten jest moim pierwszym ciastem drożdżowym jakie w życiu upiekłam. Przepis dostałam (wieki temu...) od znajomej, w moim kajeciku widnieje jako drożdżowiec rożnowski, wszak przepis przywiozłam właśnie z Rożnowa. Kiedyś wyrabiałam ciasto oczywiście tradycyjnie w misce, drewnianą kopychą (a jakże), wtedy nie wpadłabym na to, by pomóc sobie mikserem - profanacja jak nic (ciasto drożdżowe(...)dobrych lat zaniechałam wyrabiania ręcznego (po części z lenistwa, po części z tego względu, że nie widzę różnicy w jakości, a pracy zdecydowanie mniej). Oczywiście decyzję co do wyrabiania ciasta pozostawiam Wam. Ja wspomagam się mikserem i jest super. Zresztą to ciasto zawsze wychodzi, również bez długiego wyrabiania i smakuje rewelacyjnie, jest wilgotne i długo pozostaje świeże (za sprawą dodanego

Smaczne Zdrowe
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Najlepsze ucierane z malinami i kruszonką 288

Udało się!!! Znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto ucierane Bardzo mnie to cieszy, przepis ten zapiszę sobie na kartce i głęboko schowam, ale oczywiście najpierw się nim z wami podzielę. Ciasto ucierane jest jednocześnie ciastem szybkim i łatwym, przy spełnieniu jednego warunku: składniki musimy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby wszystkie miały temperaturę pokojową. Ja rozwiązuje(...)wyciągam produkty na ciasto z lodówki wieczorem, a rano szykuję ciasto. U mnie jest to ciacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu

Relaxtime
ciasto pawi ogon 248

jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki (ok. 35×20 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche(...)proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, śmietanę i siekamy wszystko nożem. Dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem na mniejsze kawałeczki, mieszając z pozostałymi składnikami a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Wkładamy do woreczków, schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Po tym czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia